„Lžipetr jede.“ Pekarová? Chyběl jen rozsudek. Holec měl žně

12.05.2023 7:40 | Ze sítí

Vládou ve čtvrtek představený Ozdravný balíček, který má snížit schodek rozpočtu během dvou let o 147,5 miliardy korun, zvedl ze židle komentátora Petra Holce. Na svém twitteru slova a sliby vládních představitelů podrobil analýze, která přinesla nemilé výsledky: „Festival lhaní a zoufalosti, který měl zakrýt to, že nejsou schopni koncepčně vládnout,“ uvedl. Premiér je podle něj „Lžipetr“, takže bylo jasné, že když řekne, že daně nezvýší, tak zvýšeny budou. A projev Pekarové? Chyběl prý „provaz“.

„Lžipetr jede.“ Pekarová? Chyběl jen rozsudek. Holec měl žně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Petr Holec

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28082 lidí
Vláda představila ozdravný plán pro veřejné finance Česko ve formě. Čítá celkem 58 opatření, vláda si od nich slibuje snížení schodku státního rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun, celkem o 147,5 korun.

Petr Holec se ale při sledování tiskové konference, kde byl představen konsolidační balíček a důchodová reforma, neubránil smíchu. Vláda podle něj nepřišla s ničím, co by mělo veřejně ozdravující efekt. „Tak už víme, jak vypadá Fialova reforma: Česko už nedává ‚dohromady‘, ale je prý ‚ve formě‘. A na tohle jsme čekali rok a půl!“ komentoval její průběh.

Podobně jako zaznívalo v nejrůznějších reakcích ze strany politiků a politologů, vnímal Petr Holec vládní tiskovou konferenci spíše jako sjezd KSČ. „Tvl ta vládní tiskovka Fialovců a jejich patetický projevy připomínají soudruhy z ÚV KSČ, když něco nehrálo v pětiletce, jak by řekl Nekula. A v projevu MPA už chybí jen to, kdo dostane provaz,“ glosoval.

O nic méně jej však zarazilo, kteří to odborníci se jali českým občanům vysvětlit onu dlouho očekávanou důchodovou reformu, kterou Holec mimo jiné za žádnou reformu rozhodně nepovažuje: „Takže důchodovou reformu, která není žádnou reformou, představuje nikým nezvolená ekonomka Horská z privátní banky, které daňově optimalizují, aby do státního rozpočtu platily co nejmíň? A který vyvádějí peníze z Česka? No tvl, tohle je fakt změna,“ hrozil se dále komentátor.

V kontextu toho se opřel do ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který se bil v prsa, že na rozdíl od předchozích vlád má tato vláda odvahu k důchodové reformě. „No nemá ji ani Fialova vláda, protože s žádnou reformou nepřišla. Ale oceňuju Jurečkovu odvahu mluvit o sobě, protože v těch předchozích vládách dělal ministra. A dělal vše proti změnám v penzijních parametrech,“ připomněl Petr Holec.

Snad největší pozornost sklízí zvyšování daní, a tedy porušení slibu vlády, která slibovala, že k takovým krokům nikdy nepřistoupí. Ovšem včera Česko seznámila s tím, že zvýší daně lidem i firmám. Dojde například ke zvýšení odvodů OSVČ, zvýšení daně právnických osob či daně z nemovitosti.

Zde Petr Holec odkázal na odborný názor ekonoma Lukáše Kovandy, který se na internetu podělil o následující názor: „Nejvíce fascinující je ta samozřejmost, lehkost a rychlost, s jakou vláda bez hlubšího vysvětlení a v klídku přešla z ještě nedávného ‚nebudeme zvyšovat žádné daně, tečka‘ ve zvýšení, i poměrně zásadní, hned několika druhů daní. Vládní PR odvádí skvělou práci. Bez ironie,“ zní jeho tweet.

K tomu však Holec opakovaně dodává, že jde spíše a jednoduše o prachsprosté lhaní: „No já bych tomu neříkal PR, ale prostě lhaní. Ať taky zazní nějaká pravda,“ nebral si s vládní pětikoalicí pro její nesplněné sliby žádné servítky.

Během tiskové konference také vystoupila Danuše Nerudová a coby předsedkyně důchodové komise se jala vysvětlit reformu důchodů a spolu s tím také oznámila, že lidi čekají nevyhnutelná „bolestivá opatření“ a nazývala se „expertkou“, čímž doslova pobavila celý český internet včetně Petra Holce: „Dneska se tahle paní stala díky fialovcům nesmrtelná. Přežije nás všechny,“ reflektoval komentátora pobaveně její slova.

Výsměchu však neunikl ani ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který v rámci představování úspor promlouval o tom, že sazby DPH budou pouze dvě namísto tří, a sice 12 a 21 procent. I tyto kroky lidé na sociálních sítích rázem zpochybňovali a nemalá část ekonomů propočítávala, že se ve výsledku jedná o nelogické kroky. Komentátor Holec se ve Stanjurově případě místo propočtům věnoval jeho fotografii, na níž je jeho gestikulace s jednou rukou nahoře a druhou dole k novým sazbám DPH všeříkající. „Na téhle fotce je celá dnešní tiskovka fialovců, slov netřeba,“ zasmál se Petr Holec.

Později k šéfovi státní kasy a jeho propočtům nedůvěřivě dodal: „Jestli se Stanjura trefil s tou fialovskou daňovou loupeží na lidech ve výpočtu vyšších příjmů státního rozpočtu stejně jako s ostatníma daněma, co už udělali, tak nás tak za 3 měsíce čeká další Česko ve formě. Už se proto nemůžu dočkat, dnešek byl major Zeman.“

Dalším překvapením, které vláda připravila, bylo i nečekané zavedení nulové sazby na knihy. Způsob, jakým ji odprezentovala šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), dostal Petra Holce opět do kolen. „Vzdělaná společnost je předpokladem pro prosperitu země, která je navíc vždy odolnější také vůči dezinformacím. Nejen proto jsme v TOP 09 považovali za důležité takto knižní průmysl podpořit,“ vysvětlila politička na svém twiteru.

„Tak tohle je fakt top. Zvlášť po té vládní estrádě plný dezinfo, kde ministr financí radši zamlčí nový daně pro zaměstnance,“ nevycházel komentátor z údivu, jakých paradoxů je v podání vládních aktivit svědkem.

V sérii svých tweetů k vládnímu balíčku, jenž má snížit státní dluh, také Holec vyzdvihl názor bývalého prezidenta Václava Havla, který nešetřil vládu za zvyšování daní. V komentáři pro iDNES.cz píše, že ve vládním návrhu je spousta nejasného, následující ministerská či parlamentní jednání řadu detailů ještě pozmění. Návrh označil za klasický úsporný balíček, který se ale prodává jako reformní čin, čímž dochází k mystifikaci veřejnosti.

Jeho slova Petr Holec kvitoval spolu s označením premiéra Petra Fialy za „arcilháře a lžipetra“.  „No to jistě. Ale když Fiala slíbil, že daně nezvýší, tak přece bylo jasný, že je tenhle arcilhář zvýší. A zvlášť když poslal naše peníze svým nejen mediálním sponzorům a výrobcům elektřiny Křetínskýmu s Tkáčem, takže zasekl největší díru v rozpočtu. Lžipetr jede,“ dodal.

Ač se vládní představitelé snažili lidem odprezentovat svá nepopulární opatření jako zodpovědná a potřebná, nestačilo to.

Ministr vnitra Vír Rakušan kroky vlády hájil slovy, že si „od občanů této země půjčili důvěru a splatiti ji musí odvahou“. Jeho hnutí STAN hodilo současnou situaci opět na vládu Andreje Babiše: „Rozhazovat, kupovat si voliče snižováním daní a zvyšováním různých dotací a podpor. Takovou politiku dělal Andrej Babiš. A díky takové politice se řítíme do propasti. Andrej Babiš nás svedl na řeckou cestu. Abychom z ní uhnuli, je potřeba odvaha.“

Ze strany Holce přišlo pouze ujištění, že důvěru občanů tato vláda už stejně dávno ztratila. „No tu už dávno nemáte, takže klídek. A zatím jí chcete splácet hlavně našimi penězi, takže si nechte tyhle nesmysly,“ vzkázal komentátor.

O vládním konsolidačním balíčku a změnách penzí by měla v pondělí jednat také tripartita. Odbory si však stěžují na to, že s nimi kabinet a jednotliví ministři záměry předem neprobírali. Konsolidační balíček zahrnuje 58 opatření, díky kterým se má snížit schodek rozpočtu v příštím roce o zhruba 94,1 miliardy korun a v roce 2025 o 53,4 miliardy korun, celkem tedy o 147,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na novinkách Seznamu se koncentruje ještě zbytek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 12.05.2023 9:47:17
duševně poddimenzovaných pitomečků, s nižším IQ, kteří ještě vládě fandí. Přeji jim, ať si tento tragický příběh nastrčených, vládních diletantů taky užijí

|  23 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …