„Měl jsem co dělat, abych si nenazvracel do klávesnice.“ Wollner si pozval Elfy. Přišla reakce

08.11.2022 14:18 | Ze sítí

Osm let dle ČT pozorujeme záplavu dezinformací, která denně proudí na sociálních sítích, alternativních webech a v naší domácí specialitě: řetězových e-mailech. Ty jsou cílené hlavně na seniory a často stojí za fatálním rozdělením rodin. Věnovali se jim Reportéři ČT. Ale už přišla odezva.

„Měl jsem co dělat, abych si nenazvracel do klávesnice.“ Wollner si pozval Elfy. Přišla reakce
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hlavní dramaturg a moderátor Reportérů ČT Marek Wollner v reportáži o cenách plynu a energií

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Reportéři ČT ve své reportáži věnovali své síly informační válce, kterou podle nich stát prohrává. „Problém nemá jednoduché řešení, ani tato vláda ho zatím nenalezla,“ zhodnotila reportérka. 

„Vy byste měli být zavřeni, všichni, za to, jak s námi manipulujete se všemi,“ říká například jeden oslovený muž, účastník jedné z demonstrací proti kabinetu Petra Fialy (ODS). Další z žen pak hovoří například o tom, že na záběrech z Ukrajiny jsou vidět někteří herci, najatý kompars.

„Maminka se už několika demonstrací zúčastnila,“ vypráví pak oslovený Jakub Šlahounek. „Atmosféra tam byla úžasná. Ti lidé tam přišli vyjádřit to, že se cítí být Čechy a chtějí, aby Česká republika vzkvétala a mohla by vzkvétat,“ poznamenává maminka. 

„Ruská invaze na Ukrajinu bylo to nejhorší, co náš vztah mohlo potkat, protože maminka zažila osobně jako malá holka sovětskou invazi do Československa. Tak jsem nečekal, že by mohla kdy tleskat takovému režimu, a obzvlášť putinovskému režimu. Dokonce jsme se dva měsíce spolu nebavili, odstřihl jsem se od ní na dva měsíce, protože jsem viděl, že jakákoliv debata s ní končí ve slepé uličce,“ poznamenal Šlahounek.

Skupina Čeští elfové analyzuje dezinformační scénu od roku 2018. Kvůli bezpečnosti pracují anonymně. „Protesty na Václavském náměstí ukazují určitou věc, která se nám děje v české společnosti, a to, že se dezinformátorům podařilo mobilizovat v podstatě všechny skupiny. Antisystémové, neantisystémové, ti lidé byli vylekaní, nevěděli, co bude – a ti dezinformátoři tady to vědí,“ poznamenal jeden ze skupiny.

Reportéři ČT následně přinesli rozhovor s paní Ivanou, která se rozvedla kvůli politice. „Bohužel je taková doba, že i takováhle politika rozdělí manželství. U nás vznikl problém v době covidu, on byl strašně proti tomu očkování. Já si dneska myslím, že kdyby mu někdo řekl, že jestli půjde bojovat za Rusko, tak půjde,“ řekla Ivana, jak se s manželem dohadovala o zpravodajství. Třicetiletý vztah je u konce.

„Ruský styl propagandy, ono se mu také někdy říká stříkačka lží, a vlastně je charakteristický tím, že využívá všechny možné kanály, které mu přijdou pod ruku,“ okomentoval celou věc datový analytik Josef Šlerka. 

Reportéři následně také ukazují jeden z řetězových e-mailů, který Čeští elfové zachytili. Tvrdí, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu kvůli americkým laboratořím, v nichž se vyvíjely biologické zbraně. „Tohle je jeden z narativů, který se začal objevovat po roce 2014, je celkem jednoznačně s cílem maximálním způsobem vyděsit ruské veřejné mínění. Začal být extrémně zesilován v souvislosti s pandemií covidu,“ uvedl politický geograf Michael Romancov.

Jak vyplývá z analýzy Českých elfů, jen tato lživá zpráva od letošního června do poloviny října dorazila do více než 25 tisíc e-mailových schránek. „Měsíčně vyreportujeme 300 až tisíc řetězových e-mailů, což je obrovské množství dezinformací. Takže si představíme, že v té špičce těch tisíc řetězových e-mailů měsíčně každý jeden zasáhne od 5000 do třeba 100 tisíc lidí, tak to riziko je obrovské,“ sdělil jeden z elfů.

„Rusko nenapadlo Ukrajinu. Rusko se brání proti americkým útokům,“ ozval se pak jeden z oslovených na demonstraci. „Amerika byla vždycky za všema válkama,“ dodal. 

Reportéři se pak vydali i za jedním z největších šiřitelů řetězových e-mailů Hynkem Bandasem. Ten otevřel v modrém županu, s reportérem se však bavit příliš nechtěl. „Mě nezajímá, proč vás to zajímá,“ řekl Bandas místo odpovědi a zašel domů. Z okna si pak reportéra natáčel. 

„Toto si dejte, abyste věděli v jaké ‚pravdě‘ lidé žijí–- to je tak STRAŠNÝ MASAKR, že jsem měl co dělat, abych si nenazvracel do klávesnice, a to jsem toho za ty dva roky viděl opravdu hodně... Ano – ale mají pravdu, dezinformace a lži jsou opravdu problém – ale u nás hlavně ty vládní – a také manipulace a lži právě ČT, které navíc vznikají z našich peněz...“ zareagoval následně na reportáž na sociální síti zakladatel iniciativy Zdravé fórum Jan Tománek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…