Měli bychom být pyšní, ale média o tom mlčí. Socioložka Šiklová o ceně pro kněze Halíka a jeho významu pro zemi

23.05.2014 20:41

JINÝMA OČIMA Měli bychom být hrdí na to, že Templetonovu cenu dostal někdo od nás, ale tuzemská média to moc nezajímá. Píše se o samých nevýznamných věcech, stěžuje si socioložka Jiřina Šiklová. Výše zmíněnou cenu totiž před deseti dny v Anglii získal kněz a její bývalý student Tomáš Halík.

 Měli bychom být pyšní, ale média o tom mlčí. Socioložka Šiklová o ceně pro kněze Halíka a jeho významu pro zemi
Foto: red
Popisek: Jiřina Šiklová

Misionářka Matka Tereza, spisovatel Alexandr Solženicyn, dalajláma Tändzin Gjamccho a nedávno i kněz Tomáš Halík. To jsou jen někteří nositelé Templetonovy ceny, jež je udělována žijícím osobám, které se zasloužily o přínos na poli pokroku ve výzkumu a objevech týkajících se duchovních skutečností. Nicméně deset dní poté, co ji získal první Čech, je ticho po pěšině. To mrzí socioložku a publicistku Jiřinu Šiklovou.

Je pyšná na studenta

„Je hezké, že někdo z mých bývalých žáků tuto cenu dostal. Jde o významné ocenění a bylo mu věnováno dost málo pozornosti. Více se píše o nevýznamných věcech než o něčem, z čeho bychom my, občané Česka, mohli mít dobrý pocit,“ posteskla si Šiklová. Římskokatolický kněz, teolog a sociolog Tomáš Halík se stal nositelem Templetonovy ceny už 13. března, ale tuzemská média tuto událost prý moc nezaznamenala.

Halík převzal ocenění v anglikánském kostele St Martin-in-the-Fields na Trafalgarském náměstí. „Sešla se tam vybraná britská společnost. Je vidět, že si tam toho váží. Po obřadu mluvil Templeton junior a zástupci různých společenských organizací. Pak jsme si šli popovídat do suterénu kostela, který je upraven jako společenská místnost. Měla jsem z toho opravdu velikou radost, že tuto cenu dostal. Tomáše Halíka jsem učila na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v době, kdy studoval sociologii. Jsem na něj pyšná,“ poreferovala o akci Šiklová.

Přítomni Vlk i Duka

„Sklidil tam velký potlesk za svou řeč. Ocenila jsem, že mluvil bez papíru půl hodiny perfektní angličtinou. Byli přítomni kardinál Dominik Duka a jeho předchůdce Miloslav Vlk. Vzhledem k tomu, že je Anglie především protestantská a anglikánská, tak to bylo velmi významné. Tamní noviny o tom, na rozdíl od těch našich, druhý den psaly - a hodně,“ doplnila s tím, že jediný článek viděla v Lidových novinách. Také připustila, že jiné články mohla přehlédnout.

Knězi Tomáši Halíkovi je dlouhodobě hodně vytýkáno, že se plete do politiky. Na to má jeho kamarádka Šiklová ráznou odpověď: „Duchovní by se měl vyjadřovat i k politice. Navíc Tomáš Halík je studentským kazatelem u svatého Salvátora. Tam je hlavou studentské obce vysokoškolské. A kdo už jiný by měl se studenty mluvit o současnosti a říkat, co považuje za správné.“

Templetonova cena

Ocenění uděluje každoročně Templetonova nadace za přínos na poli pokroku ve výzkumu a objevech týkajících se duchovních skutečností. Nazvané je po svém zakladateli, britském obchodníku siru Johnu Templetonovi, narozeném v USA. O laureátech rozhoduje porota, ale i představitelé akademických oblastí a náboženství. Jeho první nositelkou se stala Matka Tereza. Stalo se tak šest let před tím, než obdržela Nobelovu cenu míru. Ostatně cena je označována za „Nobelovu cenu za náboženství“.

Nicméně cena má i své kritiky. Většinou se porotě vyčítá, že ji směřuje pouze do rukou vědců, kteří mluví hezky o náboženství. Na druhou stranu je třeba říci, že ji obchodník Templeton i tak koncipoval. Má ilustrovat přesvědčení, že se nejdůležitějšího pokroku dosahuje harmonií vědy a náboženství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…