„Moje auto, moje zlaté auto...“ Nad hromadou trosek: VIDEA z Moravy

25.06.2021 7:44

Jihem Moravy se ve čtvrtek večer prohnalo jedno z nejničivějších tornád, které Česko ve své historii pamatuje. Ničivé bouřky si vyžádaly již první oběti, zhruba 150 až 200 zraněných dětí i dospělých ošetřuje hodonínská nemocnice. Zdrcení lidé i tamní hasiči přidávají na internet záběry, na kterých tornádo doprovázené silnou bouřkou zachytili, a rozhodně jde o velmi smutný pohled. Místním nezůstaly po apokalypse jen šrámy na těle a slzy v očích, ale zdevastovaná celá obydlí.

„Moje auto, moje zlaté auto...“ Nad hromadou trosek: VIDEA z Moravy
Foto: Twitter J. Kvasničky, ČT
Popisek: Následky řádění přírodního živlu v Lužici.

Mezi sedmi nejvíce zasaženými obcemi jsou podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) Lužice, Mikulčice na Hodonínsku, Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku.

V místě zasahují jednotky Integrovaného záchranného systému (IZS) včetně záchranných útvarů a USAR týmů. Také Rakušané poslali na poničený jih Moravy dvě desítky sanitek a dva záchranářské vrtulníky.  Do oblasti zamířily posily i ze Slovenska.

Jihomoravští hasiči společně se záchranáři prohledávají trosky a hledají zavalené lidi, kteří zůstali často uvěznění v budovách nebo pod stromy. „Rozhodně jsme tady měli více než desítky lidí, možná to mohlo být odhadem i 200. Naváželi je sem záchranky, hasiči, ale i příbuzní auty. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou,“ uvedl ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík.

Bohužel přicházejí i informace o prvních obětech katastrofy. Mluvčí záchranné služby uvedla, že událost si vyžádala nejméně tři lidské životy. Další zraněné, případně zemřelé, ale nelze podle mluvčí vyloučit.

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje během noci zveřejnil na svém twitteru záběry z terénu, které ani nepotřebují komentář. Následky kalamity na jihu Moravy jsou otřesné. Tornádo doslova zpustošilo tamní obce, lidé přišli o střechy nad hlavou, některé se lidem propadly přímo do obýváku, vidět už jsou pouze trosky.

 

 

Přírodní katastrofa překvapila i zmíněné obyvatele Moravské Nové Vsi. Vše se podle jejich vyjádření odehrálo během pár minut, tedy nestihli ani utéct ze svého domu. Tornádo zde zanechalo mnoho domů s rozbitými okny, nábytkem a zdevastovanými zahradami. Rozsah škod na majetku je děsivý. Záběry doslova jako kdyby obcí prošla fronta zveřejnil twitterový účet Wambudambu.

 

 

Zdrcení lidé v Lužici na Hodonínsku hledají mezi troskami i svá auta, což se ukazuje jako téměř nemožný úkol. „Také jsem ho už našel na hromadě. Moje zlaté auto je tady, moje stříbrné na hromádce, jestli je to moje. To já nepoznám, jestli je to moje. Tady těch aut je víc. Masakr,“ komentuje jeden z tamních obyvatel spoušť kolem sebe, která nezanechala kámen na kameni.

 

 

Silné tornádo, které zasáhlo jižní Moravu, mohlo mít podle meteorologů sílu až F4, což by znamenalo nejsilnější bouři tohoto typu v moderních dějinách našich zemí.

Ministryně financí Alena Schillerová uvolnila okamžitě deset milionů korun pro Jihomoravský kraj. Oblast na jižní Moravě, kterou ve čtvrtek zasáhly bouře a tornádo, plánuje dnes odpoledne po návratu z Bruselu navštívit český premiér Andrej Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…