„Monstrum“. Aktivista vyzval Srby k likvidaci pomníku dětským obětem. Začaly se dít věci

15.03.2023 19:55

Koncem příštího týdne uplyne 24 let od začátku bombardování tehdejší Jugoslávie ze strany Severoatlantické aliance. Vojenská akce, za kterou silně lobbovaly Spojené státy v čele s tehdejší americkou šéfkou diplomacie Madeleine Albrightovou, stála život kolem 2500 civilistů, z toho 81 dětí. První bomby, které začaly toho dne po osmé večerní hodině padat na Bělehrad, dopadly na budovy porodnice.

„Monstrum“. Aktivista vyzval Srby k likvidaci pomníku dětským obětem. Začaly se dít věci
Foto: Twitter
Popisek: Pomník 81 srbským dětem zabitých během bombardování Srbska

Srbská média a veřejnost jsou v těchto dnech v šoku z prohlášení rakouského aktivisty Gunthera Fehlingera, který vyzval k demolici pomníku věnovanému zmíněným 81 dětským obětem bombardování.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

„Vyzývám k odstranění antiNATO památníku v Bělehradě a jeho nahrazení pomníkem pro NATO a paní Madeleine Albrightovou na stejné pozici v centru Bělehradu,“ napsal Fehlinger, který aktivně lobbuje za přijetí Kosova do EU a opakovaně vyzývá Srbsko, aby svou jižní provincii Kosovo a Metohije uznalo za samostatný stát. Pomník, který je uveden nápisem „Byly jsme jen děti“ podle něho překrucuje fakta. Rakouský aktivista, který má podle srbských médií albánské kořeny, dokonce tvrdí, že Albrightová „osvobodila Srbsko“ tím, že lobbovala za jeho bombardování.

Média prohlášení rakouského lobbisty označují za nestydaté, skandální a ostudné. Podle deníku Alo jde o sypání soli do živé rány. „Nedokážu najít dostatečně ostrá slova, abych na vaši výzvu odpověděl,“ reagoval přímo na Fehlingerově twitterovém účtu srbský uživatel. „Nemocný člověk,“ napsal další. „Co je to za monstrum?“ ptal se jiný uživatel.

„Tento pomník je věnován dětem zabitým při agresi NATO proti Jugoslávii. Jak byste se cítil jako rodič, jehož dítě bylo zabito? Budete zítra vyzývat k odstranění pomníku zabitým ukrajinským dětem?“ tázala se lobbisty srbská uživatelka twitteru.

Podle rakouského aktivisty bylo bombardování Srbska nutné, aby zastavilo údajnou genocidu Albánců na území Kosova. Faktem je, že žádný oficiální mezinárodní dokument o genocidě nemluví. Tehdejší albánská „Kosovská osvobozenecká armáda“ (UČK), která na území Kosova operovala coby teroristická organizace, byla potlačována oficiálními jugoslávskými bezpečnostními silami. Albánci usilovali o vlastní samostatnost, přitom hned vedle svůj samostatný stát, Albánii, dávno mají. Na území Jugoslávie a dnes Srbska jsou proto logicky národnostní menšinou.

Jako záminka k bombardování je uváděn tzv. masakr v Račku, kde měl být nalezen masový hrob se zabitými albánskými civilisty. Později ovšem forenzní šetření odhalilo, že se s největší pravděpodobností nejednalo o civilisty, ale příslušníky UČK, kteří padli v boji, posmrtně byli převlečeni do civilních šatů a naaranžováni do masového hrobu, kam byly po jeho senzačním odhalení sezvány západní televizní štáby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…