„My si počkáme.“ Okamura škodolibě utřel příští vládu Petra Fialy

09.10.2021 17:41

Lídr SPD Tomio Okamura poděkoval voličům za volební výsledek. „Děkuji našim voličům, že přišli a že nás podpořili,“ podotkl Okamura, jenž však hovořil také o tom, jaké strany odvedly SPD voliče.

„My si počkáme.“ Okamura škodolibě utřel příští vládu Petra Fialy
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Tomio Okamura a Radim Fiala (SPD)

„Chtěl bych na úvod poděkovat všem našim voličům, že přišli k volbám, že nás podpořili, moc si toho vážíme a uděláme všechno pro to a budeme ze všech sil prosazovat náš vlastenecký volební program našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie SPD,“ sdělil Okamura.

„Ukazuje se, v tuto chvíli je většina výsledků sečtených, že SPD obhájila ten počet mandátů, který jsme měli, udrželi jsme pozice. Ukázalo se, že jsme jedinou reálnou vlasteneckou stranou, takže za to jsem samozřejmě rád, a je to další závazek do budoucnosti, nadále budeme ze všech sil prosazovat to, co jsme slíbili voličům v našem volebním programu,“ uvedl Okamura.

„Také se ukázalo, že je škoda toho tříštění sil na té vlastenecké scéně, protože na rozdíl od těch voleb před čtyřmi roky tady vznikly některé subjekty, které nám ty hlasy určitým způsobem roztříštily, takže tady vidíme také tu situaci, proč ten výsledek SPD mohl být ještě lepší, nicméně ty určité jiné vlastenecké strany, bych řekl, nebo strany, které měly hodně podobný program, tak samozřejmě se ukázalo, že nás určitým způsobem oslabily od toho nárůstu,“ dodal Okamura, že řada stran se snažila převzít i jejich program. „Včetně hnutí ANO,“ poznamenal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jeho slova pak doplnil místopředseda Radim Fiala, jenž mimo jiné s úsměvem řekl i to, že poslední týdny premiéra Andreje Babiše (ANO) vypadaly, jako kdyby vstoupil do SPD. Zejména v otázce migrace.

„Máme plus minus stejný výsledek, jako jsme měli, máme plus minus stejný počet voličů a budeme ze všech sil prosazovat náš program,“ dodal Okamura, jenž se těší na povolební vyjednávání. „My si počkáme,“ sdělil s úsměvem Okamura, jenž očekává obtížnou situaci a obtížná vyjednávání mezi pětikoalicí a hnutím ANO. „Scéna bude dost roztříštěná a těžko na tom lze stavět stabilní vládu. Pětikoalice horko těžko může být stabilní v celém poslaneckém období. Těšíme se na to, že budeme prosazovat náš program,“ sdělil Okamura.

„Víme, že hnutí ANO bude vyjednávat s koalicí SPOLU. Já jsem na to už dopředu upozorňoval. Podle tamtamů, které máme, určitě jednání ANO s koalicí SPOLU probíhat budou, nepochybně si k jednání sednou, to si buďte jistí, ale nevím, jaký bude výsledek,“ spekuloval Okamura, jenž vycházel i ze slov hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka, který právě ke společnému jednání ANO a SPOLU dnes odpoledne vyzval.

„Budeme jednat postupně se všemi. Minimálně je potřeba jednat o složení Sněmovny. Prvním krokem je ustavení Sněmovny, bez toho nemůže začít fungovat ani jakákoliv vláda. Budeme silný poslanecký klub, bezesporu součástí těch jednání budeme a uvidíme, jak to všechno dopadne. Uděláme všechno pro to, aby se Sněmovna co nejrychleji ustanovila, poměrně, demokraticky. To za nás slibuji,“ podotkl závěrem Okamura a rýpl si do těch, kteří SPD opustili. 

„Všichni, kdo opustili SPD, neuspěli, propadli a znamená to de facto jejich politický konec. Ale odchody poslanců se stávají i jiným politickým stranám včetně všech stran současné koalice SPOLU,“ sdělil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…