„Myslí si, že jste zbyteční.“ Varování před „elitou“ a jejími myšlenkami

24.05.2023 20:35 | Ze sítí

„Úpadek civilizace vidím už dlouhodobě,“ řekl v rozhovoru Radovan Dluhý-Smith. Před sledovacím kapitalismem varoval už při vypuknutí pandemie covidu-19, podle jeho slov se varování naplnilo. Globální elita vnímá většinovou společnost jako nepotřebnou, spouštěč omezování svobody vidí Dluhý-Smith v 11. září 2001 a následném podepsání Patriot Act v USA. Svět se točí v krizích: po terorismu přišel covid, po covidu přišla válka na Ukrajině a po ní přijde?

„Myslí si, že jste zbyteční.“ Varování před „elitou“ a jejími myšlenkami
Foto: Hns
Popisek: Americká svoboda, ilustrační koláž

O stavu společnosti a o jejím směřování mluvil v rozhovoru pro Rádio Universum bývalý konzultant OSN ve Vídni a bývalý pracovník Ministerstva spravedlnosti, který v současnosti přednáší na Univerzitě Palackého v Olomouci, Radovan Dluhý-Smith.

Dluhý-Smith již v roce 2019 varoval před tím, že po pandemii covidu-19 hrozí sledovací kapitalismus. Ten definuje jako sbírání osobních dat uživatelů za účelem získání informací a kde se krize využívají k potlačení politické a ekonomické společnosti. Kalamitní kapitalismus považuje za nástroj k přerozdělování bohatství a používání vládních restrikcí. Tato jeho myšlenka se podle něj potvrdila. „Myslím, že se splnila, a naopak se podivuji, jak rychle se všechno děje, jak se mluví a realizuje Velký reset Světového ekonomického fóra,“ řekl hned z kraje rozhovoru.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí
Úpadek civilizace podle dlouhého není pouze současným fenoménem, vidí ho již dlouhodobě. Západní civilizace podle slov Dluhého-Smitha končí, jak bude vypadat dále, není jasné. „Určitě svět, jak se nám jevil, tedy že je bipolární, tak určitě toto rozdělení končí podle mého názoru. Svět bude určitě vypadat jinak. Bude asi multipolární, bude tady několik hráčů,“ představil možný budoucí svět. Vyvstává podle něj i otázka, jak dlouho bude ničení lidstva i přírody ještě pokračovat. Faktorem, který tuto dobu ovlivní, je pak pokrok v geoinženýrství. Dluhý-Smith zmiňuje ovlivňování počasí, vypouštění částic do ovzduší, chemii v potravinách i elektromagnetické vlny.

„Elitáři si o ničení civilizace myslí, že to je úplný póvl,“ uvedl Dluhý-Smith a zmínil izraelského historika Yuvala Noaha Harariho. „Ten řekl, že koncem 20. století a začátkem 21. století vznikla jakási zbytečná třída. A dokonce uvedl, že většina lidstva, více než dvě třetiny, je redundantní, k ničemu, i díky nástupu umělé inteligence a robotizace,“ řekl Dluhý-Smith s tím, že on sám vnímá, že většinová společnost je v elitních kruzích chápána jako zbytná.

Pandemii covidu-19 překvapivě nepovažuje za spouštěč omezení svobody, ale pouze za nedávný spouštěč. První spouštěče se podle něj dají najít už v roce 2001, při 11. září. „Válka proti terorismu. To byl pro Západ jeden ze spouštěčů. V Americe byl napsán Patriot Act, který ve Spojených státech omezil svobodu,“ uvedl, kde vidí kořeny omezování svobody.

Přesto je podle něj dění ve Spojených státech pro celý svět klíčové. Má to co dělat s tím, že Amerika samotná byla založena na principu svobody. Sám v Americe delší dobu žil a ze svých vlastních zkušeností vychází z toho, že Američané nechtějí, aby „jejich svobody byly pošlapány“.

„Pokud se globální elitě, elitářům, podaří zničit demokracii ve Spojených státech, což vypadá, že se v mnoha směrech daří, tak já ten atak vidím v rozdělování lidí,“ vysvětlil dění v USA a zmínil, že v USA byla takřka vymýcena střední třída a snížila se délka života z 83 na 75 let. „Atak na Spojené státy je obrovský,“ zdůraznil Dluhý-Smith, přičemž za tímto „atakem“ vidí právě globální elitáře. Ti jsou podle jeho mínění součástí nadnárodních společností a firem.

Svět se podle Dluhýho-Smithe utápí v nekonečných krizích. „Všichni se smáli, že přišel covid, a teroristi najednou zmizeli, najednou se přestalo mluvit o ISIS, o Al-Káidě, války jako kdyby nebyly, vzaly si na dva roky dovolenou…,“ řekl a dodal, že s válkou na Ukrajině zase odešla pandemie covidu-19.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: luk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…