„Nábožné“ šaty muslimkám zakázali. Francie prosadila svou

30.08.2023 16:00

Ve Francii již nebude možné ve školách nosit volné šaty abája, které nosí některé muslimské ženy a dívky. Před zahájením školního roku to oznámil ministr národního vzdělávání Gabriel Attal. Při pohledu na žáky by dle něj nemělo být možno určit, jakého jsou náboženství. Podle levicových politiků se jedná o „policejní kontrolu odívání“.

„Nábožné“ šaty muslimkám zakázali. Francie prosadila svou
Foto: Vít Hassan
Popisek: Přistěhovalecká čtvrť Neukölln v Berlíně

Francouzský ministr národního vzdělávání Gabriel Attal za sociálně-liberální stranu Renaissance (RE) v neděli 27. srpna zakázal nošení šatů abája ve školách. Tyto šaty jsou druhem svrchního oděvu, který obvykle na veřejnosti nosí muslimské ženy. Tento oděv podle francouzských úřadů porušuje sekulární zákony v oblasti vzdělávání, informuje Le Monde.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29573 lidí
Nošení tohoto oděvu ve školách již dlouho vedlo k debatám napříč francouzskými politickými stranami, kdy ty pravicové prosazovaly jeho zákaz, zatímco levicové strany se bály o práva muslimských žen a dívek.

Ministerstvo školství vydalo pokyny k problematice šatů abája již v listopadu minulého roku a zařadilo tyto šaty do skupiny oděvů, jejichž nošení by mohlo být zakázáno, pokud by se „nosilo způsobem, který otevřeně ukazuje náboženskou příslušnost“.

„Ve škole již nebude možné nosit šaty abája,“ řekl Attal v rozhovoru pro televizi TF1. Platnost by měl zákon o zákazu nošení šatů abája hned začátkem školního roku, tedy 4. září, do té doby budou ředitelům škol dána „jasná pravidla na národní úrovni“.

„Sekularismus znamená svobodu emancipovat se prostřednictvím školy,“ uvedl Attal. Šaty abája označil za „náboženské gesto, jehož cílem je vyzkoušet odolnost republiky vůči sekulárnímu útočišti, které musí škola představovat“.

Nošení šátku je ve státních školách ve Francii zakázáno už od března 2004, kdy bylo zakázáno „nošení nápisů nebo oblečení, kterým studenti zdánlivě projevují náboženskou příslušnost“. Zakázány tak byly islámské šátky nebo i židovské kipy. V roce 2010 pak bylo zakázáno nošení závojů zakrývajících obličej na veřejnosti, uvedla BBC. „Když vstoupíte do třídy, neměli byste být schopni určit náboženství žáků pouhým pohledem,“ prohlásil Attal.

Bruna Bobkiewicz, generální tajemník odborového svazu ředitelů škol NPDEN-UNSA, oznámení ministra národního vzdělávání uvítal. „Pokyny nebyly jasné, nyní jsou a my to vítáme,“ řekl Bobkiewicz.

Ze zprávy byl též nadšený předseda opoziční pravicové strany Eric Ciotto: „K zákazu šatů abája jsme v našich školách vyzývali již několikrát.“

Členka levicové strany La France insoumise (Nepoddaná Francie) Clementine Autain oproti tomu obvinila francouzskou vládu z toho, že chová „obsedantní, odmítavý postoj“ k přibližně 5 milionům muslimských obyvatel země. Zákaz nošení muslimských šatů abája je dle jejího názoru protiústavní a odsoudila ho jako „policejní kontrolu odívání“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…