"Nacistické praktiky", křičeli vloni Rakušané nad ploty proti běžencům. A teď se do nich sami pustili

20.09.2016 21:02

Loni prošlo malou rakouskou obcí Nickelsdorf, která leží poblíž maďarských hranic, během září a října na 300 000 uprchlíků. Tisíce uprchlíky tehdy spali na holé zemi a život poklidné obce byl obrácen naruby. Rok poté je situace klidnější, ale přesto zde začala vláda stavě plot.

"Nacistické praktiky", křičeli vloni Rakušané nad ploty proti běžencům. A teď se do nich sami pustili
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

O začátku výstavby plotu na hranicích s Maďarskem oznámil maďarské tiskové agentuře mluvčí policejního ředitelství spolkové země Burgenland Helmut Greiner. Jak uvedla MTI, plot by měl měřit asi kilometr a měl by zamezit volnému průchodu uprchlíků, kterých do této oblasti stále proudí tisíce. Obec s 1700 obyvateli má ještě v žité paměti události loňského podzimu, kdy masivní počet uprchlíky prakticky paralyzoval životy všech zdejších obyvatel.

„Loňské události se v žádném případě nesmí opakovat. Na tom se všichni bezesporu shodneme. Vše začalo, když Maďarsko dokončilo výstavbu svého plotu. Letos je situace o poznání klidnější. Přesto za první pololetí roku 2016 dorazilo do Burgenlandska přes čtyři tisíce ilegálních migrantů. Od 25. dubna provádíme v našem regionu přísnější hraniční kontroly. Za tu dobu jsme zabavili asi 50 vozů, které převážely ilegály,“ uváděl Greiner minulý týden pro německý magazín Focus.

V této části Burgunlandska je vedle zvýšeného počtu policistů nasazena také armáda, která pečlivě monitoruje situaci na hranicích s Maďarskem. V porovnání s loňským rokem je Nickelsdorf na případnou další uprchlickou vlnu připraven o poznání lépe. Vedle budování plotu na hranicích s Maďarskem jsou na místě připraveny ke smontování obytné kontejnery až pro čtyři tisíce uprchlíků. Na kamiony zde také čekají speciální monitorovací systém, který je schopen odhalit i člověka schovávajícího se za dvojitou stěnou.

Greiner v německém týdeníku konstatoval, že i přes současný nízký počet procházejících uprchlíků jsou všechna přijatá opatření důležitá a nezbytná. „Jde o preventivní opatření. Bylo by velmi špatné, kdybychom se z loňských zkušeností nijak nepoučili a zůstali na potenciální problémy nepřipraveni. Uprchlíci jsou přítomni v táborech v Itálii, Řecku a tisíce jich čekají i na maďarsko-srbských hranicích. Vážně věříte tomu, že se všichni spořádaně vrátí domů? Já tedy rozhodně ne,“ je přesvědčen Greiner.

Vídeň nyní sama staví plot, ale před rokem ten samý záměr maďarské vlády ostře kritizovala. Někdejší kancléř Werner Faymann dokonce chování maďarských úřadů k uprchlíkům přirovnal k „nacistickým praktikám“. Konkrétně tehdy přirovnával vlaky s uprchlíky poslané pryč ze země k vlakům, které vezly za druhé světové války občany židovského původu do koncentračních táborů. Rozčílený premiér Viktor Orbán si tehdy v reakci na Faymannova slova předvolal rakouského velvyslance v Budapešti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…