„Najednou mi funkcionář začal tykat.“ Milan Uhde se pustil do roku 1968. Tušil, že to dobře nedopadne

02.08.2023 15:54 | Monitoring

Spisovatel a dramatik Milan Uhde zavzpomínal na významné roky totalitní doby 1968 a 1989 a jaká tehdy panovala atmosféra. Podle Uhdeho už v 60. letech bylo jasné, že se režim vyčerpá a skončí a nebýt okupace a následné normalizace, proběhla by demokratizace státu mnohem dříve. Uhde zároveň podotkl, že rok 1989 jsme dostali možná až moc levně, což se projevilo v následujícím vývoji společnosti.

„Najednou mi funkcionář začal tykat.“ Milan Uhde se pustil do roku 1968. Tušil, že to dobře nedopadne
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milan Uhde

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí
Uhde v podcastu Inovace republiky vzpomínal na uvolněnou atmosféru 60. let, kterou zastavila okupace vojsk Varšavské smlouvy a následné období normalizace. „Jako nestraník jsem docela zíral, že si se mnou najednou začal tykat i stranický funkcionář, který byl pověřen krajskou prací v oblasti kultury a ideologie. Najednou se mnou takový člověk mluvil přátelsky, ačkoliv mi už několik let hrozili zakázáním činnosti,“ vyprávěl Uhde.

„Na druhé straně já jsem nebyl nějak lehkověrný, pamatuju si, že jsem patřil k mála lidem, kteří úplně nedůvěřovali Alexanderu Dubčekovi a očekával jsem, že ten takzvaný obrodný proces nedopadne tak dobře. Vždyť bylo jasné, že to nedostane schválení od sovětských soudruhů. To byl naprosto dobrodružný podnik,“ uvedl Uhde, že odpověď Sovětského svazu byla nevyhnutelná.

Proč vlastně došlo k Pražskému jaru 1968 má podle Uhdeho několik důvodů. „Tam šlo podle mě o několik věcí, ti komunisté viděli, že tímhle kasárenským způsobem, kdy ti lidé nejsou šťastní a dobře nepracují, to fungovat dál nemůže. Ale roli tam určitě hrálo špatné svědomí, těch lidí, kteří se buď podíleli nebo aspoň fandili tomu puči v roce 1948. Ti viděli ty procesy s nevinnými lidmi a později komunistickými funkcionáři a najednou ti lidé začali být v 60. letech rehabilitováni. Toho všeho jsme byli svědky,“ vysvětloval Uhde.

„Když ten systém uznal, že je vlastně založen na lžích a zločinech, tak bylo jasné, že takhle už dál nemůže existovat. Tak jsem si nějak myslel, že ten komunismus vysublimuje, ale šeredně jsem se mýlil, stejně jako ostatní,“ dodal Uhde, že komunismus opustil své pozice až v roce 1989, kdy se režim už zcela vyčerpal.

„To už nešlo dále a stále více lidí si to uvědomovalo. A to začalo už od Charty 77, kterou já jsem taky podepisoval, kdy se ukázalo, že člověk se může postavit kriticky k tomu režimu. Mohli jsme říct, že se nedodržují lidská práva a z těch 242, kteří se podepsali v první vlně, zavřeli jen 3. Ta Charta to občanům předvedla, že je možné říci svůj názor a nevede to do vězení,“ je přesvědčený Uhde, že právě Charta 77 měla svůj zásadní vliv na proměnu společnosti.

„A tak postupně začaly demonstrace, celá 80. léta občané viděli, že mohou jít do ulic. Samozřejmě je zavírali, vozili autobusy pryč, stíhali je, ale to se dalo všechno přežít a ti lidé věděli, že to přežijí, že je nikdo nezastřelí, nebo neodsoudí na 15 let. Charta odemkla společnost,“ uvedl spisovatel.

Podle něj jsme ale dostali rok 1989 až moc levně, což ovlivnilo další vývoj společnosti a státu. „Ten vztah k tomu, co dostanete levně, se projeví potom dál. Došlo k tomu, k čemu dochází vždycky, že když se ujme moci sebedemokratičtější režim, ukáží se jeho mezery a problémy, které vždycky budou. Člověk si přináší problémy už tím, že se narodí, to je psáno už v Bibli. Údělem každého lidského díla je, že se dostaví problémy,“ uzavřel Uhde smířlivě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetirhonza , 02.08.2023 17:11:03
já jsem již v devadesátých letech věděl, že díky Uhdům a podobným se " demokratický" režim vyčerpá mnohem dříve než předchozí. A to mnozí "elitáři" úmyslně při svém mnohém mudrování zapomínají, v jakých podmínkách začínal minulý režim a v jakých podmínkách začal režim současný!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …