Naši výrobci mléka trpí krizí vztahů mezi Západem a Ruskem a hrozí: Budeme to zase lít do kanálu

23.02.2015 14:10

Velké problémy mají někteří výrobci mléka na jihu Čech. Asi desítce z nich vypověděla smlouvu klatovská mlékárna, která od nich mléko nakupovala. Někteří se obrátili o pomoc i na největší českou mlékárnu, jihočeskou Madetu. Ta má ale sama kvůli ruskému embargu mléka nadbytek.

 Naši výrobci mléka trpí krizí vztahů mezi Západem a Ruskem a hrozí: Budeme to zase lít do kanálu
Foto: ČT
Popisek: Zemědělci v roce 2009 vylévají mléko kvůli jeho nízkým výkupním cenám

„Vloni, když se ještě před uvalením embarga rozvíjel trh v Rusku, jsme odběr mléka navyšovali. Teď nám přebývá přibližně 100 tisíc litrů mléka denně,“ vysvětluje mluvčí Madety Martina Faktorová

Ztráty kvůli sankcím už teď Madeta vyčíslila na zhruba 150 milionů korun. Zástupci Mlékárny Klatovy vysvětlují, že důvodem neprodloužení smlouvy na dodávky mléka s několika výrobci z Českobudějovicka a Prachaticka, je velká vzdálenost spojená s vysokými dopravními náklady. Mléko od nich přestanou odebírat od 1. dubna. „Všichni dodavatelé, kterých se to týká, byli s předstihem informováni,“ vysvětluje předseda představenstva klatovské mlékárny Michal Brada.

Agrární komora žádá o pomoc ministerstvo

Dodává, že firma dlouhodobě usiluje o korektní vztahy se všemi dodavateli, musí ale myslet i na ekonomickou stránku věci. Zemědělci, kterých se ukončení smlouvy týká, jsou zoufalí. Snaží se najít odbyt pro své mléko i za hranicemi, zatím ale vesměs marně. Neradostnou situací jihočeských výrobců mléka se zabývá i Agrární komora. Ta žádá o pomoc ministerstvo zemědělství, od kterého si slibuje možné kompenzace ztrát.

Někteří farmáři budou zřejmě zvažovat i to, že by se časem přeorientovali například na rostlinnou výrobu. „Jediná možnost by snad byla prodat krávy, sehnat pole a soustředit se na rostlinou výrobu. Pěstovat například kukuřici a pšenici,“ říká jeden z farmářů, Jan Staněk.

Mléko jako odpad? 

Přeorientovat se na rostlinnou výrobu ale nejde rozhodně ze dne na den. „Pokud tito výrobci mléka nenajdou urychleně alternativní odbyt, budou od dubna nuceni nakládat s mlékem jako s odpadem,“ vysvětluje ředitelka Okresní agrární komory v Českých Budějovicích Hana Šťastná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…