„Nastavil zrcadlo. To je dobře.“ Černochová chválí umělce a Kalousek upozorňuje

22.08.2023 11:55 | Monitoring

Česká společnost potřebuje nastavit zrcadlo, vyjádřila se v souvislosti s rokem 1968 ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Považuje za potupu, že teprve 33 let po revoluci se oběti sovětské invaze dočkaly pamětní desky v Armádním muzeu na Žižkově. Miroslav Kalousek upozornil, že je třeba myslet i na rok 1969.

„Nastavil zrcadlo. To je dobře.“ Černochová chválí umělce a Kalousek upozorňuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Česko si připomnělo 55. výročí vpádu armád Varšavské smlouvy v čele se Sověty do Československa. Z rukou okupantů postihla smrt víc než 100 československých občanů a ministryně obrany Jana Černochová se rozzlobila, že jejich jména se málo připomínají.

Považuje to za ostudu české společnosti a poděkovala Jiřímu Sozanskému, že k uctění těchto obětí vytvořil plastiku.

„137 – tolik bylo obětí okupace v roce 1968. Jejich jména nese i zcela unikátní plastika Jiřího Sozanského, která byla včera odhalena v Armádním muzeu na Žižkově v rámci vernisáže INVAZE 1968. Je ostuda, že vzpomínka na ty, kteří přišli během invaze o život, byla vytvořena až nyní. Tedy více než 33 let po sametové revoluci. Jirko, děkujeme Vám za to, že jste naší společnosti opět nastavil zrcadlo! Tuto vzpomínku dlužíme nejen obětem invaze a jejich rodinám a blízkým, ale i sami sobě, abychom si vzpomněli a opět uvědomili, jak obrovský zločin byl v srpnu 68 spáchán. A velmi ráda podpořím nalezení vhodného a důstojného místa pro instalaci tohoto mementa,“ napsala Černochová na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

Jana Černochová promlouvá

Jana Černochová promlouvá

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připomněl, že je třeba si připomínat i rok 1969. Rok s protesty na první výročí invaze, jejichž potlačení už ale bylo plně v režii československých represivních orgánů.

Kalousek připomínal, že někteří čeští občané, příslušníci bezpečnostních složek, stříleli do jiných Čechů, Moravanů či Slezanů.

„Včera jsme vzpomínali na oběti invaze v srpnu 1968. Vzpomeňme, prosím, také na oběti brutálních represí v srpnu 1969. To už nebyli okupanti. Do bezbranných lidí stříleli jejich spoluobčané. Milicionáři, policajti a vojáci ČSLA. Byly to dny národní hanby,“ pravil Kalousek.

Miroslav Kalousek promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černochová, ostudou je především to co sedí na Hradě, podporované vaší vládou!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 22.08.2023 13:31:22

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …