„Nebezpečný nápad.“ Už ne. Jak to bude s daní z nemovitosti?

06.02.2023 11:02 | Zprávy

Navzdory slibům, že se za vlády pětikoalice daně zvyšovat nebudou, není v současné době toto téma ve vládních kruzích rozhodně tabu. Naopak se postupem času zdá být reálné, že k navýšení daní dojde. Vláda již schválila daň z mimořádných zisků, mluví se o úpravě DPH a sjednocení jejích nižších sazeb a na stůl se, mimo jiné, dostala i daň z nemovitosti, jejíž zvýšení označil před volbami současný ministr financí za „nebezpečný nápad“.

„Nebezpečný nápad.“ Už ne. Jak to bude s daní z nemovitosti?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

To, že se v souvislosti se zvyšováním některých daní mluví stále častěji právě o dani z nemovitosti, je přitom poměrně překvapivé. Jde totiž o daň, u které je předpoklad, že její zvýšení vzbudí velmi nepříznivý ohlas mezi voliči vládních stran.

Na tuto skutečnost upozornil již před půl rokem podle serveru A2larm.cz Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

„Skoro 80 procent lidí v České republice vlastní nemovitost. Myslím, že žádný politik nenajde odvahu jít proti 80 procentům voličů. Za mě tedy nenavyšovat. Politicky je to neprůchozí téma.“

Oproti tomu, co říká nyní, měl odmítavý postoj ke zvýšení daně z nemovitosti i ministr financí Zbyněk Stanjura, ten to dokonce před volbami označil za „nebezpečný“ nápad.

„Nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení. Kromě toho se vyšší zdanění promítne do ceny nájmů a jediný, kdo na to doplatí, jsou právě nájemníci,“ napsal na svůj facebookový účet a dodal, že to není správná cesta a že on chce digitalizaci a nižší daně.

Dnes už si to Stanjura nemyslí a za to, že si občan pořídí nové bydlení, bude podle něj také potrestán.

Růst nemovitostní daně je jedním z kroků, které loni doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV) ke zkrocení stamiliardových deficitů státního rozpočtu. Tehdy se tato doporučení ještě nesetkala u vládních představitelů s nijak pozitivním ohlasem, protože obsahovala nepopulární návrhy včetně zvýšení daní, prodloužení věku odchodu do penze nebo zavedení školného na univerzitách.

Dnes je evidentně situace jiná, státní rozpočet nutně potřebuje příjmy k tomu, aby se podařilo zachovat alespoň plánovaný schodek, který je pod hranicí 300 miliard korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se tedy zvýšení daně z nemovitosti podle Hospodářských novin už nebrání, protože by přineslo do silně deficitního státního rozpočtu miliardy.

Ale pozor! Tady je skryto jedno překvapení. Současný stav je totiž takový, že daně z nemovitosti jsou odváděny do obecních rozpočtů, ne do toho státního.

„Stanjura chce, aby nově nepřipadly jen obcím, jak je tomu dosud, ale promítly se i do příjmů státu,“ píšou Hospodářské noviny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naše asociální vláda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 06.02.2023 12:14:31
To co teď připravují pro občany je přímo děs.Hrátky Stanjury s DPH,snížení valorizačního základu jedné složky výpočtu penzí z poloviny na třetinu,zvýšení doby odchodu do důchodu.Je to spolek asociálů kterým jsou požadavky EU a jejich snaha předvádění se při zavádění zeleného údělu a naprosto bezpredecentí pomoci Ukrajině ve všem možném a vše na úkor nás občanů kteří je do těch koryt zvolili v dobré víře.Vše se snaží ještě podepřít přes MV které Rakušanem vyhlašuje že se zvyšuje radikalizace extremistů jak píší lidí kteří nejsou spokojení s postupem vlády.Takže kdo jim nelíže zadky je extfemista.To jsme to za těch třicet let dopracovali.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…