„Nečekat se založením rodiny.“ Ale Ukrajinky čekají

11.09.2023 8:21

Ukrajinci hlásí další postup v oblasti Robotyne na jihu země, kam se teď soustředí hlavní úsilí protiofenzivy. Vede se jim prý i u Bachmutu. Ale ani Rusko nezahálí a pálí na Ukrajinu drony i rakety. A ukrajinské ženy přemýšlejí, zda do tohoto světa mají přivést nový život. Ve stejné době Rusové uspořádali regionální volby, a to i ve čtyřech regionech Ukrajiny, které ovládají či chtějí ovládnout.

„Nečekat se založením rodiny.“ Ale Ukrajinky čekají
Foto: Ilustrační foto
Popisek: Novorozeně

Válka na Ukrajině trvá už 565 dní a britská BBC upozornila, že vedle tvrdých bojů a letících raket či dronů řeší především ukrajinské ženy jednu zásadní otázku: Mám do světa, ve kterém zuří válka, přivést nový život? Mám otěhotnět a porodit syna či dceru?

Osmatřicetiletá Julija žije v Buči, ve městě, které na počátku války zažilo Ruskem připravený masakr. Dnes už je ve městě klid, ale dodnes tam nefunguje žádná porodnice. Když Julija otěhotněla, kladla si prý řadu otázek. Nakonec se vydala porodit dcerku Miu, které už se chtělo na svět, do 30 km vzdáleného Kyjeva.

Malá Mia se narodila v den, kdy na Kyjev udeřily rakety i drony a čerstvě narozená holčička svou první noc prožila v podzemním krytu a místo ticha, které miminka tolik potřebují, slyšela výbuchy smrtících střel. Julija podle BBC doufá, že děti na válku postupně zapomenou. Bude na dospělých, aby připravili svým potomkům co nejbezpečnější svět.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí

V srpnu prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina v nadcházejících měsících povolá další vojáky, a Juliin manžel Vladyslav očekává, že bude brzy povolán.

Protože další muži a mladé ženy také kalkulují s létajícími střelami i s odvody na frontu, porodnost klesla ke 38 tisícům nově narozených dětí v první polovině roku 2023. V roce 2021, v posledním předválečném roce, se za stejné období narodilo asi o třetinu více dětí.

„Už před válkou ukrajinská porodnost klesala, ale tento konflikt rozdělil rodiny a přinutil je odložit plány mít děti. Statisíce mužů narukovalo nebo bylo odvedeno do boje a neznámý počet zemřel. Některé mladé ženy se také přihlásily jako dobrovolnice, zatímco tři až čtyři miliony byly nuceny uprchnout do zemí jako Polsko, Německo a Spojené království,“ upozornila britská veřejnoprávní stanice.

Ukrajinci si prý však také myslí, že život by měl jít dál, a pokud se v Buči narodí alespoň jedno či dvě děti měsíčně, považují to za znamení naděje.

Halja Rudyk a její manžel Kostia Nechyporenko, oba pracující novináři na Ukrajině, se prý shodli, že nemá smysl čekat se založením rodiny na lepší čas. I kdyby totiž válka skončila takřka okamžitě, země se bude vzpamatovávat z válečných hrůz celé roky. „Také jsem cítila vztek, že se nám Rusko snaží ukrást nejlepší čas našeho života,“ uvedla Halja.

Ve stejné době, kdy ukrajinské ženy přemýšlejí, zda mají do světa vybuchujících ruských granátů a raket přivést nový život, v Ruské federaci proběhly regionální volby. Proběhly i ve čtyřech regionech na Ukrajině, které Rusové částečně obsadili a prohlásili je za své. Svět však jejich provolání neuznal. V ukrajinské Chersonské oblasti i jinde podle ruské státní agentury RIA Novosti volby vyhrála ruská vládnoucí strana Jednotné Rusko.

„Voleb se zúčastnilo 65,36 procenta voličů v Chersonské oblasti. Počet hlasů byl rozdělen následovně: Všeruská politická strana Jednotné Rusko – 74,86 procenta, politická strana Komunistická strana Ruské federace – 10,56 procenta, politická strana LDPR, Liberálnědemokratická strana Ruska – 8,27 procenta, strana Spravedlivé Rusko – za pravdu – 5,03 procenta,“ uvedla předsedkyně krajské volební komise Marina Zacharovová.

V Záporožské oblasti, kde se v posledních týdnech tvrdě bojuje a Ukrajinci hlásí, že proti ruským okupantům dosahují bojových úspěchů, podle ruské státní agentury RIA Novosti Jednotné Rusko získalo na základě výsledků zpracování ze 100 procent hlasovacích lístků 83,01 procenta hlasů, jak vyplývá z údajů krajské volební komise. Naopak LDPR obdržela 5,82 procenta, Spravedlivé Rusko – za pravdu – 5,13 procenta a Komunistická strana Ruské federace – 5,02 procenta.

Pokud jde o ukrajinské úspěchy na západě Záporožské oblasti, u obce Robotyne – Ukrajinci prý osvobodili další kilometr a půl čtvereční ukrajinské půdy. O jejich postupu informuje washingtonský Institut pro studium války (ISW).

„Ukrajinský generální štáb a mluvčí ukrajinské východní skupiny sil Ilja Jevlaš oznámili, že ukrajinské síly dosáhly blíže nespecifikovaného úspěchu u Kliščiivky (7 km jihozápadně od Bachmutu) v Doněcké oblasti,“ upozornil dále institut.

Z ruské strany navíc zaznívá, že někteří vojáci byli nuceni sami si sehnat komunikační prostředky a je jasné, že ne všechny systémy jsou spolu vzájemně kompatibilní, což ztěžuje komunikaci ruských jednotek. Podle analytiků ISW, kteří se odvolávají na zdroje v Rusku, navíc Rusové nechávají v první linii mrtvé a těžce zraněné, což vede k tomu, že někteří vojáci odmítají dotáhnout své vojenské úkoly do konce. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je paskvil , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 11.09.2023 10:39:23
tak nevím, ale opět u mně vítězí pocit, že se některé články zde v PL nebezpečně přibližují Seznamu a Novinkám. Zrovna tento článek jakoby ve stylu ČTK, nebo Blesku nemá s objektivitu vůbec nic společného. Pokud vím, tak ,, masakr v Buči " nepotvrdili ani pozorovatelé OSN, ani Transparency International. Nad touto kauzou visí více nezodpovězených otázek než důkazů. Ale pan redaktor neváhá a používá neověřené a neprůkazné informace, takže jde o dezinformace. Bravo PL, tleskám, vaše důvěryhodnost padá čím dál níž... postavili jste se po boku ostatních vládních dezinfo médií..

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …