„Nechutní putinovci“ s květinami. V Berlíně vystavili zničený tank, ale zvrhlo se to

26.02.2023 11:22

Nový německý ministr obrany Boris Pistorius za svůj první měsíc v úřadu sklízí slova uznání. Za tak krátkou dobu toho stihl více než jeho předchůdkyně za jeden rok. Podle posledních průzkumů se stal nejoblíbenějším politikem v zemi. Stačil si už získat i přízeň opozice. Ohledně války ale zůstávají Němci dále rozpolceni.

„Nechutní putinovci“ s květinami. V Berlíně vystavili zničený tank, ale zvrhlo se to
Foto: Twitter
Popisek: Německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD)

Boris Pistorius byl původně neznámý politik z Dolního Saska, kde působil jako ministr vnitra. „Je to jméno z béčkového seznamu,“ komentoval v té době výběr kancléře Olafa Scholze Johann Wadephul z opoziční CDU/CSU.

Ministrování Pistoriuse ale ukazuje, že šlo o dobrý výběr. I když dosud neměl s vysokou politikou žádnou zkušenost, svým nasazením a věcným stylem proti svým předchůdkyním, třem ministryním obrany, působí téměř jak zjevení, naprosto vyčnívá.

 Že si toho velmi pozitivně všímají voliči, to dokazují nejnovější průzkumy, podle kterých patří aktuálně mezi nejoblíbenější německé politiky. V nich předběhl ministry Zelených, ministra hospodářství Roberta Habecka a ministryni zahraničí Annalenu Baerbock, i kancléře Olafa Scholze z SPD, informuje iDnes.cz.

Pistorius si získává nebývalé sympatie nejen voličů, ale také opozice. Voliči středových stran Pistoriuse označují za „sympatického a výkonného“ politika. Na tom se shodnou příznivci vládní koalice, tedy sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních demokratů (FDP), stejně jako opoziční konzervativní unie CDU/CSU.

Nižší hodnocení zaznamenává snad pouze u příznivců krajní levice a krajní pravice, tedy Levice a Alternativy pro Německo (AfD).

Nový ministr obrany podle ohlasů působí nejen kompetentně, ale i empaticky. Na mezinárodní scéně v rámci proběhlé Mnichovské bezpečnostní konferenci zabodoval svým jasným prohlášením „Ukrajina musí vyhrát“.

V Kyjevě se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a s ministrem obrany Oleksijem Reznikovem, kde dojednal vyslání stovky tanků Leopard 1A5, které doplní již schválenou dodávku moderních bojových tanků Leopard 2.

Uznáván je i pro svůj zájem o armádu, za poslední týdny navštívil několik jejích základen. „Je náročný, ale nepředvádí se a často se osobně setkává s vojáky, což mu vyneslo pověst člověka, kterému na nich záleží,“ zhodnotil berlínský politolog Gero Neugebauer.

Ačkoli je podpora šéfa německého resortu obrany Pistoriuse značná, v otázce války zůstává německá společnost stále rozpolcena. Když byl u příležitosti výročí ruské invaze na Ukrajinu v Berlíně před ruskou ambasádou vystaven ruský tank T-72, který ukrajinští vojáci zničili loni v březnu během bitvy o Kyjev, Němci ze zničeného ruského tanku, instalovaného na podporu Ukrajiny, strhli ukrajinskou vlajku a zasypal tisíci růží se vzkazy na podporu Ruska, informovala ČTK.

Německý deník Bild odsoudil jako nevkusné počínání „Putinových aktivistů“, kteří přicházejí s požadavkem míru a přinesli květiny do ruského tanku. Pod titulkem „Nechutné akce Putinových aktivistů" se Bild rozhořčuje, že jde o „nehoráznou podporu války a je nepřijatelné s Rusy takto sympatizovat“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nic se nezvrhlo, lidé nevěří ukrajinským lžím., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 26.02.2023 15:43:08
Příčinou války je US snaha obklíčit Rusko i za cenu podpory ukronacistů.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…