Nejsem naivní a vím, že můj konec koordinovali někteří lidé z ČSSD, říká Zimola

24.04.2017 21:50

Kauza rekreačního domu v Lipně nad Vltavou, která přispěla k odstoupení jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD), byla podle něj minimálně koordinovaná některými lidmi z vedení jeho strany. Zimola to řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Nemá ale pro to podle svých slov důkazy. Zimola patří ke hlasitým kritikům vedení ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou. Zprávu převzala ČTK.

 Nejsem naivní a vím, že můj konec koordinovali někteří lidé z ČSSD, říká Zimola
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou

„Nejsem naivní a vím, že odstranění Zimoly se hodilo, zvlášť když k tomu využijete politicky naivní a silně ambiciózní poslankyni (a předsedkyni jihočeského ANO Radku) Maxovou,“ řekl serveru Zimola. „Nemám žádné důkazy, nicméně jsou stopy toho, že celá kauza byla koordinovaná některými lidmi z vedení ČSSD, na tom trvám,“ dodal.

Opozice a následně i ANO kritizovaly v Jihočeském kraji sociální demokracii za to, že předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha má roční příjem 7,2 milionu korun. Zároveň kritikům vadilo, že Bláha nechává v Lipně nad Vltavou stavět pro Zimolu rekreační dům. Zimola to označil za pseudokauzy, ohlásil ale svou rezignaci a plánuje se očistit prostřednictvím auditu.

Zimolu jihočeský krajský výkonný výbor ČSSD na jeho přání zařadil na poslední, 22. místo kandidátky pro říjnové sněmovní volby. Schválit ji musí předsednictvo strany. „Je ale otázka, jestli nakonec na kandidátce budu, protože zaznamenávám signály z vedení ČSSD, že se jim má kandidatura nelíbí. Mohou mne škrtnout a zbavit se mě, ale věřím, že jim stejně jako mně jde v první řadě o zájem strany, a že to tedy neudělají,“ řekl Zimola serveru.

ANO vedlo Jihočeský kraj v koalici s ČSSD a Jihočechy 2012, aliance ale kvůli neshodám ohledně krajského zdravotnictví a Zimolovým kauzám padla a ANO chtělo sestavit novou krajskou vládu bez sociálních demokratů. Oslovilo lidovce, Jihočechy 2012, Pro Jižní Čechy a chtělo spolupracovat s ODS. Zimola ale svým ohlášeným odstoupením z funkce hejtmana otevřel cestu pro vytvoření krajské koalice ČSSD s KDU-ČSL, Jihočechy 2012 a uskupením Pro Jižní Čechy, jeho nástupkyní se má stát sociální demokratka Ivana Stráská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …