„Nelidské a odporné.“ Hvězda kavárny po útoku na fakultě znechutila politikou

29.12.2023 16:54

Svérázným způsobem přispěl do vyrovnání se s tragédií na Filozofické fakultě UK teolog a kněz Tomáš Petráček. Podle něj jsou její „akademici a studenti už celé roky terčem nenávistného, výsměšného mluvení o vítačích, neomarxistech, klimafanaticích a tak dále a tak podobně“. Útok tedy dle kněze, který se stal pomyslnou „hvězdou kavárny” svými liberálními názory, tuto „nenávist” zhmotnil. Odborníci a pozorovatelé oslovení ParlamentnímiListy.cz Petráčkova slova odsoudili: Je prý nelidské a odporné zneužívat tragédii k prosazování vlastních politických názorů. Padla i omluva od kněze.

„Nelidské a odporné.“ Hvězda kavárny po útoku na fakultě znechutila politikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Smutek druhý den po střelbě na filozofické fakultě. Student historie David K. zde bezohledně povraždil 14 osob a mnoho dalších zranil

Tragická smrt čtrnácti studentů a vysokoškolských pedagogů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy z minulého čtvrtka měla vzhledem k místu a předvánočnímu času od samého počátku hodně duchovní kontext.

Vzpomínka se konala v sobotu 23.12. ve svatovítské katedrále a hlavní slovo měl pražský arcibiskup Jan Graubner. Ten mnohé ohromil svým gestem, když k šestnácti růžím za oběti střelce, umístěným na oltář, přidal ještě sedmnáctou. „Za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a tak zmanipulovat, že se stal nástrojem příšerné smrti,“ vyjádřil víru, že láska musí nakonec vždy zvítězit.

Mše v pražské katedrále nebyla jedinou pietní akcí, na které se vzpomínalo na oběti univerzitního masakru. Z jistého pohledu je asi třeba říci „bohužel“.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové hovořil profesor Tomáš Petráček. Teolog, který se dlouhodobě hlásí k liberalizaci církve, patřil například k hlavním tvářím petiční akce, která požadovala, aby konzervativní Aliance pro rodinu nesměla působit v poradních strukturách vlády. Ostře též napadal kritiky Istanbulské úmluvy.

Letos v létě mu byl pro nadbytečnost zrušen úvazek na Katolické teologické fakultě UK. Děkan rozhodnutí vysvětloval minimálním zájmem studentů o jeho obor, který nutí fakultu škrtat úvazky.

Petráček ovšem celou věc interpretoval jako politický útok konzervativních sil a na jeho podporu vystoupilo množství názorových sympatizantů. V druhé polovině srpna z toho bylo celkem živé téma.

„Udělal to dost mazaně. Propuštění pro nadbytečnost a z důvodů finančních. Fakulta musí šetřit. Jenomže zapomněl na známé heslo, že pomsta chutná nejlíp za studena, a trochu to přepálil,“ psali na FORUM24.cz, načež text plný urážek, biblických výhrůžek a návodných přísloví zakončili ujištěním, že „panu děkanovi nic zlého nepřejeme“.

Po dvou týdnech tohoto tlaku skončil děkan fakulty Vojtěch Novotný v nemocnici. „Dostával kontinuálně velmi nepřátelské e-maily, zprávy a výzvy k rezignaci. To se samozřejmě ve svém celku podepsalo na jeho stavu,“ uvedl proděkan Jakub Jinek. Na začátku prosince se po snaze některých o jeho odvolání děkan nakonec rozhodl sám rezignovat.

Profesor Petráček je současně akademickým kaplanem a vikářem v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové, kde také vyučuje na místní Pedagogické fakultě. Právě v tomto kostele se v den státního smutku konala jedna z bohoslužeb za oběti násilí na Filozofické fakultě.

Na bohoslužbě mluvil právě kněz Petráček. „Musíme mluvit už proto, abychom zlu a zmaru nenechali poslední slovo,“ vysvětlil.

A v průběhu svého vystoupení, které se v plném znění objevilo na webu Christnet.eu, zazněla i slova, která mnohé šokovala.

„Podobné skutky odráží hlubší tektonické proudy ve společnosti, zrcadlí pohyby, které nevidíme nebo nechceme vidět,“ varoval a zmínil nenávist a lež jako nástroje politického boje, které jsme v posledních letech příliš snadno akceptovali.

„Po mém soudu není náhoda, že se ten hrůzný výlev zla stal na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,“ pokračoval Petráček. „Přes všechny její problémy je to historicky jedno z nejsvobodnějších a nejvíce tvůrčích prostředí v naší zemi, místo, kde se kriticky zkoumá minulost a přítomnost, kde se odvážně promýšlí a tvoří budoucnost,“ zdůraznil.

„Právě proto byla a je fakulta, její akademici a studenti už celé roky terčem nenávistného výsměšného mluvení o vítačích, neomarxistech, klimafanaticích a tak dále a tak podobně. Nyní se tento pilíř svobodné, otevřené a inkluzivní společnosti stal terčem přímého útoku, brachiálního násilí, které jakoby zhmotnilo všechnu tu verbální nenávist propagandistů a ideologů na jejich platformách a sociálních sítích,“ zvýšil hlas kazatel.

Nejen nevkusné, ale i nelidské

Jeho slova nadzdvihla nejen pro značně problematické spojení střelce s „nenávistným výsměšným mluvením o vítačích“, ale rovněž pro výklad o „pilíři inkluzivní společnosti“.

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy je tradiční centrum humanitní vzdělanosti. I když v některých tématech se prezentuje značně progresivně (intenzivně třeba podporovala stávky studentů za klima), v jejích studijních programech dominují klasické společenské vědy nad módními experimenty, typickými spíše pro Fakultu sociálních věd nebo Fakultu humanitních studií. Studují se zde jazyky, dějiny, kulturní studia.

Oběťmi střelby byli studenti a přednášející z oborů bohemistiky nebo hudební vědy, několik z nich studovalo obor jazyky a komunikace neslyšících.

Jejich vrah byl řádným studentem oboru světové dějiny. Byl součástí systému FF UK, kde za svou bakalářskou práci dokonce získal ocenění. Hledat v jeho činu propagandistickou a ideologickou nenávist přišlo mnohým jako hodně silná káva.

„Do konečného vyšetření Policií ČR nebo GIBSu by neměl nikdo zločin na FF UK veřejně schvalovat, vykládat, nebo jakkoliv přibarvovat na tu, nebo onu stranu,“ myslí si venkovský farář Romuald Rob, kterého oslovily ParlamentníListy.cz. Pokud se někdo chce na této hrůze zviditelňovat, nebo si dokonce šířením dezinterpretací utvrzovat svou ideologickou pozici, je to podle něj nejen nevkusné, ale i nelidské. Tím spíše od duchovního.

„Za kněžského spolubratra se omlouvám,“ dodává Rob.

Irena Ryšánková, kterou znáte jako komentátorku politického a mediálního dění, rovněž těžko nacházela slova.

„Střelba na filosofické fakultě byla a je strašlivou tragédií. Všichni, kteří jsme vystudovali humanitní obory nejen na FF UK, jsme někdy v životě, někteří mnohokrát, někteří ne tak často, vstoupili do té budovy vzbuzující respekt a běželi po oněch ikonických schodech. Dění na ,fildě' ranilo všechny,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

To, co se na fakultě odehrálo, je podle ní čin člověka, který dokázal předtím chladnokrevně zabít dvouměsíční dítě v kočárku. O jeho pohnutkách ale nevíme nic.

„Zcela lidsky řečeno, je mi špatně ze všech, kteří se snaží si na strašlivé tragédii nahnat politické body a vytvářejí teorie, že se to stalo, protože filosofická fakulta byla či je hnízdem nějaké ideologie,“ dodává.

Ačkoliv každá fakulta má nějaký převládají diskurs, který se některým líbí a jiným ne, podstatné je, že vše se odehrává v duchu akademické svobody.

„Výroky, které implikují, že filosofickou fakultu zranili lidé, kteří ji verbálně kritizovali, jsou nesmysl. A nebezpečný nesmysl. Je to snaha umlčet jistou část společnosti a jsou stejně zrůdné jako ti, kteří se na sociálních sítích prohlašovali za následníky střelce nebo ti, kteří píší, že filosofické fakultě to patří,“ obává se analytička.

Tu navíc šokuje, jak krátce po hrůzném činu, kdy všichni oněměli hrůzou, tato slova zazněla. „ Jako bychom úplně ztratili schopnost usebrání a vyčkání, tu chvíli mlčení, která je nutná k tomu, abychom se znovu nadechli,“ obává se.

Využívat tragédie k podpoře jakékoliv ideologie je podle ní odporné, nízké a není hodno lidské bytosti.

Profesor sociologie Ivo Budil vidí stopy takového chování už po roce 1989. „Mnozí ambiciózní jedinci tehdy zjistili, že falešné a pokrytecké moralizování prostoupené pseudonáboženskými frázemi představuje mimořádně účinný prostředek pro vyjádření intenzivní nenávisti a spuštění štvanice na nepohodlné jedince,“ vysvětluje.

Právě určití duchovní, z jeho pohledu vnitřně pokřivených, jsou podle něj v této nenávistné rétorice velmistry. Jejich dopad na veřejný prostor je podle Budila katastrofální. „Diskreditují slova, jež byla původně nositeli nejvyšších lidských citů a hodnot,“ vysvětluje.

Kněz Petráček podle něj nyní zneužil tragédii nejen k propagaci své ideologie, ale dokonce k útoku na své bližní. „Je to nesmírně podlé a nízké, i když u lidí tohoto typu nepřekvapivé,“ uzavírá akademik.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Člověk žasne., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 29.12.2023 17:49:30
Pokud vyslovíte jiný názor, jste dezolát, trol, Putinův agent. Tady ze středu kavárenské obce vzejde psychotik, který pobije soukmenovce a vinu hledá sluníčkář Petráček u těch, kteří jsou leckdy za své názory vyhazováni z práce, nebo přímo soudně stíhání. Měl by se stydět, pán teolog..

|  16 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…