„Nemůže dál žít na malém českém písečku.“ Petříček volá zpět Sobotku. A přidal: Narcistický jájínek Babiš!

22.07.2021 17:55

Někdejší ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz rozepsal nad tím, proč potřebujeme sociální demokraty Sobotkova střihu. Někdejší premiér Bohuslav Sobotka však již členem strany není.

„Nemůže dál žít na malém českém písečku.“ Petříček volá zpět Sobotku. A přidal: Narcistický jájínek Babiš!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Poslední červnový den se více než 1 000 sociálních demokratů rozhodlo nezaplatit poplatky, a jejich členství tak zaniklo. Nejvýznamnější z nich byl bývalý předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Ze strany tak odešla jedna z nejvýraznější postav sociální demokracie posledních deseti let,“ poznamenal Petříček úvodem svého blogu.

„Je mi osobně líto každého ztraceného sociálního demokrata, mnoho z nich jsou mí dlouholetí kamarádi a přátelé. Odešli především proto, že se jim nelíbí jednak směřování sociální demokracie, za druhé nízká úroveň vnitrostranické demokracie a pokles politické kultury obecně. Snažím se těmto odchodům bránit, argumentuji tím, že sociálnědemokratické ideové zakotvení je stejné bez ohledu na to, že se současné vedení snaží vydat jinam, než bych si já a mnozí ostatní přáli. Přesto, nebo spíše právě proto, v ČSSD zůstávám. Stále věřím, že se nám společně povede vrátit jí ztracenou politickou váhu a vytvořit z ní moderní levicovou stranu pro 21. století, která bude schopna nabídnout všem občanům naší země, zejména pak mladým lidem, přitažlivou vizi budoucího světa, se kterou se budou moci ztotožnit,“ podotkl dále Petříček.

Odchod Bohuslava Sobotky vnímá jako symbolické oslabení moderního křídla sociální demokracie. Snaha o modernizaci ČSSD a demokratické levice jako celku bude náročnější. 

„Bohuslav Sobotka odmítal laciný populismus, byť to bylo pro řadu lidí v ČSSD po Paroubkově a Zemanově stylu vládnutí velmi těžko pochopitelné, neboť preferovali jejich levicově populistický styl, který se v mnohých aspektech příliš nelišil od současného babišovského narativu. Navenek se tento spor projevoval především uvnitř ČSSD střety mezi tzv. Sobotkovým a Haškovým prozemanovským křídlem, a oslabovaly tak výsledky vlády,“ sdělil dále Petříček a rozepisoval se o roli Bohuslava Sobotky.

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
Z jeho kroků bude podle jeho slov možné čerpat i do budoucna, protože kyvadlo společenských emocí po nynější obří krizi bude vyžadovat jistou míru sobotkovské umírněnosti a věcnosti. Česko prostě potřebuje uklidňovat, nikoliv rozeštvávat. 

„Odchod Bohuslava Sobotky neznamená, že by se v řadách ČSSD progresivní humanistická a environmentálně zodpovědná levice vytrácela. Nás, pokrokových autentických sociálních demokratů, je mnoho, musíme se nyní především soustředit na to, jakým způsobem ji představit, kým ji prezentovat, a otevřít tak prostor pro opravdu přitažlivou levicovou politiku schopnou oslovit širokou veřejnost,“ zmínil Petříček.

Dále se rozepsal mimo jiné také o premiérovi Andreji Babišovi či o hlavě státu Miloši Zemanovi, kteří podle jeho slov de facto řídí populisty nalevo od středu. Pravicové populisty z SPD a Trikolóry pak podle Petříčka ovlivňuje exprezident Václav Klaus. 

„ČSSD by neměla podléhat nostalgii a snažit se o konzervování světa, který jsme tady měli pár let po revoluci. Čekají nás zásadní strukturální změny, světová ekonomika se překotně vyvíjí směrem, na nějž musíme reagovat. Každý den se zdvojnásobí objem znalostí, které jsme měli od začátku historie lidstva, každý den se technologicky posouváme neuvěřitelně daleko, nemůžeme se od toho odstřihnout a žít si na malém českém písečku, to už prostě nefunguje. A pokud bychom si naivně mysleli, že to jde, vytváříme sobě a budoucím generacím obrovské problémy, které nepovedou k větší spravedlnosti a prosperitě všech. Naopak,“ zmínil Petříček s tím, že naopak je nutné se zaměřit na budoucnost českého průmyslu a inovativních technologií, neboť máme obrovský potenciál nastartovat po koronaviru opravdu zásadní změny. 

Závěrem pak vyslovil přání, že by chtěl Bohuslava Sobotku vidět brzy zpět v sociální demokracii jako člověka s vizí a idejemi. „Možná mnohé neuchvátil jeho politický styl, mnoha lidem připadal jako nedostatečně silný lídr, ale v současné rozbouřené době se čím dál tím více zřetelně ukazuje, že by bezesporu byl jako premiér významně lepší než chaotický a narcistický jájínek Andrej Babiš,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…