„Nenávist“ na úrovni terorismu? Tak to už je fakt moc. Svobodní proti novince z europarlamentu

23.01.2024 17:30 | Monitoring

Evropská unie chce zavést nové celounijní trestné činy, pro které Brusel určí minimální tresty, které budou platné ve všech členských státech. Do stejné kategorie, jako je terorismus, obchod s lidmi, drogami a zbraněmi, či praní špinavých peněz, se tak mají zařadit projevy nenávisti a trestné činy z nenávisti. Tuto novinku během svého lednového zasedání prosadil Evropský parlament, a to i díky hlasům europoslanců Pirátů, ODS, ANO, KDU-ČSL, ČSSD a TOP09, za což si vysloužili ostrou kritiku na domácí politické scéně. Jasné ne přišlo hlavně od Svobodných, kteří patří mezi nejhlasitější zastánce ochrany svobody slova.

„Nenávist“ na úrovni terorismu? Tak to už je fakt moc. Svobodní proti novince z europarlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Podle předsedy Svobodných Libora Vondráček nově schválený návrh Evropského parlamentu stanovuje dva hlavní cíle. Prvním je zařazení nenávistných projevů mezi trestné činy EU, které zahrnutí zvlášť závažné trestné činy s přeshraničním rozměrem, jako je např. terorismus, obchod s lidmi, obchod s drogami a zbraněmi, praní špinavých peněz a organizovaný zločin. Právě tyto trestné činy totiž pak podléhají minimálním pravidlům platným v celé EU, pokud jde o definice a tresty. 
 
„Podle oficiálního vysvětlení si nenávistné projevy zaslouží stejné označení, protože jsou natolik závažné, že ovlivňují nejen jednotlivce nebo komunitu," ale také společnost jako celek, neboť podkopávají základy EU", přičemž sociální média jim okamžitě dodávají rovnou i "přeshraniční rozměr",“ upozornil Libor Vondráček, předseda Svobodných.
 
 
Druhým cílem je podle jeho slov rozšíření definice nenávistných projevů a trestných činů z nenávisti o několik dalších kategorií obětí. „V současné době je zákony EU definují pouze jako nenávist vůči určité rase, barvě pleti, náboženství, národnosti nebo etnické příslušnosti, což podle levicových zákonodárců v dnešním světě zdaleka nestačí. Dokument proto vyzývá k rozšíření definice na "pohlaví, sexuální orientaci, gender, genderovou identitu, genderový projev, pohlavní znaky, věk, zdravotní postižení a jakoukoli jinou základní charakteristiku". Při absenci objektivní definice je snadné si představit, že poslední z nich funguje jako bianco šek, který se vztahuje na cokoli, co může kohokoli urazit,“ je přesvědčený Vondráček. 
 
Jak navíc podle Vondráčka zdůraznila španělská zpravodajka spisu, liberálka Maite Pagazaurtundúa (Renew), jedním z hlavních cílů je regulace nenávistných projevů v online sféře, k čemuž již nový zákon EU o digitálních službách (DSA) poskytuje ideální rámec.
 
„Kdybych například řekla, že nechci, aby nezletilí dostávali hormonální léčbu nebo jinou lékařskou péči, není to nenávistný projev proti transgender osobám, ale projev lásky k dětem. Pokud bojuji proti nadměrné migraci do mé země, na náš kontinent... Nepohání mě nenávist, ale láska k mé zemi a k našemu kontinentu," komentovala situaci francouzská europoslankyně Patricia Chagnonová, kterou předseda Svobodných ve svém příspěvku na Facebooku cituje.
 
„Zavádíte myšlenkové zločiny, abyste omezili svobodu slova a projevu... a napadli každého, kdo se staví proti vaší ideologii," prohlásila italská europoslankyně Silvia Sardoneová.
 
„Na celý projekt je třeba pohlížet jako na politicky motivovaný," zdůraznil před plenárním zasedáním tento týden europoslanec Harald Vilimsky (FPÖ) a dodal, že údajnou záruku svobody projevu obsaženou v textu již nelze brát v EU vážně.
 
Hlasování Evropského parlamentu, které se konalo ve čtvrtek 18. ledna, proběhlo poměrem hlasů 397 pro a 121 proti, 26 poslanců se zdrželo hlasování.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stydím se za Jourovou,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 23.01.2024 18:10:49
která se stala českým náhubkovým kápem EU. Už jen chybí, aby prohlásila, že Rothschildův projekt (EU) budeme bránit do posledního dechu a naše kritiky zavřeme jako nejhorší kriminálníky na dvacet let. Jaký tedy bude rozdíl mezi politickými vězni z 50. let a těmi, kteří budou zavření za kritiku EU ?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …