„Nepochopil, že je exprimátor!“ Benda udeřil na Hřiba. Ten neslyší. Místo toho...

18.10.2022 18:38 | Ze sítí

Poslanec a šéf pražské ODS Marek Benda kritizuje dosluhujícího primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti), který prý ještě nepochopil, že už nadále primátorem nebude, a při povolebním vyjednávání si klade podmínky, ačkoliv Piráti skončili ve volbách až třetí. Pokud prý bude Hřib pokračovat ve vyhroceném jednání, složí koalice SPOLU vládu na Praze bez Pirátů. „Jsem připraven bavit se o koalici s Prahou sobě,“ uvedl Benda. Hřib mezitím na svém twitteru nadšeně ukazuje novou lanovku na Petřín a další novinky v pražské dopravě.

„Nepochopil, že je exprimátor!“ Benda udeřil na Hřiba. Ten neslyší. Místo toho...
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda v Událostech komentářích

Benda v rozhovoru pro server iDNES.cz popisoval složitá povolební jednání na pražském magistrátu, do kterých prý házejí vidle zejména Piráti a dosavadní primátor Zdeněk Hřib. „Vyjednávání se posouvají. Prvotní pocity byly nicméně takové, že pan primátor Hřib stále nepochopil, že po ustavujícím zastupitelstvu bude exprimátor. Věci zbytečně hrotil. Kladl si předběžné podmínky. Přišlo mi, že sní o tom, že bude rozbíjet SPOLU. Snad už se to zklidňuje, ale začátek mi nepřipadal úplně povzbudivý,“ popsal Benda.

Jako jedna z třecích ploch se zdá nominace obžalovaného Jana Wolfa (KDU-ČSL), což prý odporuje pirátským stanovám. „Ano, kladou si předběžnou podmínku, že nebudou sedět s někým trestně stíhaným v radě. Tím blokují jakákoli jednání. Přijde mi to bizarní. My se snažíme říkat, že v rámci politické hygieny by si strany vzájemně neměly kádrovat, kdo může do rady a kdo ne. Zejména poté, co jejich lidi nedávno prošli testem voleb. Každý z našich kandidátů dostal individuálně o osmnáct až dvacet tisíc hlasů víc než kdokoli z Pirátů. Uplatňovat jejich vnitřní kritéria na ostatní koalice se mi zdá jako nevhodný parametr,“ říká Benda, že Piráti nemohou uplatňovat svá stanoviska, když skončili ve volbách až třetí.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32341 lidí
Hřib podle Bendy nemá příliš velkou vůli posouvat jednání dopředu. „Zdá se, že jeho hlavním cílem spíš je udržet si svůj mediální obraz. To je sice hezké, ale Praha musí být spravována v zájmu Pražanů, nikoli v zájmu jednoho muže. Dokážu si představit, že ze současné trojkoalice Piráti, Praha sobě a STAN si SPOLU vybere dva politické subjekty. Jestli bude pan primátor Hřib dosavadní jednání nadále torpédovat, jsem připraven bavit se o koalici s Prahou sobě,“ zakončil Benda.

Dosluhující primátor mezi tím na svém twitteru Bendovými slovy nadále „pracuje na svém mediálním obraze“, přičemž se věnuje zejména svému nejoblíbenějšímu tématu, pražské dopravě.

„Tímhle smart způsobem mapujeme stav pražských silnic pro plánování bezodkladných oprav. Díky softwaru vialytics v běžném chytrém telefonu s kamerou v kabině vozů TSK Praha. Program funguje tak, že za jízdy zjistí, lokalizuje a zaznamená míru poškození vozovky. Dobrá práce!“ informuje například Pražany o novince.

 

 

Chlubí se také novou lanovkou na Petřín, ze které je prý nadšený. „Petřín bude mít novou lanovku! Jak se vám líbí? Já jsem z návrhu designérky Anny Marešové a jejího týmu nadšený. Nové vozy budou z velké části prosklené včetně stropních výhledů na oblohu, takže cestujícím nabídnou mimořádný zážitek z jízdy a pozorování okolí,“ píše Hřib.

 

Mimo novinky z dopravy nebo pražské zoo si Hřib dává záležet i na kritice koalice SPOLU, ať už jde o nejnovější korupční kauzu z Brna nebo téma obžalovaného Jana Wolfa. „V případě pana Wolfa navíc nejde o žádné ‚stíhání za hlasování‘. Jedná se o trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku v kauze machinací se sportovními dotacemi. Musíme počkat na rozhodnutí nezávislého soudu. Dokud nebude pan Wolf soudem očištěn, Piráti s ním coby trestně stíhaným nemůžou sedět v městské radě. Tento princip Piráti prosazují dlouhodobě, nejde o nic nového,“ trvá na pirátské pozici Hřib.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …