„Nepochopil, že je exprimátor!“ Benda udeřil na Hřiba. Ten neslyší. Místo toho...

18.10.2022 18:38 | Ze sítí

Poslanec a šéf pražské ODS Marek Benda kritizuje dosluhujícího primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti), který prý ještě nepochopil, že už nadále primátorem nebude, a při povolebním vyjednávání si klade podmínky, ačkoliv Piráti skončili ve volbách až třetí. Pokud prý bude Hřib pokračovat ve vyhroceném jednání, složí koalice SPOLU vládu na Praze bez Pirátů. „Jsem připraven bavit se o koalici s Prahou sobě,“ uvedl Benda. Hřib mezitím na svém twitteru nadšeně ukazuje novou lanovku na Petřín a další novinky v pražské dopravě.

„Nepochopil, že je exprimátor!“ Benda udeřil na Hřiba. Ten neslyší. Místo toho...
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda v Událostech komentářích

Benda v rozhovoru pro server iDNES.cz popisoval složitá povolební jednání na pražském magistrátu, do kterých prý házejí vidle zejména Piráti a dosavadní primátor Zdeněk Hřib. „Vyjednávání se posouvají. Prvotní pocity byly nicméně takové, že pan primátor Hřib stále nepochopil, že po ustavujícím zastupitelstvu bude exprimátor. Věci zbytečně hrotil. Kladl si předběžné podmínky. Přišlo mi, že sní o tom, že bude rozbíjet SPOLU. Snad už se to zklidňuje, ale začátek mi nepřipadal úplně povzbudivý,“ popsal Benda.

Jako jedna z třecích ploch se zdá nominace obžalovaného Jana Wolfa (KDU-ČSL), což prý odporuje pirátským stanovám. „Ano, kladou si předběžnou podmínku, že nebudou sedět s někým trestně stíhaným v radě. Tím blokují jakákoli jednání. Přijde mi to bizarní. My se snažíme říkat, že v rámci politické hygieny by si strany vzájemně neměly kádrovat, kdo může do rady a kdo ne. Zejména poté, co jejich lidi nedávno prošli testem voleb. Každý z našich kandidátů dostal individuálně o osmnáct až dvacet tisíc hlasů víc než kdokoli z Pirátů. Uplatňovat jejich vnitřní kritéria na ostatní koalice se mi zdá jako nevhodný parametr,“ říká Benda, že Piráti nemohou uplatňovat svá stanoviska, když skončili ve volbách až třetí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…