„Nepomáháte lidem.“ „Odstřiháváme Putina!“ Válka vlády a ANO v ČT

17.08.2022 9:24

Debata o podpoře domácností mezi lidovcem Marianem Jurečkou a Alešem Juchelkou z ANO se zvrhla v obviňování, kdo v minulosti komunikoval více chaoticky a v jakém stavu předal vládě zemi Andrej Babiš. Pánové se neshodli ani na tom, jestli je ČR v pomoci občanům v rámci EU na chvostu, nebo uprostřed.

„Nepomáháte lidem.“ „Odstřiháváme Putina!“ Válka vlády a ANO v ČT
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Marian Jurečka a Aleš Juchelka v Událostech, komentářích

Neformální jednání Fialovy vlády na zámku v Liblicích řešilo mimo jiné i konkrétní podobu energetického tarifu, který by měl občanům kompenzovat dramaticky narůstající ceny energií. Jenže občané se v jeho podobě podle průzkumů neorientují. Ministr Jurečka ujišťoval, že vše bude jasné.

Jurečka odběhl do vysílání přes telemost z jednání vlády v Liblicích. „Opravdu podrobně diskutujeme tu oblast jak pomoci lidem,“ ujistil. Diskuse je dlouhá, ale vláda podle ministra práce a sociálních věcí chce mít pokrytou každou domácnost, která by případně mohla mít problém s platbami za energie.

Celý pořad ZDE

Sám Jurečka chce takový tarif co nejvíce plošný, který současně dokáže zachytit v dostatečné míře některé specifické případy, jako jsou jednočlenné domácnosti.

Poslance ANO Aleše Juchelku ale Jurečkovy představy příliš neuklidnily. Jiné země v Evropě podle něj lidem pomáhají mnohem více. „Lidé v tuto chvíli žádnou konkrétní pomoc nevidí. A vláda nedokáže předvídatelně říci, jak ta pomoc bude vypadat,“ uvedl a připomněl mezinárodní žebříček, podle kterého je ČR v pomoci proti chudobě z EU druhá nejhorší.

Vláda si podle něj protiřečí, poskytuje zcela protichůdné informace a občané vůbec nevědí, co od ní mohou čekat. Připomněl lapsus při projednávání balíčku opatření, kdy jej ministr Síkela předložil hospodářskému výboru až ráno toho dne, kdy o něm měla hlasovat Sněmovna.

Redaktora ČT Řezníčka zajímalo, co alternativního hnutí ANO navrhuje a spojil to s poznámkou, že „peníze na stromě nerostou“.

Jurečka poznamenal, že Juchelka vytýká vládě chaotickou komunikaci, ale on si pamatuje, jak komunikoval jako premiér Andrej Babiš. Nesouhlasil, že jsme v pomoci na chvostu EU, v rozsahu pomoci jsme někde uprostřed žebříčku.

Načež znovu vyjmenoval všechna opatření, co vláda dělá. „Co je klíčové, na rozdíl od minulé vlády snižujeme závislost na Putinovi, abychom byli méně vydíratelní,“ zdůraznil. Vláda také dělá kroky, aby byl dostatek ropy a zemního plynu na zimu.

„Doháníme to, na co se Babišova vláda vykašlala,“ shrnul Jurečka činnost současné vlády.

Další dotaz, kde na to vláda chce brát peníze a jestli lze očekávat „válečnou daň“, odpověděl Jurečka výkladem o tom, jaké rozpočty tu vládě zanechal Babiš se svými ministry. „Minulá vláda měla primát v tom, jak rekordně rychle naší zemi zadlužovala,“ dodal.

Vláda chce „dobře využít“ zisky z ČEZu a případně další možnosti, aby se pokryly všechny náklady na „změnu světa po 24. únoru“. O přesných parametrech se stále vede debata. I redaktor poznamenal, že času už moc není. „Já vás chápu, děláte svou práci dobře, ale my opravdu nic v tom procesu hledání říkat nebudeme,“ odpověděl ministr Jurečka. Předpokládá, že vláda řekne, jak to bude, během září.

„Je jasné, že tu nic není,“ pokrčil rameny opozičník Juchelka. A připomněl jarní trapas ministra Jurečky s čistým a hrubým příjmem jako základem pětitisícové podpory.

„Já se moc omlouvám, ale já pamatuju jak za Babišovy vlády říkal ministr zdravotnictví odpoledne jednu věc, večer premiér říkal něco jiného. Já jsem se tenkrát za tu chybu omluvil, kdo nechybuje, ať hodí kamenem. Včetně pana poslance Juchelky,“ dodal.

Postěžoval si, že z něj redaktor něco „páčí“ a ujistil, že jakmile se vláda dohodne, tak to veřejnosti řekne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…