„Neskákejte mi do řeči, dvouprocentní strano“. Po jedenácti hodinách skončil Okamura projev ve velkém

18.01.2024 21:20

Poslanecká sněmovna se ve čtvrtek vrátila k debatě o korespondenční volbě. Předseda SPD Tomio Okamura ovládl řečniště téměř na celý jednací den. Hovořil skoro jedenáct hodin a překonal svůj sedmihodinový rekord z loňského února při projednávání vládního návrhu o snížení valorizace důchodů.

„Neskákejte mi do řeči, dvouprocentní strano“. Po jedenácti hodinách skončil Okamura projev ve velkém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Lídr SPD na začátku svého projevu navrhl zamítnutí vládní předlohy na zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Novelu označil za účelovou a uvedl, že není v souladu s ústavou. Poukazoval na to, že volba má být osobní, tajná a svobodná, a varoval před rozkolísáním volebního systému.

Vládu kritizoval, že prosazuje volbu poštou, aby se „za každou cenu udržela u koryt“, a varoval, že jde o „další krok k totalitě“. Po více než dvou hodinách řečnění označil vládu za vlastizrádnou. Obviňoval Fialův kabinet z poklonkování Evropské unii. „Lezete do zadku kdekam, lezete do Brusele,“ prohlásil Okamura s tím, že vládní pětikoalice slouží zahraničním zájmům a kašle na české občany.

Emotivně se opřel do vlády, že místo česká je ukrajinská. „Běžte už pryč, ukrajinská vládo. Jste lháři prolhaní,“ rozčiloval se.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Po třetí hodině odpoledne upozornil vládní poslance, že není ještě ani v polovině svého projevu. To mluvil více než šest hodin. To už v délce překonal středeční čtyřhodinový projev předsedy ANO Andreje Babiše. Dodal, že je připraven hovořit až do večera, pokud jej nedonutí fyzická potřeba.

V půl páté odpoledne pak Okamura překonal i svůj vlastní rekord z loňského roku v projevu ve Sněmovně, tehdy mluvil něco málo před sedm hodin.

Během svého několikahodinového vystoupení se opřel do předsedajícího Jana Bartoška (KDU-ČSL), že schvaloval výhrůžky smrtí proti jeho osobě. „Jak jsme tady slyšeli, tak pan Bartošek schvaluje násilí, dokonce výhrůžky vraždou. Ostatně to bylo v televizi Prima přímo v Partii a ten záznam byl zveřejněný mnou a všemi a ty reakce byly strašný,“ uvedl.

Bartošku, který chtěl oponovat, pak předseda SPD upozornil: „Budu si říkat stejně, co chci. Neskákejte mi do řeči, dvouprocentní strano,“ řekl Okamura, kterého pak Bartoška nazval politickým gaunerem.

Ve svém vystoupení se předseda SPD obrátil také na Českou televizi, kterou požádal, aby jeho vystoupení manipulativně nekrátila a zveřejňovala jeho vyjádření v plném rozsahu a kontextu. Za totalitní manýry a fašismus znovu označoval to, že se někteří členové TOP 09 fotografovali před jeho bydlištěm.

Korespondenční hlasování by se mohlo týkat podle vlády kolem půl milionu českých občanů žijících v zahraničí. Půjde o Čechy dlouhodobě usazené v zahraničí, ale i o ty, kteří vyrazili do ciziny kvůli studiu nebo zaměstnání. Sami předkladatelé v důvodové zprávě píšou, že českých občanů žije v zahraničí několik set tisíc a jejich zájem o volbu poštou nelze odhadnout. Očekává se však zvýšení zájmu o hlasování.

Okamura hovořil bez pauzy od 9.05 do 19.49. Svým několikahodinovým řečněním na sněmovním plénu tak překonal svůj loňský rekord při projednávání vládního návrhu o snížení valorizace důchodů, kdy 28. února hovořil sedm hodin. Dnešní projev trval deset hodin a čtyřiačtyřicet minut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

dvě procenta , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNelinka Zelinka , 19.01.2024 8:10:02
Opičák Bartošek se nenápadně cpe na místo předsedy černoprdelníků . Ovšem dvouprocentní preference jsou zase rekord . Stejně jako víc než sedmiprocentní inflace . Opičák Bartošek už jednou vypnul Babišovi mikrofon . Teď už se bojí . Zločinec , však my si ho najdem . Reprezentant Obludária spolu s tím TOP ákem .

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…