„Neskutečný strach.“ Chtěl přátelství s muslimy. Teď se rabín bojí

11.10.2023 10:14

Po útocích Hamásu na Izrael a následné izraelské odvetě mají Židé ve Francii obavy. „Ten strach je skutečný,“ říká rabín Michel Serfaty, který přitom usiloval o přátelství a dialog s muslimy. Z Francie se v posledních desetiletích tisíce lidí před nebezpečím odstěhovaly do Izraele. Speciální bezpečnostní opatření kromě Francie, Německa a Velké Británie přijaly také Španělsko a Itálie.

„Neskutečný strach.“ Chtěl přátelství s muslimy. Teď se rabín bojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Izraele na náměstí Franze Kafky

Události z Izraele se přelévají do Evropy. Muslimské i židovské komunity se totiž běžně potkávají na ulicích západních měst. Vypjaté emoce po největším teroristickém útoku islamistů z hnutí Hamás jsou bezpečnostní výzvou i pro tyto země.

Již během soboty přišly informace z Berlína, kde skupina zastánců Palestiny napadla televizní štáb a přinutila jej smazat natočený materiál. V Londýně se sešly tisíce muslimů s palestinskými vlajkami.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29500 lidí

Tamní policie v prohlášení ujistila, že „zajistí, aby byl zaveden vhodný plán, který vyváží právo protestovat a jakékoliv ohrožení bezpečnosti“.

Jinde byly demonstrace na podporu Palestiny preventivně zakázány.

V Německu, kde je antisemitismus vnímán ještě citlivěji než jinde, vydala Ústřední rada Židů prohlášení, ve kterém vyzvala: „Žádné násilí, žádné nepokoje a žádná nenávist v německých ulicích.“

Policie současně posiluje ochranu u synagog a židovských škol. Ve Francii ministr vnitra Gérald Darmanin vyzval policii, ať se nekompromisně zaměří na veškeré projevy antisemitismu. Jeho nadřízená premiérka Borneová se ohradila proti tiskové zprávě jedné krajně levicové strany, která nabádala k „ukončení izraelské kolonizace“. Několik politiků se naopak účastnilo demonstrací na podporu Izraele.

Ve Francii s početnou muslimskou komunitou jsou obavy Židů asi nejintenzivnější. Z Francie se v posledních desetiletích tisíce lidí před tímto nebezpečím odstěhovaly do Izraele.

„Ten strach je skutečný,“ říká rabín Michel Serfaty, který přitom usiluje o dialog a stojí v čele Sdružení židovsko-muslimského přátelství.

Na výhrůžky si ve Francii ale stěžují i místní muslimové.

Napětí se zvyšuje na obou stranách, zejména poté, co izraelský premiér Netanjahu slíbil islamistickým teroristům „odvetu, jakou ještě neviděli“.

Speciální opatření kromě Francie, Německa a Velké Británie přijaly také Španělsko a Itálie.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A jaký recept máte teď, sluníčkáři?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCommon Decency , 11.10.2023 11:17:50
Semknout se a zapálit svíčku? Brzy vám dojdou. Muslimové poslouchají pouze Alláha, jehož pokyny jim tlumočí immámové. Umírněný muslim je něco jako bílý žralok vegetarián. Tyhle časy jsou opravdu všechno, jen ne nuda. Teď se budou tříbit charaktery.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …