„Odporné.“ Jan Hrušínský málem praskl kvůli ČT. Hon na Zahradila. Ale ten odpověděl

25.11.2020 22:00

Europoslanec Jan Zahradil reagoval na výlev, který k aktuálnímu dění kolem Rady České televize, ale i k jeho osobě zveřejnil principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. V něm Hrušínský vzpomenul na televizní krizi z let 2000 a 2001, načež též politoval nízkou důvěru v Evropskou unii, z čehož Zahradila viní. Zmínil i prezidenta Václava Havla, což se mu následně vymstilo. „Signatář Anticharty dovolávající se Havla,“ šel Zahradil na zteč. Vzpomenuto bylo i na herečku Aňu Geislerovou.

„Odporné.“ Jan Hrušínský málem praskl kvůli ČT. Hon na Zahradila. Ale ten odpověděl
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí
Vše odstartoval Zahradilův krátký komentář u příspěvku ekonomky a radní České televize Hany Lipovské, která nyní čelí zvýšenému tlaku poté, co na jednání Rady ČT před 14 dny navrhla odvolání Ddozorčí komise a její návrh pro nespokojenost s konáním tohoto pětičlenného poradního orgánu, který se vyjadřuje zpravidla ke všem důležitým ekonomickým otázkám, prošel. Hlasovalo pro něj deset z třinácti přítomných radních. „Řvou jako při TV krizi v roce 2000. Znamení, že se něco děje správně,“ okomentoval Zahradil časté výpady proti kroku Rady ČT.

Principál Hrušínský již takovýto komentář nevydržel a spustil výčet, podle něhož má být Zahradil „protievropský poslanec Evropského parlamentu za ODS a předseda poslaneckého klubu, expert pro zahraničí, zvláště s přihlédnutím ke kontaktům v Číně“.

A pokračoval k sepsání názoru na samotný krátký komentář. „‚Řvouny‘ v roce 2000 pan Zahradil myslí tehdejšího prezidenta ČR Václava Havla a statisíce myslících lidí, kteří nechtěli a ani dnes nechtějí, aby jim veřejnoprávní zpravodajství v České televizi cenzurovala soudružka komunistická kandidátka Bobošíková,“ jmenoval k událostem televizní krize z přelomu let 2000 a 2001.

A pak se dostal k dnešním „řvounům“: „Dnešními ‚řvouny‘ myslí Jan Zahradil např. Zdeňka Svěráka, Jiřího Suchého, Olgu Sommerovou, Libora Peška a stovky dalších osobností.“

Podobnou krizi v ČT jako v roce 2000 podle Hrušínského „nyní pokouší vyvolat Hana Lipovská a jí podobní – opět včetně soudružky Bobošíkové.“ A došlo i na prounijní směřování. „Kvůli lidem, jako je Zahradil, Klaus, a jejich třicetiletému úsilí – je v ČR důvěra k západním spojencům v EU nižší, než by mohla a měla být. Zahradil stojí fakticky pevně po boku pročínského a proruského prezidenta i premiéra. Jak by řekl pan kardinál Duka – po ovoci poznáte je,“ dodal.

Europoslanec umělci vrátil jeho úvod a připomenul Hrušínského podpis pod Antichartou či jeho covidové pochyby. „Signatář Anticharty (dnes se ovšem dovolávající Havla) a ‚chřipečkář‘ Jan Hrušínský mi věnoval na Facebooku sáhodlouhý hysterický status, který stojí za napostování, protože skvěle odkrývá způsob uvažování části naší umělecké obce. Takové volné pokračování paní Geislerové. Zkrátka ‚drama queens‘, jako když vyšije,“ ohodnotil s poukazem na Hrušínského hereckou kolegyni, jež v hodnocení aktuální situace kolem Rady ČT také nezaostává a ekonomce Lipovské již kupříkladu doporučila výlet na MFF.

Zahradil neponechal bez komentáře ani Hrušínského „čínské kontakty“ a připsal: „Nebožtík Karel Gott věřil, že svět řídí ilumináti, tihle zase věří, že ho řídí agenti Číny a Ruska.“

Nakonec zhodnotil i postoj Lipovské: „Se slečnou Lipovskou se v mnohém neshodnu, zejména je mi cizí její vypjatý konzervatismus a jakýsi křesťanský fundamentalismus. Ale na tom, že se jako celkem renomovaná ekonomka chce podívat do hlubin hospodaření ČT, neshledávám jako koncesionář nic špatného a rozhodně ne ohrožení ‚nezávislosti‘ tohoto média.“ Tlak na ni nyní Zahradil označuje za „hon“ a brojení proti ní na sociálních sítích a některých serverech pak považuje za „vysloveně odporné“.

A došlo i na dodatek ohledně další osobnosti zmíněné Hrušínským: „P.S. A vysvětlete někdo Hrušínskému, že proti Lipovské by se neměl dovolávat zrovna Duky. Má v tom trochu zmatek.“

Dnes se opět konalo jednání Rady ČT a volilo se na něm nové složení odvolané dozorčí komise. I na dnešním jednání pak bylo opět živo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…