„Parta podrazáků a tlučhubů.“ Fialu ODS chválí. Ale toto vypadá zle

07.04.2022 4:44 | Kauza

ODS čeká v pátek a sobotu kongres. Jak jsou její členové spokojeni s prací ve vládě a vedením strany? Přestože nelze očekávat žádná překvapení při volbě vedení, mezi členy zní i kritické hlasy. Někteří varují před zvažovanou Fialovou kandidaturou na Hrad, jiní se obávají zlomeného vazu strany po vzoru ČSSD a zrady původních voličů. Image prý ale může opravit výsledek pražských voleb na podzim a „likvidace“ Pirátů na magistrátu.

„Parta podrazáků a tlučhubů.“ Fialu ODS chválí. Ale toto vypadá zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Občanští demokraté se připravují na celostátní kongres, který během pátku a soboty kromě jiného zvolí vedení. Jediným kandidátem na předsedu je dosavadní lídr a premiér Petr Fiala, jehož pozice je po vyhraných volbách neotřesitelná. Stejně tak jediným kandidátem na post prvního místopředsedy je opět Zbyněk Stanjura, který post zastává i nyní.
 
Zhruba před rokem touto dobou zněly z části ODS hlasy, že pokud strana v rámci koalice SPOLU neskončí ve sněmovních volbách na prvním místě, bude nutné přehodnotit pozici předsedy strany. Petr Fiala však zaznamenal nečekaný úspěch, když jím vedená koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL volby vyhrála a předběhla i hnutí ANO. Zdroje z vedení strany těsně po volbách nám opakovaně říkaly, že vítězství nečekal prakticky nikdo. 
 
Je tedy jasné, že nadcházející kongres ODS by neměl ve vedení strany udělat žádné zásadní změny. Pravděpodobně se částečně obmění posty řadových místopředsedů a složení výkonné rady, nejvyšší vedení ale zůstane stejné. Ke změně na nejvyšších postech není důvod, občanští demokraté byli svými předáky dovedeni po dlouhých letech do Strakovy akademie.
 
Mezi řadové místopředsedy strany by mohl být nově zvolen pražský politik Zdeněk Zajíček, aktuálně šéf zastupitelského klubu ODS na magistrátu. Zajíček si poslední dobou získal dost popularity mezi řadovými členy v Praze svou odbornou prací a upozorňováním na průšvihy pirátského vedení města. „Má silnou podporu a jeho popularita v Praze roste, soustředí se na reálnou práci, a ne na nějaké prázdné žvanění,“ řekl nám zdroj z pražské ODS s tím, že si vedení pražské buňky Zajíčka váží právě i za práci v zastupitelstvu.
 
Pouhý den před začátkem kongresu se ale zevnitř ODS ozývají různé hlasy. Jak spokojenost s tím, že strana dokázala vybojovat vládní pozici, tak nespokojenost. Ta na základě našich zjištění pramení hlavně z údajně špatné a mizivé komunikace vedení ODS s členskou základnou i s některými vládními kroky.
 
„Nikdy v žádné straně nepanuje absolutní spokojenost se vším, ale teď jasně pozitiva převažují. Předsedu před volbami hodně lidí podceňovalo a najednou je tu důstojný premiér, rozvážný, necpe se na obrazovky desetkrát denně, aby komentoval všechno. Pracuje, řídí zemi a odpovědně vystupuje. Hodně překvapil. Do toho ta cesta do Kyjeva, kterou někteří i ve straně zesměšňovali. Ale jeli by tam sami? Český premiér zaplnil titulní strany světových médií, a to pozitivně, na rozdíl od předchozího premiéra. Je nejvýš zapotřebí, aby Petr Fiala v této práci pokračoval dál, a musím říct, že se staví dosti skepticky k návrhům, že by měl kandidovat na prezidenta. Ne že by to nezvládl, o tom nepochybuji, ale není dobré utíkat od rozdělané práce. Na Hrad může pomýšlet za pět let, ale nesnažme se urvat najednou úplně všechno,“ konstatuje dobře informovaný zdroj blízký širšímu vedení ODS.
 
Podle něho se po cestě do Kyjeva u části strany začalo o Fialově kandidatuře na Hrad vážně mluvit, ale není to prý správné především proto, že strana dala slib voličům, že pod Fialovým vedením z vládních pozic dá zemi do pořádku. „Navíc kdyby Fiala prezidentské volby prohrál, bude to fatální rána pro ODS i její vládní působení,“ dodává.
 
V uplynulých dnech jsme ale vyslechli i kritická hodnocení vládního působení ODS, a to hned z několika krajů. „Je tu celý balík věcí a opatření, jež nám můžou zlomit vaz. Tažení proti tzv. dezinformacím, poučování lidí, ať netopí nebo moc nejezdí auty, a s tím spojené neřešení vážných domácích problémů. Úlevu od brutálních cen za benzín řeší až po měsíc trvajícím tlaku lidí a opozice, která na tom sbírala body. Nesmyslný boj za pandemický zákon, kontroverzní korespondenční volba, na tom jsme zbytečně krváceli a krvácíme. Do toho skandály a kauzy kolem lidí z vedení STAN poškodí taky vládu jako celek v očích lidí. To je naprosto neuvěřitelně drzá parta podrazáků a falešných lidí a my jim dáváme tolik prostoru ve vládě,“ stýská si člen pražské ODS.
 
„Víte, náš typický volič byl vždy přece pravičák obhajující občanské svobody. Žádný kavárenský tlučhuba a filozof, ale člověk se selským rozumem. Jak takovým lidem vysvětlíme ty spíše pirátské a topkařské nápady a plány, které děláme? Mohl by nás potkat osud ČSSD, která se během vládního působení razantně odklonila od původních myšlenek a voliči ji opustili. Snad to pan předseda a další z vedení pochopí. Spíš se ale bojím, že nepochopí, protože opojení mocí je zrádné a oni mají kolem sebe jen kývače nebo aktivisty, kteří pod pláštíkem boje za svobodu a demokracii tu svobodu a demokracii likvidují. Od kongresu žádné změny nečekám. Bude to spíš vzájemné plácání se po ramenou, jak jsou skvělí a úžasní,“ popsal nám občanský demokrat z jižních Čech svůj postoj k vládní politice své ODS.
 
Na druhou stranu ale mezi některými pražskými členy ODS panuje přesvědčení, že by si strana mohla výrazně polepšit, pokud se jí povede v podzimních volbách získat křeslo pražského primátora. „To může upevnit naši pozici. Čtyři roky tady Prahu likvidují pirátští aktivisté, kteří v životě řídili možná tak dětské autíčko. Tady musíme zamakat a vzít Prahu břídilům z Pirátů a STAN, kteří si z metropole udělali vlastní pokusnou laboratoř, a trpí tím statisíce Pražanů. Když se tohle povede, věřím, že to pomůže i celostátně,“ popisuje pražský občanský demokrat, který i připomněl spekulace, jež se vyrojily po jmenování nové vlády. 
 
Tehdy se mluvilo o silné vnitřní kritice v ODS za to, že vzala do vlády Piráty. Následně se začaly v kuloárech šířit informace, že v případě propadu Pirátů v komunálních volbách a hlavně v Praze by mohli být z vlády vyhozeni a nahrazeni ministry ze zbylých koaličních stran. Jistě ale bude záležet i na dalších věcech, jako je vývoj mezinárodní a bezpečnostní situace apod. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…