„Peklo.“ Není obrany. Ukrajince děsí ruská zbraň

11.03.2024 10:12

Ukrajinci jen těžko hledají odpověď na nový typ ruských bomb, které dokážou napáchat obrovské škody a moří i pevné budovy, odkud se Ukrajinci snaží řídit svou obranu. „Vyvíjí to velký tlak na morálku vojáků. Ne všichni naši kluci to vydrží. Sice jsou nyní víceméně zvyklí na FAB-500, ale FAB-1500 je peklo,“ zní z Ukrajiny. Proti novým bombám téměř není obrany.

„Peklo.“ Není obrany. Ukrajince děsí ruská zbraň
Foto: Repro X
Popisek: Mapa ukrajinské protiofenzivy

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se definitivně potvrdilo, že Rusové na Ukrajině používají klouzavé bomby odpalované buď z letadel, nebo z pozemních systémů. Jde o bomby vyrobené kupříkladu ještě v éře sovětského svazu, ale vylepšené na tzv. chytré bomby s protihlukovým systémem. Rusové, kteří se snaží nastartovat využití těchto bomb ve velkém, s nimi prý dokážou zasáhnout i cíle ležící 80 až 90 km od místa odpalu. A Ukrajinci prý na tyto útoky těžko hledají odpověď.

CNN tyto klouzavé bomby popsala jako smrtící nástroje známé pod označením FAB 1500, které jsou schopny ničit i poměrně solidní budovy, odkud se Ukrajinci snaží řídit svou obranu. „Vyvíjí to velký tlak na morálku vojáků. Ne všichni naši kluci to vydrží. Sice jsou nyní víceméně zvyklí na FAB-500, ale FAB-1500 je peklo,“ zaznívá podle CNN od obránců.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18617 lidí

FAB-1500 je podle americké zpravodajské stanice nejvýkonnější z rodiny „němých bomb“ ze sovětské éry, které se nyní v továrně poblíž Moskvy přeměňují na levnou, ale silnou verzi rakety.

„V předvečer a během bitvy u Avdijivky byly během několika dní odpáleny stovky leteckých bomb. Ve směru na Avdijivku jich bylo použito 250 za pouhých 48 hodin,“ řekl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. „Naše protivzdušná obrana je stále silnější, ale stále toho nemáme dost... Jejich cílem není jen zasáhnout naše přední pozice, ale řízené klouzavé bomby také létají dále za našimi obránci, aby zasáhly zadní velitelská stanoviště, zásoby, střelivo, a tak dále,“ dodal.

Prakticky jedinou účinnou obranou proti tomuto typu bomb je americký systém Patriot a těch mají Ukrajinci omezený počet.

Ruské ministerstvo obrany (MO) udělilo státní vyznamenání významnému ruskému ultranacionalistovi – který je aktivním podporovatelem vězněného bývalého důstojníka a zapáleného ultranacionalisty Igora Girkina – pravděpodobně jako součást probíhající kremelské kampaně za získání kritické blogerské proválečné komunity. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podepsal 24. ledna 2024 dekret udělující ruskému vojenskému dobrovolníkovi a blogerovi Vladimiru Grubnikovi medaili „Za vojenskou spolupráci“.

ISW již dříve poznamenal, že Kreml začal získávat ruské proválečné blogery kritizující špatný výkon ruského válečného úsilí tím, že jim od listopadu 2022 nabízel státní vyznamenání nebo vládní funkce ve snaze znovu získat kontrolu nad ruským informačním prostorem. Grubnikovo vyznamenání může naznačovat, že se Kreml pokouší získat kontrolu nad skupinou ultranacionalistů, kteří podporují Girkinovy extremistické názory, aktivně poskytují vojenskou a humanitární pomoc ruským silám v první linii a podíleli se na ruské invazi na Donbas a Krym v roce 2014.

Mezitím generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny oznámil, že oslabil síly okupantů o 920 vojáků za jediný den. Vedle toho prý Ukrajinci za 24 hodin zničili 33 dělostřeleckých systémů, 24 obrněných vozidel a 8 tanků. O ukrajinském úspěchu informoval server Ukrajinská pravda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinci se měli držet své neutrality a výhodné ekonomické spolupráce s Ruskem , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 11.03.2024 13:05:22
a mohli si žít v klidu a pohodě. Američani je obrali po Majdanu o vše i rodnou hroudu . Stali se z nich zadlužení žebráci Evropy kteří umírají za cizí zájmy. Rusko bylo nuceno zabrat ze strategických důvodů Krym, Donbas a Luhansko protože kdyby to neudělalo tak by tam dnes byly Americké základny.

|  29 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…