„Pětadvacítka nic neřeší.“ Pro umělce je to málo. Hrozí, že si najdou jinou práci, zaznělo na ČT

13.04.2020 13:10 | Zprávy

Zábavní průmysl kolabuje, 25 tisíc muzikanty prý nevytrhne a hudební průmysl potřebuje finanční injekci. Navíc někteří na podporu ani nedosáhnou. To zaznělo ve včerejším Studiu ČT24 s Danielou Písařovicovou. Pokud se nepodaří „ekosystém“ udržet a muzikanti si začnou hledat trvalou práci, může podle místopředsedy Svazu autorů a interpretů hrozit, že se bude hudební průmysl obnovovat velice dlouho.

„Pětadvacítka nic neřeší.“ Pro umělce je to málo. Hrozí, že si najdou jinou práci, zaznělo na ČT
Foto: Repro ČT24
Popisek: Muzikanti bez pódií na ČT24

Komu koronavirus udělal doslova čáru přes rozpočet, jsou umělci, jejichž akce zakázala vláda jako jedny z prvních, proti čemuž se ozval například principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Toto téma se probíralo i ve včerejším Studiu ČT24, ve kterém Daniela Písařovicová uvedla, že „zábavní průmysl kolabuje“. Schválený balíček ministra kultury Zaorálka prý nepomůže soukromým divadlům nepobírajícím dotace, takže jejich majitelé ministra vyzvali k rezignaci, protože miliarda a 70 milionů korun na pokrytí škod prý nebude stačit.

Zaorálek sám odhadl, že bez kin činí ztráta asi dvě miliardy a že nyní se nově snaží pomoci i těm, komu v minulosti nepomáhali, protože v minulosti o nic nežádali. Ale dodal, že ministerstvo má k dispozici dále svůj rozpočet o 750 milionech, který půjde i na zrušené projekty.

Ve Studiu ČT24 mluvil za živě vystupující umělce a manažery Petr Blažek z asociace hudebních manažerů a booking agentů. Jedná se prý o 15 tisíc lidí existenčně závislých na kulturních akcích. Blažek vysvětlil, že mnoho z nich nedosáhne na podporu pro OSVČ, protože dělají buď na dohodu, nebo jsou zaměstnáni někde jinde. Ale i pro ty, kteří na podporu dosáhnou, se jedná o jednorázovou podporu, a zákaz masivnějších akcí bude trvat dlouho. „Pětadvacítka nic neřeší,“ pravil Blažek.

„My bychom určitě potřebovali přímou finanční pomoc, to znamená kompenzaci těch příjmů, protože v tom našem odvětví to probíhá tak, že několik měsíců, i rok chystáte tu sezónu a za celou dobu přípravy máte zaplaceno až v době těch koncertů,“ citoval Blažek z dopisu, který prý hodlají poslat Zaorálkovi, a dodal, že už pracují na vyčíslení dopadů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…