„Pohřeb českého průmyslu. Ještě dražší paliva a topení lidem!“ Zatímco v Bruselu Fialovi gratulují, doma je zle

20.12.2022 20:58 | Komentář

Rada EU a zástupci Evropského parlamentu se shodli na reformě obchodu s emisními povolenkami. Zatímco evropští politici nad návrhem vyjadřují spokojenost, zástupci českého průmyslu ho kritizují. Zvýší náklady, dál zdraží elektřinu a teplo a znevýhodní český průmysl, který je hodně energeticky, a tedy emisně náročný. ParlamentníListy.cz se ptaly, zda se tímto podráží nohy českému průmyslu.

„Pohřeb českého průmyslu. Ještě dražší paliva a topení lidem!“ Zatímco v Bruselu Fialovi gratulují, doma je zle
Foto: Hana Brožková
Popisek: Petr Fiala

„České předsednictví mělo šanci prosadit reformu, která by reagovala na současnou situaci v energetice. Tuto příležitost bohužel nevyužilo. Český průmysl bude muset reagovat na změny, ale nastavení trhu povolenek je pro něj krajně nevýhodné,“ objasnil Michal Šmarda, předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě. 
 
„Ano, podráží. Jediná rozumná věc, která se s emisními povolenkami dá udělat, je zrušit je,“ vysvětlila Markéta Šichtařová, ekonomka, spisovatelka, blogerka, ředitelka společnosti Next Finance. 
 
„Nepodrazí. První změny znamená pro rok 2026, a to jen pokud nebudou ceny energií „nadměrné“,“ upozornil Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.
 
„Systém emisních povolenek považuji od začátku za špatný. Je chybou, že se aktuální energetická krize nevyužila k jeho zásadnímu přepracování. Sdílím výhrady našich firem, že aktuální reforma obchodování s emisními povolenkami může zhoršit už tak velmi napjatou ekonomickou situaci mnohých z nich,“ uvedl Patrik Kunčar (KDU-ČSL), senátor za Zlín, místopředseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR. 
 
 
„Bohužel ano. Podíl průmyslu na HDP v ČR je v rámci zemí EU zdaleka největší, proto bude zásah výraznější než jinde, předpovídá Milan Urban, bývalý ministr průmyslu a obchodu a poslanec ČSSD.
 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
„Revize Green Dealu ani revize systému povolenek se vlastně nekoná. Jediné, co ČR vyjednala, je odklad jeho zpřísnění o 4 až 5 let. Obchod s povolenkami se mohl aspoň v krizi pozastavit. Na průmysl ale budou mít negativní dopad hlavně nižší stropy v Německu. A s tím spojené rozpočtové kompenzace pro firmy,“ okomentoval Jiří Dolejš, ekonomický expert KSČM, bývalý poslanec.
 
„Zatím o tom nemám dostatek informací, nemohu kvalifikovaně odpovědět,“ prozradil Jiří Paroubek, bývalý premiér a předseda ČSSD. 
 
„Ano, podrazí. Jde o další zvýšení vstupních nákladů a zároveň oslabení kupní síly obyvatelstva,“ konstatoval Jaroslav Foldyna, poslanec SPD, člen volebního výboru a podvýboru pro vnější ekonomické vztahy. 
 
„To není reforma, to si tato vláda v rámci své politiky lezení EU kamsi vzala celou ČR a její občany jako rukojmí a spáchala spolu s nimi rituální sebevraždu v přímém přenosu. Ani se nedivím, že nás EU tak chválí, když jsme jí řekli, že se sami opravíme a nebude k tomu potřeba ani francouzské, ani německé, holandské nebo rakouské hobby. „Gratuluji“ vládě Petra Fialy, že pohřbila český průmysl. Stává se z nás nekonkurenceschopný skanzen způsobený Fialovou neschopností, který nakonec zaplatí jeho obyvatelé,“ upozornil Marek Novák, poslanec hnutí ANO, člen hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.  
 
 
„Ta otázka je velmi složitá ve chvíli, kdy je plyn uměle považován za bezemisní. Vzhledem k tomu, že se má zastavit příjem bezplatných emisních povolenek a současně snižovat jejich počet v oběhu a ještě nezabránit jejich obchodování na sekundárním trhu, může to skutečně přinést velké problémy, a to především pro konkurenceschopnost některých firem,“ obává se Roman Kubíček, poslanec hnutí ANO, místopředseda kontrolního výboru a člen hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. 
 
„Samozřejmě. Ožebračuje celou společnost. Petr Fiala je však spokojen, jak to skvěle vyjednal. Máme vládu národní zkázy,“ myslí si Ivan David, europoslanec SPD, bývalý ministr zdravotnictví. 
 
„Vždy si říkám, že už není moc věcí, kterými by mohla česká vláda negativně občany překvapit, a přece tady máme další. Samozřejmě, že nový systém povolenek dopadne na tak průmyslovou zemi jako je Česká republika. Výsledek? Zdražení prakticky všeho a na všech frontách a nebo zavírání podniků. Myslím, že Fialova drahota a nicnedělání vejde do dějin. Bohužel ne pozitivně. Tato reforma totiž nepodrazí nohy jenom průmyslu, ale také českým domácnostem. Ty budou bohužel od roku 2027 platit více za benzin, naftu i topení plynem nebo uhlím, protože jak v dopravě, tak i ve vytápění mají být nově také zohledněny emisní povolenky, s tím, že lidé nebudou platit samotnou povolenku, ale promítne se jim do cen paliv. To je samozřejmě naprosto špatně. Dekarbonizace má probíhat, ale vždy sociálně citlivě, tak aby nepoložila naše hospodářství ani naše domácnosti. Což teď ze schváleného textu nevidím,“ okomentovala Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM. 
 
„Méně povolenek jejich cenu na trhu prodraží. Nižší počet volných povolenek pro energeticky náročné sektory a absence zastropování ceny povolenky je riziko pro konkurenceschopnost průmyslu a ohrožuje také zaměstnanost. Přitom některé sektory, které zpracovávají například ocel, hliník, zinek a jiné kovy Evropská unie potřebuje pro svoji soběstačnost ve výrobě baterií a obnovitelných zdrojů. Jsme svědky toho, jak si Green Deal sám sobě podřezává větev, a to není dobré ani pro životní prostředí, ani pro zaměstnanost a rozhodně to nevytváří zdravé investiční prostředí. Tohle Fialova vláda v rámci předsednictví EU prostě nezvládla,“ domnívá se Ondřej Knotek, europoslanec za hnutí ANO. 
 
 
„Tady už nejde pouze o osud českého průmyslu, ale rozšíření emisních povolenek na bydlení a dopravu bude znamenat zdražení pro každého občana. To může být celé slavné předsednictví hrdé, jen co je pravda,“ konstatoval Ivo Strejček z Institutu Václava Klause, bývalý europoslanec ODS. 
 
„Green Deal, emisní povolenky, zvýšené ceny elektřiny kvůli příspěvkům na sluneční a větrné elektrárny a cena určovaná burzou v Lipsku jsou likvidační jak pro náš průmysl, tak pro občany,“ uvědomuje si Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a předseda poslaneckého klubu ODS. 
 
„Celý systém emisních povolenek je nesmyslný a chybí mu tržní flexibilita, protože jich je pevné množství. Kdyby někomu upřímně záleželo na životním prostředí, nešly by výnosy z povolenek do veřejných rozpočtů, ale umožnilo by se obchodovat těm, kteří realizují zachytávání emisí, potažmo jiná zlepšení životního prostředí. Kdyby se vyšplhala cena „povolenek“ vysoko, motivovalo by to další k emitování nových povolenek projekty na zlepšení životního prostředí,“ uvedl Radim Smetka, bývalý místopředseda Svobodných.  
 
„Rozšíření obchodu s emisními povolenkami povede logicky ke zdražení produktů v celém dodavatelském řetězci. Toto logicky povede k navýšení ceny finálního produktu, který sníží konkurenceschopnost vůči dodavatelům ze zemí, které touto daní (protože se nejedná o nic jiného než další daň) zatížení nebudou. Tento krok povede i ke zdražení finální ceny pro českého klienta,“ vysvětlil Petr Machovský, podnikatel, ekonom, bývalý garant Trikolory pro průmysl a obchod.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…