„Politická cena bude obrovská!“ Varování vládě z blízkosti Klause

05.06.2023 19:52 | On-line

MONITORING Jiří Weigl z Institutu Václava Klause se připojil do zástupu kritiků vlády a jejího úsporného balíčku. Weiglovi vadí, že místo komplexních změn v rozpočtové politice, která je po mnoho let schodková, přichází jen soubor řady opatření, která jsou navíc špatně komunikována. Ve výsledku tak jsou naštvaní vlastně úplně všichni, což je podle Weigla chyba především nekompetentnosti premiéra Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS).

„Politická cena bude obrovská!“ Varování vládě z blízkosti Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Weigl ve svém komentáři připomíná, že na konci května činil schodek státního rozpočtu už rekordních 271 miliard korun, a někdy během června proto překoná schválený roční deficit 295 miliard korun. Situaci očividně nedokáže zachránit ani nedávno zveřejněný a hojně diskutovaný konsolidační balíček, který většinu úspor projektuje až do příštího roku.  

Podle Weigla je za tím vším vidět zejména nekompetentní vedení v čele s premiérem Fialou a ministrem financí Stanjurou, kteří nejsou dobrými ekonomy, schopnými politicky správně vysvětlovat nutnost opatření. „Zoufalství, do kterého přivádí hospodářská politika současné vlády i její původní skalní příznivce, má nepochybně více příčin, ale jednu z hlavních vidím v tom, že Fialova vláda plně akceptovala dnešní evropský nárokově dotační přístup k hospodaření a že v ní navíc nesedí žádný politik, který by měl dobrou ekonomickou kvalifikaci, kterou by spojoval s politickým citem a instinktem,“ tvrdí Weigl.

„Provést zemi obtížným obdobím zhoršených vnějších podmínek a rostoucích rizik a připravovat a prosazovat bolestivé hospodářské reformy je primárně zásadní politický úkol, který nelze nějak outsourcovat na nezávislé odborníky a experty ani na byrokraty. Ekonomické reformy a úsporné balíčky nejsou pouhými cvičeními v oboru aplikované ekonomie, jejich politická dimenze je stejně, možná i více, důležitá než jejich vlastní odborný ekonomický obsah. Sebelépe zamýšlená ekonomická opatření, která nedomýšlejí politické dopady a nejsou dobře komunikována, nemohou mít zamýšlené účinky, protože se je nepodaří prosadit či dotáhnout do konce a politická cena za to bude ohromná,“ má jasno Weigl, že balíček je nedostatečně komunikován.

Současná česká vláda podle Weigla špičkové politiky s dobrou ekonomickou erudicí postrádá. „Nepatří k nim premiér a bohužel ani ministr financí. Celá situace je navíc nesmírně zkomplikována pětikoaličním charakterem vládnutí ODS s dalšími čtyřmi malými stranami. Jejich pohyb na hranici parlamentní existence a závislost na koaličním modelu je sice vládním tmelem, ale přesto je tento politický půdorys pro nějaké odvážné a promyšlené manévry v oblasti hospodářské politiky krajně nevhodný,“ je přesvědčený Weigl, že zapotřebí by v aktuální situaci byla mnohem zásadnější fiskální rozhodnutí, která by musela být lépe vysvětlena.

Vláda se prý příliš spoléhá na poradce z Národní ekonomické rady, místo aby sama přišla s komplexním řešením. „Vláda svoji nekompetentnost skrývá za zástěrku poradního grémia odborníků zvaného NERV, což je heterogenní těleso osob různého profesního a názorového zaměření, pracující na čestné bázi, která má dávat vládě fundovaná doporučení. Výsledkem je nekonzistentní změť nejrůznějších námětů, z nichž si vláda nahodile vybírá a některé plně či zčásti zahrnuje do své hospodářské politiky,“ všímá si Weigl.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
Reformy navíc podle Weigla probíhají takzvaně zdola, a ne shora, jak by bylo záhodno. Od vedení přišel na jednotlivé úředníky rozkaz, aby buď ušetřili peníze, nebo jich od lidí více vybrali. „Daleko významnější roli ve formulaci konkrétní hospodářské politiky této vlády hraje státní byrokracie ministerstev a jiných úřadů, málo výkonná a zkorumpovaná dnešním služebním zákonem. Premiér a jeho ministři jsou adresáty návrhů úsporných opatření, nikoliv že by oni byli těmi, pod jejichž vedením přijímaná opatření vznikají. Není to tedy proces, v němž by státní byrokracie a odborníci zvnějšku realizovali nějakou politicko-ekonomickou vizi, kterou jim vláda určila. Postup je opačný – úředníci se snaží nejsnazší cestou naplnit obecné zadání snížit schodek rozpočtu,“ vysvětluje Weigl, proč pak přicházejí nahodilá opatření jako zvýšení daní nebo snížení valorizace důchodů.

Ve skutečnosti je ale prý zapotřebí skutečně komplexní změna státního hospodaření v rámci nárokového dotačního modelu a neudržitelných politik ženoucích veřejné finance do neřešitelných schodků. To ale opět naráží na fakt, že ve vládě sedí nekompetentní lidé.

„Laici ve vládě si konkrétními návrhy, které jim přicházejí na stůl, nejsou jisti, a proto vysílají do veřejné diskuse neustále různé pokusné balonky jednotlivých nápadů a námětů a podle síly negativní odezvy je buď zařazují, nebo nikoliv do vznikajícího souboru opatření. Výsledkem je naprosto nekonzistentní mišmaš kroků postrádajících záměr, vizi a politické ratio. Klade si pouze primitivní cíl – co nejsnáze naplnit státní pokladnu, resp. snížit její schodek,“ má jasno Weigl.

Není proto divu, že soubor všelijakých opatření postupně naštval všechny skupiny obyvatel. „A tak se vládě jejím balíčkem podařilo postupně znechutit úplně všechny – důchodce, rodiče, živnostníky, zaměstnance, podnikatele, vlastníky nemovitostí, nájemníky, prodávající i kupující. Zelená zvěrstva a většina dotací velkému byznysu zůstává. Vydělají zbrojaři a vojáci. Tam, kde se premiér musí obsah úsporného balíčku učit namísto toho, aby ho jako autor vysvětloval ostatním, to nemůže jinak dopadnout,“ dodává Weigl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…