„Pořád mi to nevychází.“ Slovensko asi čeká pat. Zkušený politik čte v předvolebních datech

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
29.09.2023 21:31 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK Pro někoho klíčové a pro dalšího bezvýznamné? Také o předčasných volbách na Slovensku hovoří bývalý místopředseda Evropského parlamentu, někdejší redaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček. „Otázkou je nejen, kdo vyhraje, ale jak bude schopná reprezentace, která z voleb vyjde schopná vést Slovensko dál,“ poznamenal a přidal další otázku: „Jak bude schopná zlepšit ekonomickou a sociální situaci? Najednou je v životní úrovni Slovensko asi druhé nejhorší před Bulharskem,“ konstatoval. A tak bude záležet nejen na politické obratnosti, ale i na schopnostech kompromisu.

„Pořád mi to nevychází.“ Slovensko asi čeká pat. Zkušený politik čte v předvolebních datech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odjezd volebního vlaku, který z Prahy zdarma odveze na Slovensko k volbám Slováky žijící v Česku, především studenty

„Už při uplynulých volbách na Slovensku se hovořilo o tom, že budou klíčové. Ovšem, nelze slovo klíčové používat, když jsou jakékoli volby,“ uvedl ve svém dnešní komentáři Rouček. „Když si vezmeme situaci, která se po minulých volbách na Slovensku vyvinula, vládu vytvořily pravicové a populistické strany a pro Slovensko to byla tragédie,“ dodal s tím, že sociální poměry obyvatelstva se pro velkou část lidí zhoršily a ekonomika také. „Politická reprezentace se nebyla vůbec schopná dohodnout na základních věcech,“ připomenul.

Bude to patový volební výsledek?

„Strana Smer chce do určité míry revidovat zahraniční vztahy. Ani tak zpochybňovat členství v NATO nebo EU, ale způsob, jakým se Slovensko bude dál v těchto organizacích ubírat a jakým směrem se vydá. Jde o hodně. Zatím vše naznačuje, že opět bude nějaký pat,“ předpokládá. „Bohužel vidíme to na Slovensku i v jiných zemích, kde najednou nemáme např. tři, čtyři nebo pět větších stran, které by byly schopné se domluvit na stabilní koalici… Na Slovensku je spousta malých stran. Průzkumy naznačují, že by se do parlamentu mohlo dostat snad deset politických stran. Bude velmi těžké vytvářet povolební koalice. Navíc politická atmosféra je tam tak vyhrocená, že některé strany mají na spoustu věcí protichůdné názory, což je v demokracii normální. V demokracii je ale také normální, že by měly strany udělat po volbách kompromisy a vytvořit akceschopnou vládu, která bude schopná řešit problémy lidí a celé naší země,“ uvedl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…