„Pravice? Nenávist, chamtivost, lži, popírání klimatu“. Španělský premiér socialista se před volbami rozjel

03.03.2024 22:10

Španělský socialistický premiér Pedro Sánchez se hrozí toho, že by u červnových voleb do Evropského parlamentu mohla uspět pravice. „Samotná duše Evropy je ohrožena,“ burcoval na předvolebním shromáždění evropských socialistů v Římě a ukazoval na „nenávist“ či „popírání klimatu“ „krajní pravicí“. Nebyl sám. Nářek zněl také od dalších lídrů Strany evropských socialistů. „Krajní pravice je jedem pro demokracii,“ připojil se lucemburský eurokomisař Nicolas Schmit, načež došlo i na kritiku von der Leyenové. Socialistům totiž vadí, že podle nich dělá až moc velké ústupky v rámci Green Dealu.

„Pravice? Nenávist, chamtivost, lži, popírání klimatu“. Španělský premiér socialista se před volbami rozjel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
Na předvolebním shromáždění evropských socialistů v Římě se podle serveru Politico evropští levicoví představitelé „drželi svého, aniž představili mnoho nových myšlenek“, a společným jevem pro setkání byl strach socialistů z úspěchů pravice.

„Samotná duše Evropy je ohrožena,“ zhrozil se španělský socialistický premiér Pedro Sánchez nad pomyšlením, že by u blížících se voleb do Evropského parlamentu mohli uspět pravicoví lídři. „Přízraky minulosti opět stojí před branami našich institucí,“ mělo též následně zaznít od Sáncheze podle agentury AFP, načež měl vyčíst „krajní pravici“ „nenávist, chamtivost, lži, popírání klimatu a autoritářství“.

„Mají digitální zbraně a mocné spojence v Evropě i mimo ni. Ale my je porazíme, jako jsme je porazili už jednou,“ prohlašoval španělský premiér a generální tajemník Španělské socialistické dělnické strany.

Politico si všímá, že hrůza z úspěchu pravice zaznívala také od dalších přítomných představitelů Strany evropských socialistů, jež ve své kampani měla zmiňovat ochranu práv zaměstnanců, zajištění mezd a boj proti změně klimatu.

Evropské uskupení, v němž je za Česko zastoupena Sociální demokracie, si za tvář kampaně a kandidáta, který hodlá vyzvat předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou na souboj o její místo, vybrala lucemburského eurokomisaře Nicolase Schmita. „Krajní pravice je jedem pro demokracii. Nemají jiný projekt než zničit demokracii a naši společnou sociální Evropu,“ připojil se k výpadům na politické oponenty i on.

„My, socialisté, přinášíme poselství naděje, chceme utvářet novou Evropu, která chrání a začleňuje,“ hlásal poté podle Politica, jež podle svých aktuálních prognóz predikuje, že by si frakce evropských socialistů mohla v evropském zákonodárném sboru udržet zhruba stejný počet křesel, zatímco pravicové strany spíše posilují.

A kde že má být ona „krajní pravice“, o níž socialisté hovoří? Schmit spustil, že dochází k „nebezpečné a nezodpovědné normalizaci krajní pravice“ v zemích, jako je Itálie a Nizozemsko.

Jeden z šéfů německých sociálních demokratů (SPD), Lars Klingbeil, prohlásil, že by socialisté měli jít na získání voličů cestou, kdy jim během kampaně nebudou představovat kroky, jež zasahují do jejich osobních rozhodnutí, ale spíše se zaměřit na téma výdělků, bydlení a důchodů. Socialisté by podle něj tak během kampaně neměli příliš řešit, zdali voliči „používají auto, letadlo, jedí maso nebo mluví genderově“.

Ozývat se měla i kritika k Leyenové a Green Dealu – byť na rozdíl od nedávných protestů zemědělců přesně opačná, jelikož si přítomní socialisté stěžovali, že by EU měla být při prosazování Green Dealu tvrdší.

Někdejší švédský premiér a šéf evropských socialistů Stefan Löfven dle serveru EUobserver obvinil von der Leyenovou, že při ústupcích „krajní pravici“ zašla příliš daleko a nechala rozebrat ústřední části Green Dealu. „Nemůžete být proevropští a jednat se zásadně protievropskými stranami,“ řekl Löfven a dodal, že socialisté odmítnou vyjednávat s Evropskými konzervativci a reformisty (ECR), v nichž je z českých stran zastoupena ODS, či frakcí Identita a demokracie (ID), v níž je za Česko zastoupena SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…