„Pro ně peníze jsou.“ Oblíbený starosta napsal o Ukrajincích

30.01.2023 12:51 | Zprávy

České školství se vypořádává s náporem žáků z Ukrajiny. Ministerstvo kvůli tomu vyhlásilo samostatný dotační program pro asistenty pedagogů. Bývalý vlivný člen ČSSD a dlouholetý starosta Cerhenic Marek Semerád upozorňuje, že se takto rozdělí 218 milionů korun. Ovšem české školství má přitom deficit v oblasti asistentů pro speciální školy. „Pak že nejsou peníze,“ komentuje to Semerád.

„Pro ně peníze jsou.“ Oblíbený starosta napsal o Ukrajincích
Foto: Archiv
Popisek: Školní dílny, ilustrační foto

Již nějakou dobu docházejí do škol s českými žáky také děti ukrajinských uprchlíků. Které logicky mají problém s českým jazykem. Jak uvádí stránky o.p.s. Nová škola, školy mají možnost získat „běžného“ asistenta pedagoga – tedy pokud jim asistenta na základě diagnostiky potřeb ukrajinských žáků doporučí školské poradenské zařízení. V rámci projektového financování (zejména ze „šablon“) je možné výuku ukrajinských žáků podpořit prostřednictvím pozic školních nebo dvojjazyčných asistentů.

„Protože ale všechny tyto možnosti jsou velmi limitované, vyhlásilo ministerstvo školství samostatný dotační program na podporu ‚ukrajinských asistentů pedagoga‘,“ informoval spolek již v září s tím, že finance budou záviset od počtu ukrajinských žáků. „Do příslušného počtu žáků se započítávají pouze ti žáci cizinci, kteří jsou zařazeni do tříd s převahou žáků s občanstvím ČR – program tedy není určen na podporu tříd, ve kterých ukrajinští žáci tvoří více než 50 % z celkového počtu žáků,“ uvádí Nová škola.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda a městští zastupitelé dělají vše proto, aby veřejnost byla na Ukrajince naštvaná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 30.01.2023 15:40:12
Např. ukro vlajka v řečišti Vltavy u Karlova mostu. Proboha PROČ???

|  15 |  1

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…