„Propagandistická svinstva. Zaslouží vyhazov.“ Polská veřejnoprávní média jdou do likvidace. Exšéf Rady ČT si přisadil

27.12.2023 21:45 | Monitoring

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz se ve středu rozhodl dát veřejnoprávní televizi TVP, veřejnoprávní rozhlas PR a státní tiskovou agenturu PAP do likvidace, čímž prohloubil spor o budoucnost veřejnoprávních médií po významné změně vlády, uvedla agentura Reuters. Před týdnem bývalý předseda Rady ČT René Kühn ocenil, že polský ministr vyměnil šéfy veřejnoprávních médií, která ovládala bývalá vláda.

„Propagandistická svinstva. Zaslouží vyhazov.“ Polská veřejnoprávní média jdou do likvidace. Exšéf Rady ČT si přisadil
Foto: pixabay.com
Popisek: Média - ilustrační foto

Proevropská koalice vedená Donaldem Tuskem převzala tento měsíc moc v Polsku a zahájila reorganizaci státních mediálních institucí, které se podle kritiků staly propagandistickými kanály během osmi let vlády nacionalistické strany Právo a spravedlnost (PiS), uvedla agentura Reuters.

Změny vyvolaly silný odpor strany Právo a spravedlnost, která tvrdí, že nová vláda při jejich zavádění obchází běžnou parlamentní proceduru.

Středeční krok následuje po rozhodnutí prezidenta Andrzeje Dudy, spojence strany Právo a spravedlnost, vetovat návrhy nové vlády na financování veřejnoprávních médií.

Bartlomiej Sienkiewicz uvedl v prohlášení zveřejněném na platformě sociálních médií X, že se rozhodl dát do likvidace veřejnoprávní média v reakci na rozhodnutí prezidenta Polské republiky pozastavit financování veřejnoprávních médií.

 

 

„V současné situaci takové opatření zajistí další fungování těchto společností, provede nezbytnou restrukturalizaci a zabrání propouštění zaměstnanců ve výše uvedených společnostech,“ uvedl polský ministr kultury s tím, že stav likvidace může vlastník společností, kterým je stát, kdykoli odvolat.

Bývalý předseda Rady ČT René Kühn počínání polského ministra kultury ocenil: „Všichni lidé z polských veřejnoprávních médií, kteří se podíleli v posledních osmi letech na všech těch propagandistických svinstvech pod taktovkou Kaczynského PiS, nezaslouží nic jiného než vyhazov,“ reagoval na nedávné rozhodnutí polského ministra odvolat šéfy veřejnoprávních médií. Proti čemuž v prosinci protestovali poslanci současné opoziční PiS před sídlem televizní stanice TVP, aby „bránili svobodu médií a demokracii“. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…