„Proti nátlaku.“ Přes 20 tisíc Rakušanů protestovalo ve Vídni proti povinnému očkování

11.12.2021 22:06

Přibližně až 20 tisíc lidí dnes protestovalo ve Vídni proti tamním protikoronavirovým restrikcím. ČTK s odvoláním na agenturu APA informovala, že největší odpor u přítomných vzbuzovalo především chystané povinné očkování proti covidu-19 všech Rakušanů starších 14 let, které bude v případě schválení návrhu znamenat až desetitisícové pokuty pro neočkované. Protesty dnes zachvátily i další evropské země.

„Proti nátlaku.“ Přes 20 tisíc Rakušanů protestovalo ve Vídni proti povinnému očkování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Demonstrace svolaná Strana svobodných (FPÖ) se měla podle organizátorů ohradit „proti chaosu a nátlaku“ a odehrála se krátce poté, co byly zveřejněny postihy za nedodržení povinné vakcinace, která začne platit zřejmě od února.

Neočkovaným Rakušanům má podle návrhu zákona o povinném očkování, který představila rakouská vláda, hrozit udělení pokuty až do výše 3600 eur (91.500 korun). Ve zkráceném procesu pak rakouská vláda plánuje trestat neočkované pokutou 600 eur (15.260 korun), vyhnout se jí půjde jen tím, že se „provinilci“ nechají naočkovat dodatečně.

Výjimku v Rakousku, kde je momentálně naočkováno zhruba 68 % populace, budou mít podle návrhu pouze děti do 14 let, těhotné ženy, lidé s lékařským potvrzením o nevhodnosti očkování a ti, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech. Porovnávat registr obyvatel se seznamem očkovaných by se mělo v zemi začít v polovině března.

Pnutí ohledně restrikcí však zaznamenává i Lucembursko, kde v sobotu demonstrovalo několik stovek lidí a policie za pomoci těžkooděnců proti přítomným použila opakovaně vodní dělo a několik demonstrantů zadržela.

Naopak poklidná demonstrace vůči protikoronavirovým opatřením dnes proběhla v německém Schwerinu v Meklenbursku-Předním Pomořansku, kam dorazilo podle agentury DPA přes 750 lidí.

V Německu se do poloviny března musejí naočkovat vybrané profese, jako zdravotníci či pečovatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…