„Putin vystřelil energetickou raketu. Zvýšit tlak!“ Lídři EU vyšli bojovně ze summitu na Pražském hradě

07.10.2022 19:09 | On-line

„Rusko rozpoutalo válku proti ukrajinskému národu, který odvážně bojuje pro ty hodnoty, které sdílíme. Bojuje za svou budoucnost, ale i za budoucnost Evropy. Za hodnoty Evropy. Ale Rusko také vystřelilo energetickou raketu na evropský kontinent a na svět. Rozpoutalo energetickou krizi, které čelíme, a měli jsme příležitost řešit tři témata, která jsou velmi důležitá. A evropská akce je v tomto případě nezbytná,“ uvedl předseda Evropské rady Charles Michel na brífinku po summitu Evropské rady v Praze. Kromě něj vystoupili také například šéfka Evropské komise von der Leyenová nebo premiér Petr Fiala (ODS).

„Putin vystřelil energetickou raketu. Zvýšit tlak!“ Lídři EU vyšli bojovně ze summitu na Pražském hradě
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Tisková konference po summitu Evropské rady v Praze.

„Ze všeho nejdříve chci poděkovat vřele premiérovi Petru Fialovi za pohostinství, za skvělou organizaci těch dvou dnů, které právě proběhly. Jsou to dva důležité dny pro evropský kontinent, pro Evropskou unii. Včera proběhlo historické zasedání, protože to je poprvé, kdy lídři zemí evropského kontinentu, celého evropského kontinentu – který sdílí stejné ambice, aby bojoval, pracoval na míru, prosperitě, stabilitě –, sešli se na tomto prvním ročníku zasedání. Včera večer se rozhodlo, že příští zasedání proběhne v Moldavsku, potom ve Španělsku, potom ve Spojeném království. Já si myslím, že je to skvělý výsledek, při této premiéře.

Měli jsme příležitost navzájem se poslouchat, identifikovat problémy, které máme, které můžeme sdílet. Nejdříve musíme pochopit situaci ostatních, abychom mohli operativně spolupracovat,“ uvedl předseda Evropské rady Charles Michel na brífinku po summitu Evropské rady v Praze. Následně hovořil o potřebné jednotě evropského kontinentu.

„Dnes jsme měli zasedání Evropské rady a měli jsme znovu příležitost vyslechnout si představitele Ukrajiny, vyslechnout si prezidenta Zelenského, který s námi sdílel priority Ukrajiny. Byla to příležitost, abychom znovu zopakovali plnou podporu Ukrajině, protože toto je agrese, je to nepřijatelná válka a my jsme odhodláni mobilizovat všechny možné prostředky a nástroje, abychom podpořili Ukrajinu finančně, vojensky, humanitárně a samozřejmě politicky. A zároveň víte, že jsme přijali rozhodnutí, abychom posílili sankce proti Rusku. Potřebujeme vyvinout tlak na Kreml a dnes i včera jsme zmínili důležitost, jak tedy vytvořit protiváhu ruské agresi, protože tato válka vyvolaná Ruskem má obrovský dopad nejen na Evropu, ale na celý svět. Je zde potravinová krize a energetická krize, a my jsme odhodláni podpořit své partnery ve světě, kteří trpí těmito krizemi,“ dodal Michel.

„Také jsme měli příležitost diskutovat o energetické krizi, o energetické situaci a o energetických dopadech této energetické krize. Měli jsme také příležitost na tomto neformálním zasedání Evropské rady řešit energetickou situaci, to je základní otázka. Všichni si to uvědomujeme, všichni to víme. Rusko rozpoutalo válku proti ukrajinskému národu, který odvážně bojuje pro ty hodnoty, které sdílíme. Bojuje za svou budoucnost, ale i za budoucnost Evropy. Za hodnoty Evropy. Ale Rusko také vystřelilo energetickou raketu na evropský kontinent a na svět. Rozpoutalo energetickou krizi, které čelíme a měli jsme příležitost řešit tři témata, která jsou velmi důležitá. A evropská akce je v tomto případě nezbytná,“ míní Michel.

Anketa

Zvažovali byste na Hrad volbu Josefa Středuly?

50%
hlasovalo: 7669 lidí
„Musíme snížit spotřebu. Musíme snížit poptávku. První rozhodnutí, které bylo přijato na půdě Evropské komise, že je nutno začít okamžitě pracovat na tom, abychom snižovali spotřebu, to je jedna z prvních pák, kterou máme. My všichni, každý z nás má schopnost, možnost jednat tímto způsobem, abychom tuto výzvu spolu vyřešili,“ dodal Michel. A hovořil také o bezpečnosti dodávek – zejména o naplnění zásobníků pro energetická média.

Vyjádřil se také k otázce cen. „Je to bolestný dopad na rodiny, na domácnosti, a potenciálně také pro podniky, tím pádem je to dopad na ekonomiku. Chci říct, že dnes jsme cítili sdílenou vůli evropských lídrů zapojit se, být ambiciózní, mít společnou ambici snižovat ceny energetických zdrojů a pracovat s Radou EU. A také pracovat na tom, abychom se vydali cestou k příští Evropské radě, kde budeme mít příležitost udělat krok vpřed a přijmout potřebná opatření,“ dodal Michel. 

Jeho slova doplnila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. „Chci poděkovat našemu hostiteli. Drahý pane premiére, drahý Petře. Děkuji za to skvělé přijetí. Byli jsme přivítáni včera na tomto krásném místě, byly to dva skvělé dny, na které budeme dlouho vzpomínat. Děkuji za to předsednictví,“ poznamenala.

„Evropské politické společenství se včera sešlo úplně poprvé. A myslím si, že to složení bylo vypovídající. 44 zemí se sešlo, diskutovali jsme o dnešních výzvách. A ukázalo to, jak moc je Rusko v této chvíli izolováno. Ale také nám to ukázalo, jak je silná podpora Ukrajiny,“ sdělila. 

Premiér Petr Fiala (ODS) pak hovořil o tom, že mezi státy Evropské unie má stále větší podporu oddělení cen plynu od cen elektřiny. Navrhoval též uvolnění emisních povolenek z tržní rezervy.

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová po summitu uvedla, že unijní exekutiva bude mít připraveny detailnější návrhy opatření proti rostoucím cenám energií v následujících týdnech.

„Stále větší podporu má oddělení ceny plynu od ceny elektřiny, to by znamenalo ve výsledku snížení cen pro občany i pro firmy v Evropské unii,“ zmínil předseda vlády. Je podle něj nutné také hledat celoevropské možnosti pomoci s cenami energií velkým firmám, které není možno podporovat ze státních rozpočtů.

Členské země EU podle Fialy volají po společném evropském řešení a nechtějí se pouštět do národních cest, které by mohly být dražší a nemusely by vést ke kýženému výsledku.

Šéfka EK von der Leyenová poznamenala, že státy EU podporují společné nákupy plynu v příštím roce tak, aby se vzájemně nepřeplácely. Pokud jde o plyn z Ruska, podle šéfky EK aktuálně tvoří 7,5 % plynu importovaného do EU, zatímco dříve to bylo 40 %. EU se podle von der Leyenové také podařilo snížit celkovou spotřebu o desetinu a naplnit zásobníky na téměř 90 %, což znamená o 15 procentních bodů vyšší zásoby než stejnou dobou loni.

Za zásadní považuje von der Leyenová kromě společných nákupů plynu také ustálit jeho cenu a zabránit spekulacím s ní. Dalším krokem je částečné oddělení dopadu cen plynu na cenotvorbu elektrické energie. Dodala, že unijní exekutiva bude mít detailnější návrhy opatření proti rostoucím cenám energií hotové v nadcházejících týdnech.

Komise by je měla představit členským státům před řádným unijním summitem v Bruselu, který se koná 20. a 21. října. „Bude obsahovat tři prvky: snížení cen, zahrnutí solidarity do daného mechanismu a také počátek reformy trhu s elektřinou,“ řekl při odjezdu ze summitu italský premiér Mario Draghi.

Šéfka EK ale také apelovala na investice do obnovitelných zdrojů energie. Komise podle ní bude hledat další možnosti financování dotačních programů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…