„Putinova válka.“ O ruské invazi vyplouvají nové informace

15.03.2022 17:04

Podle zahraničních expertů Rusko nepočítalo s tak tuhým ukrajinským odporem a nemá proto „žádný plán B“. Putin je prý v bezvýchodné situaci, ruské armádě na rozlehlém ukrajinském území brzy hrozí vyčerpání materiálu a sil a ruský prezident proto bude muset ustoupit ze svých pozic. Putin prý také ztrácí podporu v Kremlu, i proto, že o útoku na Ukrajinu předem téměř nikoho neinformoval a o invazi měl vědět jen ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

„Putinova válka.“ O ruské invazi vyplouvají nové informace
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

O spuštění „speciální vojenské operace na žádost Doněcké a Luhanské republiky“ 24. února měli podle zakladatele investigativního serveru The Insider Romana Dobrochotova vědět jen tři muži. Prezident Putin, ministr obrany Šojgu a náčelník generálního štábu Gerasimov.

„Všichni ostatní včetně kremelské elity a šéfů státních médií napojených přímo na prezidentskou kancelář byli invazí dokonale překvapeni,“ tvrdí Dobrochotov, jak informuje server Novinky.cz.

„Státní média do omrzení opakovala, že ruské jednotky na ukrajinské hranici se brzy vrátí a povídačky o možné válce jsou jen falešnou hysterií Západu,“ pokračuje Dobrochotov s tím, že na pravidelné týdenní mediální poradě v Kremlu o válce nepadlo ani slovo a média tak v prvních dnech nevěděla, jak o vpádu na Ukrajinu informovat.

Plán zahájení války prý nezazněl ani na poradě vlády, ani na bezpečnostní radě. „Putinova role v rozhodování se změnila, býval něco jako předseda představenstva Ruska, a. s., a naslouchal hlavním akcionářům. Nyní se ale začal chovat jako král,“ říká Nikolaj Petrov ze think-tanku Chatham House Institute.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Podle analytiků je tak zjevné, že se jedná opravdu o „Putinovu válku“, o které má detailní informace jen málo zasvěcenců. To mimo jiné potvrdil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba po jednání s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. „Nic se nepodařilo posunout, protože ruský ministr nemá vůbec žádný mandát k vyjednávání. Zdá se, že o tom v Rusku rozhodují jiní lidé,“ prohlásil Kuleba po schůzce.

Právě fakt, že o válce rozhodl Putin v zásadě nezávisle na ostatních, se podle expertů ukazuje jako kámen úrazu. Putin totiž věřil, že invaze zabere jen několik dní a současný vývoj událostí může znamenat jeho konec. Rusko prý nemá žádný plán B a Putin bude muset v příštích týdnech přistoupit na zmírnění svých požadavků a uzavřít mír s ukrajinským prezidentem Zelenským.

„Ruské plánování bylo nekompetentní a vycházelo z chybného předpokladu, že Ukrajinci jsou Rusku nakloněni a že se jejich armáda po invazi okamžitě zhroutí. Ruští vojáci si na vítěznou přehlídku v Kyjevě zřejmě vezli spíše vycházkové uniformy než zásoby munice a potravin,“ prohlásil podle serveru Idnes.cz politolog Francis Fukuyama.

Ruská armáda je podle něj na pokraji sil, čelí problémům se zásobováním a upadající morálkou a Putin již prý nemá v zásadě žádné další jednotky, které by mohl do boje vyslat. Kolaps ruské armády na Ukrajině je tak podle Fukuyamy otázkou příštích dvou týdnů, kdy armáda dosáhne bodu, kdy už nebude moci být ani zásobována, ale ani stažena.

„Putin porážku své armády nepřežije. Podporu má, když ho považují za silného muže. Co však může nabídnout, když projeví neschopnost a bude zbaven svého represivního aparátu?“ podotýká Fukuyama, že Putin kvůli této nepromyšlené válce může přijít o podporu na důležitých místech i veřejnosti.

Podle specialisty na Rusko z investigativního serveru Bellingcat Christo Grozeva už ruské elity otevřeně dávají najevo, že válka musí skončit. „Nyní Kreml panikaří, protože žádný plán B neexistuje. Rusko promarnilo plán A, který počítal s vojenskou akcí po dobu maximálně deseti dnů, a žádný nový plán neexistuje. Svědčí o tom nedostatek vojáků druhého sledu, kteří by mohli nahradit ztráty a pokračovat ve válce stejným tempem. Stejně jako nedostatek jídla, vody a paliva pro ty vojáky, kteří jsou v současnosti na Ukrajině,“ říká Gozev ve shodě s Fukuyamou.

I podle Gozeva dojde v příštích týdnech k vyčerpání ruské armády a Putin proto bude muset buď Ukrajinu zničit tvrdými raketovými údery, nebo přistoupit k jednacímu stolu. „Považoval jsem to za neuvěřitelné, ale poslední signály od tureckého prezidenta Erdogana a Zelenského, že existuje náhlá možnost dohody, naznačují, že Putin s největší pravděpodobností chápe svou bezvýchodnou situaci,“ dodal Gozev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…