,,Rabovali, kopali ho, on střílel." Trump podpořil střelce a chystá se k akci

01.09.2020 9:51

Do wisconsinského města Kenosha, zmítaného vandalismem a násilím, se během úterka chystá přijet americký prezident Donald Trump. Demokratičtí činitelé jej od návštěvy města, kde protesty přetrvávají několik dnů od postřelení černocha Jacoba Blakea při policejním zásahu, odrazovali, Trump je však ignoruje. Vyjádřil se i k případu 17letého mladíka Kyleho Rittenhouse, jehož policie viní ze zastřelení dvou lidí útočnou puškou. „Asi byl v hodně velkých nesnázích... pravděpodobně by ho zabili,“ podpořil mladíka prezident. To, že šlo o obranu, nasvědčují též záběry pořízené na místě incidentu.

,,Rabovali, kopali ho, on střílel." Trump podpořil střelce a chystá se k akci
Foto: Repro Twitter @OutspokenlyNW
Popisek: Nepokoje ve městě Kenosha ve Wisconsinu

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí
Nepokoje ve městě Kenosha trvají od předchozího víkendu, kdy jej spustil zásah policistů, při němž byl postřelen černoch Jacob Blake, na něhož policisty zřejmě zavolala jeho přítelkyně kvůli domácí hádce.

Policisté se Blakea snažili zatknout, ten je však i přes namířenou zbraň ignoroval, otevřel dveře svého vozu a začal se natahovat do auta. V tom jej jeden z policistů, Rusten Shesky, popadl za triko a následně sedmkrát vystřelil jeho do zad.

Není jasné, proč se muž do auta natahoval, odpovědí však může být nález po incidentu. Wisconsinský ministr spravedlnosti Josh Kaul totiž později uveřejnil, že se na podlaze auta pod sedačkou řidiče našel nůž.

29letý muž po střelných zraněných zřejmě skončí napůl ochrnutý.

Po incidentu se vzedmuly protesty, které eskalovaly v nepokoje, během nichž došlo k rabování, vypalování obchodů, aut a k dalšímu vandalismu.  

Místní protesty doprovází i vlna násilí. Právě před tím se místní obyvatelé snažili bránit a někteří svůj majetek chránili i za pomoci zbraně v ruce.

Minulou středu došlo i na střelbu, po níž policie viní 17letého mladíka Kyleho Rittenhouse ze střelby z útočné pušky AR-16. Muž měl zastřelit dva lidi a jednoho těžce zranit.  

„Zapojil se do užití střelné zbraně, ať už byla jeho role ve sporu jakákoliv,“ odsoudil pro CNN místní policejní velitel Daniel Miskinis Rittenhouse, jenž čelí obvinění z úmyslné vraždy nebo vražd prvního stupně.

Z videí šířících se po sociálních sítích je však patrné, že bylo na místě vícero ozbrojených lidí a podle některých záběrů se nabízí spíše varianta, že byl mladík pronásledovaný a jakmile je svalen útočníky na zem, tak začne střílet, aby se ochránil. Slyšet lze rovněž vícero výstřelů, které zřejmě nepochází od Rittenhouse.

To, že šlo o nutnou obranu si myslí i americký prezident, podle jehož mínění mladík utíkal z místa protestů a demonstranti by jej zabili, pokud by nezačal střílet. „Snažil se jim utéct ... a pak spadl a oni ho velice násilně napadli. Asi byl v hodně velkých nesnázích... pravděpodobně by ho zabili,“ vyjádřil své přesvědčení o dění.
Rittenhousův právník již dříve uvedl, že mladík jednal v sebeobraně.

Trump se rozhodl, že na místo přijede. „Mohlo by to zvýšit lásku a úctu k naší zemi, a proto přijedu,“ vyjádřil se.

„Ne, že by byla Kenosha něco, na čem jsme odvedli dobrou práci,“ poznamenal. „Ale musím vidět lidi, kteří pro mě odvedli tak dobrou práci… Ve státě Wisconsin máme obrovskou podporu, takže jim slibuji, že bude o vše postaráno,“ dodal ke své chystané úterní návštěvě místa.

Opačný názor zastává demokratický guvernér Wisconsinu Tony Evers, ten Trumpa od cesty do města odrazuje. „Obávám se, že vaše přítomnost bude jen bránit našemu uzdravení. Obávám se, že vaše přítomnost jen oddálí naši práci na překonání rozdělení a společném postupu vpřed, “ napsal Evers Trumpovi.

Aby do města přijel Trump, se nehodí ani demokratickému kandidátu na prezidenta Joeu Bidenovi. „Věří někdo, že v Americe bude méně násilí, pokud bude znovu zvolen Donald Trump?“ pustil se do hlavy státu a také pronesl, že sám prezident je právě tím faktorem přispívajícím k nepokojům a rasovým sporům, které letos v létě „pobouřily národ“.

Násilí zmítá i další města ve Spojených státech

Násilí na protestech Black Lives Matter a některých krajně levicových skupin již několik měsíců dmýchá napětí na mnoha místech. V Portlandu ve státě Oregon se rozhodli proti násilným protestům vyjádřit Trumpovi příznivci a vše eskalovalo o víkendu, kdy zde byl zastřelen jeden z bělochů.

Muž měl mít spojení na skupinu Patriot Prayer, která ve městě chtěla vystoupit proti již tři měsíce trvajícímu chaosu pod vedením demokratického starosty Teda Wheelera.

Wheeler a Trump se nyní hádají o tom, zdali násilné protesty ukončit. Prezident starostu vyzval k požadavku o vyslání federálních sil, které by obnovily pořádek. Wheeler to však rázně odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…