„Rasismus!“ křičí Romea. Hejtmani Kuba a Netolický začali mluvit o dění v krajích

23.04.2022 8:41

Nezisková organizace Romea nařkla z rasismu a nenávistných projevů hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu (ODS) a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD), kteří v pořadu 360° televize CNN Prima News poukázali na problém s válečnými utečenci. Podle Romey nepřímo naznačovali, že do Česka míří Romové z Ukrajiny s cílem zneužít náš sociální systém. Oba hejtmani upozornili na nutnost zapojení vlády a neziskových organizací.

„Rasismus!“ křičí Romea. Hejtmani Kuba a Netolický začali mluvit o dění v krajích
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) ve pořadu televize CNN Prima New

Hejtmani Kuba a Netolický si v pořadu notovali v názoru, že korektnosti v rámci migrační krize bylo již přespříliš. Někteří podle nich přicházejí jenom zneužít naši pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

„Uprchlická krize s sebou nese situace, které někteří zneužívají. Všichni kolem toho chodí jako kolem horké kaše, ale musíme se o tom bavit,“ volal hejtman Netolický po veřejné diskusi k tomuto tématu.

Jde předně o zneužívání sociální dávek: „Čeští občané by měli mít jistotu, že nepřichází další problém, který budeme muset řešit. Musíme zabránit zneužívání poskytovaných dávek a ubytování, které lidé v Zakarpatí třeba takové nemají. Korektnosti okolo už bylo hodně,“ rozčiloval se hejtman Pardubického kraje. Část uprchlíků podle něj nemá proč z Ukrajiny utíkat, protože tam, kde žijí, žádná válka není.

I když ani jeden z nich neoznačil během pořadu tuto skupinu jako Romy, je podle organizace Romea jasné, že mluvili právě o Romech, kteří prchají před ruskou agresí z Ukrajiny. „Celý pořad byl také uveden reportáží o Romech ve stanech u Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KCPU) v pražských Vysočanech,“ dodává neziskovka.

Romea k tomu připomíná, že Česká republika přitom nerozlišuje, odkud z Ukrajiny uprchlíci utíkají a přijímá všechny, bez ohledu na jejich domov na Ukrajině.

  • Celý záznam pořadu najdete ZDE

Hejtman Kuba poté svému kolegovi Netolickému přitakal se slovy: „Pokud vám přijede na krajské KACPU stovka nebo padesátka takových lidí, takhle rozvětvená rodina, která skutečně mluví jenom maďarsky, nejste schopni se s ním pořádně domluvit, má naprosto jiný životní styl, má často i úplně odlišné hygienické návyky.

Představte si, že tyhlety lidi dovezete do nějakého ubytovacího zařízení, oni tam často odmítnou vystoupit, v podstatě se tam chovají jako velmi neobvykle. Vedle vesnička, kde žije třeba 100 lidí a je úplně jasné, že tohle prostě ta česká komunita není schopná akceptovat,“ řekl v pořadu Martin Kuba, podle nějž „je nefér chtít po všech Češích, aby tohle přijali“.

Romea následně označila jejich výstupy za „festival rasismu“. Oba hejtmani tvrdili, že do České republiky přichází specifická skupina lidí, která prý zneužívá sociální dávky. Navázali na rétoriku proti romským uprchlíkům, kterou zahájil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který již dříve romské uprchlíky obvinil z krádeží. Policie přitom uvedla, že žádné takové krádeže neřešila, dodala nezisková organizace ve svém facebookovém příspěvku.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) skutečně jako první, otevřel veřejnou debatu nad problémem nepřizpůsobivých uprchlíků, když začátkem dubna referoval o tom, že akorát ničí ubytovny a kradou. „Přicházejí sem takzvané specifické skupiny obyvatel, tedy lidé, kteří jsou velmi nepřizpůsobiví, a máme s nimi velké problémy. Jsou to obvykle takzvaní maďarští Romové, tedy kočovné skupiny lidí, a řada z nich má dvojí občanství – jak ukrajinské, tak maďarské,“ podotkl.

Jeho kolegové z ostatních krajů poté potvrdili, že Česko opravdu místy sužují přistěhovalci, kteří těžko zapadnou do tuzemské společnosti.

Pod příspěvkem serveru Romea se rozjela bouřlivá diskuse. Často zazníval obrat, že Romové nemůžou nic, ale zato Ukrajinci mohou všechno.

„Romové nemaj nárok na nic, jsou nepřizpůsobivý, pomoc nemůžou dostat, ale Ukrajinci můžou vše, berou dávky, vše mají zadarmo, chodí si v značkovém, fára maj nehorázný,“ rozčilovala se přispěvatelka do diskuse.

„Romové. Nemůžou nic. Ukrajinci můžou všechno,“ přidala svůj názor další komentující.

Mezi válečnými uprchlíky by se, podle některých diskutérů, neměly dělat rozdíly.

„Tohle pánové nemyslíte vážně, pokud ano, nemáte co dělat na svých místech, jde o uprchlíky v řádu stovek jen mají jinou barvu kůže,“ napsal k názorům hejtmanů Aleš Ištok.

Kuba s Netolickým na CNN Prima News mj. důrazně vyzvali vládu a neziskové organizace, aby se zapojily do práce s problémovými lidmi, kteří mají jiné kulturní návyky než čeští občané.

„Přijede rozvětvená rodina, která mluví jen maďarsky a má jiné hygienické návyky. A představte si, že pak desítky lidí odvezete do jednoho ubytovacího zařízení vedle malé obce. Česká komunita tohle není schopná akceptovat,“ zmínil Kuba.

Podle hejtmanů se objeví třeba stovka lidí s odlišnými návyky, kteří jsou velmi těžko umístitelní a nedokážou spolupracovat s českou komunitou. Práce a starost o tisíc takových zabere stejně času jako o 200 tisíc „bezproblémových“.

„Jestli chce neziskový sektor situaci řešit, musí se zapojit. Stejně tak vláda. Jde o systémovou věc. Dávky musejí být adresné a musíme dbát na to, že pokud u nás chtějí být lidé z Ukrajiny, musí se zapojit do pracovního procesu a nemohou být pořád na dávkách,“ připomněl Netolický.

Vládě i neziskovým organizacím už Kuba podle svých slov říkal, že kraje nedokážou vše zvládnout. „Vláda musí vzít problematiku na sebe, ale za poslední dva týdny se problém příliš neposunul,“ upozornil.

K tomu server Romea poznamenává, že romské organizace romským uprchlíkům pomáhají od začátku konfliktu Ukrajiny s Ruskem.

„Celkový počet romských uprchlíků z Ukrajiny se odhaduje na 1200. To znamená, pracujeme přibližně s polovinou těchto lidí v různých místech. Jedná se o vícečetné rodiny, zhruba dvě třetiny tvoří děti do 15 let, a pak jsou to buďto ženy, anebo senioři nad 65 let. Znamená to, že opravdu mladí muži v produktivním věku zůstali na Ukrajině a byli povoláni do armády," řekl před 14 dny ředitel organizace Romodrom Nikola Taragoš po jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…