,,Ricinový agent" vysílá z Moskvy. A prý to celé bylo jinak

16.06.2020 14:28

Vysokoškolský pedagog Radim Valenčík se ohlédl za kauzou ricin. Podle jeho názoru člověk nemusí mít přístup k tajným informacím, aby pochopil, že česká tajná služba totálně zklamala.

,,Ricinový agent" vysílá z Moskvy. A prý to celé bylo jinak
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Končakov.

Radim Valenčík, vysokoškolský pedagog a publicista, má za to, že Bezpečnostní informační služba (BIS) v kauze ricin absolutně selhala. Aby na to člověk přišel, nepotřebuje podle Valenčíka přístup k tajným informacím, ale jen svůj zdravý rozum a slova, která k případu napsala sama BIS a která jsou veřejnosti volně přístupná.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí

Připomeňme, že kauzu ricin odstartoval časopis Respekt, když napsal, že do Prahy dorazil ruský agent s nebezpečným jedem ricinem, s nímž by mohl ohrozit tři pražské politiky – pirátského primátora Zdeňka Hřiba, starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09).

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) po několika dnech oznámili, že kauza vznikla kvůli sporu dvou pracovníků Ruské federace, kdy jeden o druhém napsal anonymně e-mail, že do Česka přivezl ricin.

Igor Rybakov poslal české kontrarozvědné Bezpečnostní informační službě udání na svého nadřízeného Andreje Končakova, ředitele pražské pobočky agentury Rossotrudničestvo,“ uvedl k tomu Deník N.

Česká strana se podle Petříčka nejprve snažila celý spor vyřešit v tichosti, ale když tomu ruská strana nebyla nakloněna, nakonec vláda sáhla k vyhoštění těchto pracovníků.

Podle Valenčíka však BIS v tomto příběhu nepředložila žádné důkazy, takže nelze vyloučit, že je to všechno vymyšlené a pravda může být jinde.

Pokud někdo ze zastupitelského úřadu donášel (napsal smyšlený udavačský mail) na svého kolegu, je to odporné... Pokud by k takovému selhání na ruském zastupitelství došlo, je to ostuda pro ruskou stranu. Ale ani to není důvod vyostření vztahů s Ruskem, zejména pokud všichni zúčastnění (s Petříčkem v čele) tvrdí, že máme zájem na dobrých vztazích. A už vůbec to neopravňuje k závěru, že Rusko z hlediska uvedeného případu představuje bezpečnostní riziko,“ napsal Valenčík na svém webu.

„V celém materiálu BIS (a nikdo ani nic jí v tom nebránilo) není ani zmínka o tom, proč byl vyhoštěn vedoucí kulturního střediska Končakov. Přesto, že to je otázka nejčastěji kladená a je na celém případu nejvíce zarážející, není v materiálu BIS dokonce ani položena. A to přesto, že si je BIS vědoma toho, jak právě tato otázka veřejnost vzrušuje,“ pokračoval pedagog.

Končakov byl podle Valenčíka pro Čechy jedním z neoblíbenějších pracovníků ruské ambasády a BIS to prý musela vědět. Stejně tak podle Valenčíka musela vědět, že udání je nesmysl a odložit ho. Jenže místo odložení tohoto udání údajně podporovala spekulace šířené v řadě médií.

Vše vypadá na to, že likvidace toho, kdo měl pro pozitivní česko-ruské vztahy velmi pozitivní význam, byla jedním z hlavních cílů celé akce (resp. byla taktickým postupovým cílem),“ uvedl dále Valenčík.

Deník N vysvětlení Končakova odchodu nabídl.

„Několik zdrojů blízkých rozhodování v této kauze Deníku N řeklo, že důvody pro jeho vypovězení byly dva. Prvním byla jeho spolupráce s ruskými tajnými službami – náplní jeho práce mělo být mj. navazování kontaktů se zástupci proruských spolků v Česku nebo i s dezinformátory. Mnoho se jich hlásilo k tomu, že s Končakovem udržují přátelské vztahy, a snažili se jej obhajovat. Nedávno se diplomat v Praze fotil třeba s podporovateli motorkářů Noční vlci, značnou roli hrál také v akcích kolem nyní už odstraněné sochy maršála Koněva. Do určité míry to bylo i náplní jeho oficiální práce šéfa Ruského střediska vědy a kultury,“ napsal server.

Druhým důvodem prý bylo, že byl Končakov spojen s kauzou ricin veřejně a pro český stát nebylo vhodné ponechat  takto označenou osobu na svém území.  

Navzdory tomu, že už musel Prahu opustit, Končakov na sociální síti Facebook stále připomíná ruské kulturní akce, které v Praze proběhnou a připomíná životní osudy sovětských vojáků, kteří se v květnu 1945 podíleli na osvobozování Prahy od nacistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…