„Říkali jsme to, teď se to potvrdilo.“ Pavlův podpis odhalil

16.03.2023 12:04 | Ze sítí

Události posledních dní, spojené s prosazením novely zákona, který valorizuje důchody, hýbou politickou scénou v celé republice. Po obstrukcích ve Sněmovně a rozporuplných vyjádřeních senátorů, přilil olej do ohně i prezident Petr Pavel, když novelu podepsal, ale zároveň doporučil podat na ni ústavní stížnost. Téma rezonuje i na sociálních sítích. K vidění jsou slova jako bezcharakterní kariérista, dominance nejtupější pravice, i výsadek živé síly NATO na Pražském hradě.

„Říkali jsme to, teď se to potvrdilo.“ Pavlův podpis odhalil
Foto: Hana Brožková
Popisek: Nový prezident Petr Pavel složil slib

„Prezident Pavel je ochoten podepsat, a potom svůj podpis zpochybnit. Od začátku jeho kampaně jsem měl jasno – je to bezcharakterní kariérista. Teď se ukázal jako příkladný pokrytec a alibista,“ pustil se do nově zvoleného prezidenta zostra předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek a pokračoval na adresu Petra Pavla i dál.

„Hodně lidí říká, že je lepší než Zeman. Lepší možná, ale taky asi nebezpečnější. Pomůže nás ještě hlouběji zatáhnout do EUsocialismu, výrazně přispěje k prosazení záměrů eurounijních levičáků. Holt je to komunista,“ má jasno Bábek.

Není ale sám, kdo má výhrady k tomu, že prezident Pavel podepsal diskutovanou novelu zákona o valorizaci důchodů.

„Nástup!“

Tímto povelem, který je pamětníkům totality známý spíše jako název budovatelského filmu, začal svůj příspěvek na facebooku také absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a politický komentátor Martin Hekrdla.

„Rozhodnutím prezidenta republiky Petra Pavla nevetovat zákon o valorizaci penzí (osekané k červnu důchodcům zhruba o polovinu), se potvrdila současná politická situace v této zemi, charakterizovaná dominancí té nejtupější pravice,“ má jasno Hekrdla a pokračuje dále právě s poukazem na nasazené lidi, kteří si podrobovali a osidlovali české pohraniční území, což popisoval právě zmíněný Nástup.

„Výsadek živé síly NATO na Pražském hradě není schopen ani toho, k čemu docházejí i kovaní neoliberální ekonomové – například Lukáš Kovanda: že krok vlády je amatérský, ‚neumětelský‘, podrazácký a netaktický. Nemluvě o prolamování české ústavy nástroji takřka pučistickými.“

Připomeňme ještě, že komunistický Nástup je podle České filmové databáze „oslavou tvořivé práce českého lidu, který začal budovat své pohraničí s bezpříkladnou houževnatostí i obětavostí“.

„Prezident nemusel žvanit o nemravnosti příjmů ústavních činitelů a hrdě ohlašovat podání stížnosti na novelu valorizací u Ústavního soudu (nic samozřejmě podávat nebude). Jeho jediným úkolem bylo vetovat normu, o jejíž formálních a obsahových nedostatcích sám mluví. Necelý týden po inauguraci se tedy hlava státu předvedla jako politická nula, falešná jako pětník. Kdo je překvapen, nechť si přečte návod na konzervách: Před použitím zatřepat,“ vyzývá Hekrla dále.

V závěru svého příspěvku se ale vrací ke zmíněnému filmu, tedy už jen k jeho názvu a v souvislosti s tím, jak vnímá prezidentovo rozdělování společnosti na jedné straně a ne příliš šťastnou činnost opozice na straně druhé, dodává:

„Když nám generál jasně říká ‚Rozchod!‘, skuteční reprezentanti pracujících lidí jsou povinni zavelet jenom jediné: ‚Nástup!‘“

Dodejme, že diskutabilní chování prezidenta republiky, který novelu podepsal a zároveň vyzval k tomu, aby ji prošetřil Ústavní soud, akcentoval i předseda České stomatologické komory a politický glosátor Roman Šmucler.

„Když vaše první funkce v politice je prezident republiky, máte, logicky, trochu problém s právním státem,“ napsal na svůj facebook.

„Ten je komplikovaný a nejde se ho naučit přes noc... Ale podat sám na svůj podpis ústavní stížnost, to se zapíše do dějin,“ je si jistý Šmucler, ale dodává také, že si myslí, že tento krok nebude prezidentovi jeho poradci doporučen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nepřipadá vám, že to prezident nemá v hlavě v pořádku,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 16.03.2023 12:50:16
něco podepíše, a pak si na to stěžuje.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…