„Rodina, země, Bůh a vztah k Bohu.“ Orbán se rozmohl až do Británie

30.08.2023 9:25

Viktor Orbán se o víkendu zúčastnil veřejné politické konference Tranzit v Tihany u Balatonu, kde mimo jiné velmi důrazně hájil maďarskou kulturu. „Být Maďar je jedna z nejkrásnějších misí na světě,“ prohlásil mimo jiné. Zdůraznil, že Maďarko má za zády historii více než tisíc let a je na současných Maďarech, aby tvořili prostor k tomu, aby mohli Maďaři a Maďarsko fungovat dalších tisíc let.

„Rodina, země, Bůh a vztah k Bohu.“ Orbán se rozmohl až do Británie
Foto: Repro Twitter
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Server Hungary Today upozornil na projev maďarského předsedy vlády Viktora Orbána, ve kterém prohlásil, že „být Maďarem není náhoda, ale úkol, mise, pravděpodobně jedna z nejkrásnějších misí na světě,“ nechal se slyšet Viktor Orbán. Zdůraznil, že existuje kultura založená na jazyce, kterému kromě těch, kteří se narodili jako maďarští, ostatní nerozumí a nemohou ho udržovat. „Maďarský jazyk, maďarská kultura a s ní historie nejméně 1100 let státnosti a možnost, že se naše děti pomaďarští na mnoho tisíc let dopředu, nezmizí, pokud ji udržíme,“ pravil.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29569 lidí

Mladí lidé by si podle jeho názoru měli ujasnit, zda jsou v prvé řadě Maďary, nebo zda patří spíše do velkého světa Evropy, Západu a Maďarsko je jim malé. Jedním dechem dodal, že po roce 1989 se řada komunistů proměnila v liberály. A liberálové dnes staví na první místo jednotlivce a říkají každému „nejdůležitější jsi ty“. Konzervativci naproti tomu podle Orbána poskytují každému svobodný prostor, ale jsou si vědomi toho, že tu existují věci, které jednotlivce přesahují. Tak to vidí maďarský premiér. „Patří mezi ně rodina, země, Bůh a vztah člověka k Němu,“ řekl.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani politická situace. Orbán má od roku 2010 k dispozici pohodlnou politickou většinu. Podle jeho názoru je to tím, že maďarské politiky lze rozdělit do svou fiktivních fotbalových týmů. Opozice podle něj hraje amatérský fotbal a jejich hráči se namáhavě honí za míčem. Naproti tomu vládní poslanci z Orbánova pohledu hrají jako profesionálové a běhají tam, kde se má v jednu chvíli míč ocitnout.

Na globální úrovni jsou podle Orbána napřed konzervativci, v Evropě se z premiérova pohledu snaží vytvořit impérium, zatímco konzervativci stále prosazují sílu národního státu.

Server britského listu The Guardian však upozornil, že se Orbánův vliv šíří i do Velké Británie.

„Pokusy Viktora Orbána rozšířit svou populistickou filozofii po celé Evropě se dostaly do Spojeného království, kde je v Londýně plánována základna vzdělávacího institutu silně ovlivněného Orbánem, spolu s významnou podporou skupin napojených na pravicové konzervativce,“ napsal server s tím, že maďarské kulturní centrum poblíž Trafalgar Square by mělo zahrnovat pobočku Mathias Corvinus Collegium (MCC), soukromé univerzity, která je podle britského listu přirovnávána k semináři pro mladé učence a budoucí vůdce sympatizující s Orbánem.

MCC získává od vlády Viktora Orbána nemalé finanční prostředky. Jen za rok 2020 to prý bylo 1,3 miliardy liber. List v této souvislosti připomněl, že letos MCC koupila největšího maďarského knihkupce, který následně začal balit knihy pro děti a mladé dospělé, které obsahují LGBTQ+ postavy, do plastových obalů.

„Klíčovým spojením ve Spojeném království je James Orr, akademik bohosloví z Cambridge, který má úzké vazby na řadu pravicových konzervativních poslanců. Orr spoluřídí britskou pobočku Roger Scruton Legacy Foundation a má úzké vazby na MCC,“ uvedl The Guardian.

Pokud jde o válku na Ukrajině, podle Orbána je třeba co nejrychleji uzavřít příměří a ochránit životy Ukrajinců, protože dosavadní strategie, ve které Ukrajinci nasazují své životy, zatímco Západ jim posílá peníze a zbraně, nefunguje a nedaří se jim Rusko porazit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …