„Roz*serete to.“ Po Stanjurově výstupu šok příznivců Fialy. To už nezvládnou

11.04.2023 8:32 | Analýza

Pivo, ubytování, kadeřnictví, odvoz odpadu a řada dalších položek by zdražily, pokud by prošel současný návrh z pera ministra financí Zbyňka Stanjury, který místo tří sazeb DPH zavádí jen dvě. Už se ozývá kritika, že zdražení pomůže obchodním řetězcům a dopadne na ty sociálně nejslabší. Pivo by mohlo zdražit „o búra“, čili o pět korun. Vláda je pod palbou i svých příznivců. „ODS fakt rozesere celej rozpočet jen kvůli tomu, že nechce přiznat chybu,“ řekl jeden z nich s odkazem na to, že Fialova strana dříve snížila daně z příjmů. Jiný zastánce vlády neví, jak má obhajovat růst vodného a stočného a zároveň snížení daně z hazardu.

„Roz*serete to.“ Po Stanjurově výstupu šok příznivců Fialy. To už nezvládnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Vláda se snaží snížit schodek státního rozpočtu. Poslední pokus vychází z pera ministra financí Zbyňka Stanjury. A týká se daně z přidané hodnoty, tedy položky, kterou musí platit všichni spotřebitelé. Místo tří sazeb DPH by nově byly jenom dvě, 14 % a 21 %. Už to by znamenalo, že se některé položky zdraží, a Stanjura plánuje, že se některé z nich přesunou do nejvyšší sazby.

Do nejvyšší sazby by měly nově spadat například vodné a stočné, platby za teplo, za ubytovací služby, lístky na sportovní a kulturní akce, opravy obuvi, kadeřnické služby. Z prostřední sazby DPH by se do nejvyšší přesunuly sběr komunálního odpadu, služby autorů a umělců nebo například palivové dřevo. A 21% DPH by občané nově také platili, pokud by si dali čepované pivo. Kvůli konci desetiprocentní sazby si pak připlatí ti, kdo kupují léky, jezdí veřejnou dopravou, stravují se ve stravovacích službách, užívají bezlepkové výrobky a kupují knihy, noviny a časopisy. Konečnou dohodu na položkách chce koalice dle ČT představit do konce dubna. Stanjura se vyjádřil, že v nejnižší sazbě mají zůstat jen sociálně nejcitlivější položky.

Stajurovo zdražování se už setkává s kritikou, třeba u koaličních Pirátů, kterým se nelíbí přesun ubytovacích služeb. Ty totiž zahrnují i koleje pro studenty.

Ozval se i expert na právo ve zdravotnictví, Ondřej Dostál. Ten míní, že pokud vláda chtěla udržovat sociální aspekt, tak se jí to moc nepovedlo a další úhrady za pojištěnce z kapes pojišťoven půjdou do miliard. A doplnil také, že zvýšení sazby u piva bude v praxi znamenat „búra“ neboli pět korun navíc za každé.

Z řad opozice zaznělo od Karla Havlíčka, že výběr daní musí být efektivní, ale k tomu si současná vláda jeden nástroj zrušila, totiž EET. „Daně můžete snižovat, když je důsledně vybíráte. Alespoň tak jsme to dělali my. Tato ‚pravicová‘ vláda nejdříve zruší EET, nažene firmy do šedé zóny a když přijde o příjmy do rozpočtu, tak navrhne za stejné služby zvýšení daní. To nevymyslíš,“ pravil.

Ozval se také bývalý hejtman za ČSSD Michal Hašek. „Toto není borec na konec. Toto je návrh vládní koalice na změny sazeb DPH. Komentář ať si každý udělá po přečtení … třeba studenti na kolejích jistě uvítají změnu DPH o 11% … my všichni totéž u vodného, stočného či tepla … o 4 % zvýšení DPH u léků, veřejné dopravy či stravovacích služeb … snížení DPH na potraviny z 15 na 14 % vypadá po výše uvedeném spíše jako provokace a výsměch … no, on nás všechny zase nějaký ten poradce či podržtaška přinejhorším pošle na nákupy do Polska…“ narážel na slova ekonoma Štěpána Křečka.

Očekávatelně ani SPD není pro toto zvýšení daní. „Hnutí SPD s tímto návrhem zásadně nesouhlasí. Pro Ukrajince vláda jen za poslední rok utratila i na dluh přes 50 miliard korun, ale naše občany nadále sdírá z kůže?“ brojí Okamura a vyzývá k podpoře své strany.

Ani komunistická europoslankyně Kateřina Konečná nemlčí. „Já nechápu, proč ČT24 tak nekriticky přejímá slovník Stanjury! Tato ‚reforma‘ totiž žádnou reformou není! Je to prachsprosté zdražení, kterým ministr financí vytáhne z kapes občanů další miliardy do děravé státní kasy. A opět se bál obrátit na banky, nadnárodní korporace aj., jež mají ČR za ráj. Mimochodem ta ‚snížená‘ 14% sazba DPH bude nejvyšší v EU,“ porovnala.

Starosta Brna-Židenic Petr Kunc pak připomenul, že zvýšení daní u položek denní potřeby by podle ČT mělo zároveň doprovázet snížení daně z hazardu.

Dokonce i člen provládních ultras Lukáš Valenta se vlády táže: „Jak mám prosím obhajovat vládní politiku, když z vaší dílny vypadne současně zvýšení DPH na vodu, léky a současně snížení DPH na hazard? Díky, nevím si s tím úplně rady.“ A dodal: „Pro proruské aktivisty typu Zwyrtek nebo Rajchl doplníme, že z hazardu se neplatí DPH, ale daň z hazardu. Pro případ, že by tihle extremisté zase chtěli dělat legrace pro své slaboduché publikum.“

Navrhované zvýšení DPH nicméně bude voda na mlýn pro řečníky na plánované nedělní demonstraci pořádané předsedou strany PRO, Jindřichem Rajchlem.

„Každý krok správným směrem (aktuálně reforma DPH) je provázen kopancem do tváře svých voličů (podpora hazardu). Ptám se proč, SPOLU, pane Fialo a Stanjuro?A hlavně se ptám TOP 09 a Markéty Pekarové – přejdeme to opět mlčením jako pokorný přívěšek koalice?“ posteskl si topkař Igor Adamovič.

Ke zdražení stočného a vodného se ozval předseda České asociace elektronických komunikací Rostislav Kocman: „My se doma dlouhodobě snažíme omezovat spotřebu pitné vody, myslím, že splachovat záchody můžeme studnou a zahradu zalévat dešťovkou, ale vidím, že kromě ekologie tu bude stále víc ekonomických důvodů mít minimum čehokoliv z centrálních zdrojů.“

A doplnil: „Daně mají vyjadřovat politiku státu. Ta může být různá, ale občané a firmy musejí mít pocit, že daně odpovídají servisu státu. Jaké politice odpovídá zvýšení DPH u vody než ‚domácnosti můžeme snadno oholit‘? Tohle nemůže dopadnout pro vládu dobře.“

„Pokud vláda zvýší DPH zrušením její stávající nejnižší sazby, vezme si zpět zhruba čtvrtinu peněz, které lidem zůstaly v kapse díky takzvanému zrušení superhrubé mzdy. Ovšem ze zrušení superhrubé mzdy četné sociálně nejzranitelnější domácnosti nic neměly, neboť prakticky žádnou daň z příjmu neplatí. Zato zmíněným zvýšením DPH si tyto domácnosti pohorší, jelikož zdraží věci jako voda nebo léky, bez nichž se prostě obejít nelze,“ okomentoval suše situaci ekonom Lukáš Kovanda.

O superhrubé mzdě hovořil i sázkař Michal Sirový, který podotkl, že by sice zvýšení mělo přinést 20 miliard, ale superhrubá mzda přinášela o 100 miliard více. „ODS fakt rozesere celej rozpočet jen kvůli tomu, že nechce přiznat chybu,“ řekl.

„Celá ta věc se zvyšováním DPH jen podtrhuje to, co jsme viděli v případě toho, jak Vít Rakušan řešil Českou poštu, nebo co se dělo při vyjednávání v Praze. Koalice SPOLU je i po těch letech v opozici vyprázdněná intelektuálně, manažersky i politicky. Schillerová a Havlíče vedle…“ soudí komik Luděk Staněk. „Jako zvýšit DPH za vodu a teplo vypadá taky jako super návrh. Po tom, co všichni teď taktak vybrali zatáčku s elektrikou a plynem a co máme jezdit nakupovat jídlo do Polska, je to super dvojnásob. Jim se po tom Babišovi fakt stejská snad ještě víc než jeho voličům,“ řekl ještě o vládě.

Kovanda se k věci vyjádřil obsáhleji, konstatoval, že zvýšení daní zvýší zároveň i inflaci. „Zdražilo by léky, vodu a pomohlo k vyšším ziskům obchodním řetězcům,“ říká. A i když se tím zjednodušší daňový systém, v praxi je to stále zvýšení daňové zátěže.

„Vláda se přitom ‚schová‘ za obchodníky a prodejce, protože DPH je daň nepřímá, takže lidé budou často za předpokládané související zdražení spílat právě obchodníkovi či prodejci, a nikoli vládě, která přitom bude skutečným původcem zdražení,“ varuje.

„Vedle státu by na daňové rošádě mohli vydělat také někteří obchodníci a prodejci. Při ‚kompenzačním‘ snížení sazby DPH z patnácti na čtrnáct procent by jej totiž nepromítli zcela do odpovídajícího snížení cen pro koncové zákazníky, ale třeba jen zčásti nebo také vůbec. Zbytek by si nechali v kapse. Ale i kdyby promítli do koncové ceny celé snížení daně, při nížení DPH o pouhý procentní bod, z patnácti na čtrnáct procent, by si zákazník ani moc ničeho nevšiml,“ dodává Kovanda, který konstatuje, že vláda tak porušuje svůj slib nezvyšovat daně.

Kvůli tomu si do vlády rýpl i lékař Lukáš Pollert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pořád ještě, přátelé milovaní,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 11.04.2023 14:17:06
vidíte jinou cestu, než ZNÁRODNĚNÍ ? Já tedy ne. Dluh státu snadno vyrovná majetek zhruba dvou stovek miliardářů. A když už jsme Slované, chovejme se jako naši otcové a dědové, jako naše stařenky a prastařenky. Naučme se zase být lidmi. Lidmi se zděděným překrásným jazykem. Se zděděnou poctivostí, pravdomluvností, uctivostí a přívětivostí. Anglosaské a germánské podvodníky, spekulanty, lichváře a násilníky nechejme za hranicemi, v jejich dohnívajícím světě.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…