Rozjíždí se boj o Hrad? Kandidát Jiří Pospíšil se vyjádřil. A pražská kavárna prý nabízí nové jméno, které dobře znáte

23.02.2015 7:26

Ačkoliv do prezidentských voleb zbývají ještě tři roky, pomyslná volební šachovnice se pomalu ale jistě začíná plnit jmény možných kandidátů na příští českou hlavu státu. Alespoň to tvrdí pondělní Lidové noviny, které přinášejí souhrn jmen, která prý přicházejí v úvahu. Některá z nich zaznívají vůbec poprvé.

 Rozjíždí se boj o Hrad? Kandidát Jiří Pospíšil se vyjádřil. A pražská kavárna prý nabízí nové jméno, které dobře znáte
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Je Andrej Babiš nebezpečím pro českou demokracii?

62%
38%
hlasovalo: 14368 lidí

Lidové noviny na úvod připomínají, že v souvislosti s prezidentskými volbami již padla jména senátora za ČSSD Zdeňka Škromacha, kněze a teologa Tomáše Halíka či šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého. Na konci týdne také vznikla na sociální síti Facebook skupina na podporu šéfa generálního štábu české armády s názvem Petr Pavel prezidentem. A o Hrad by dle Lidových novin mohl usilovat také ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier (ČSSD), který před dvěma lety získal osm set tisíc hlasů.

Dva údajně na sobě nezávislé a důvěryhodné zdroje uvedly Lidovým novinám další dvě jména, která ještě v debatě o příští české hlavě státu nepadla. Prvním z nich je prezident Nejvyššího kontrolního úřadu a bývalý poslanec za ČSSD Miloslav Kala, který prý figuruje na seznamu hradního kancléře Vratislava Mynáře a prezidentského poradce Martina Nejedlého. Ti si prý vytipovávají možné kandidáty pro případ, že by funkci neobhajoval současný prezident Miloš Zeman. Kala ale takové úvahy Lidovým novinám popřel.

V kruzích příznivců takzvané pražské kavárny se dle Lidových novin skloňuje jméno textaře a spisovatele Michala Horáčka, který by prý mohl reprezentovat zájmovou voličskou skupinu, která v minulých volbách podporovala Karla Schwarzenberga. Horáček nicméně na dotaz LN, zda by uvažoval o kandidatuře, neodpověděl.

Současný hradní pán je špatný prezident

S trochou fantazie by dle Lidových novin mohl v přímé volbě reprezentovat stejnou skupinu jako Horáček i exministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Toho prý již před dvěma lety označila za příštího prezidenta mecenáška umění Meda Mládková.

Sám Pospíšil v rozhovoru pro Lidové noviny prezidentskou kandidaturu nevyloučil. V poslední době se ho na to prý ptá stále více lidí. Každý reálný kandidát si ale prý musí hlavně zvážit, zda by na tu funkci měl. A tak daleko prý zatím Pospíšil není.

Europoslanec je ale přesvědčen, že Hrad potřebuje výměnu, neboť současný hradní pán je špatný prezident. Pospíšil považuje za velký problém, jak Zeman reprezentuje Českou republiku v zahraničí či že svými výroky rozděluje společnost.

Poslední prezidentská kampaň nicméně dle Pospíšila ukázala, že navrch mají političtí matadoři. „Klíčová je podle mě osobnost, zkušenost a příběh kandidáta. Pro trochu drsnou přímou volbu platí, že zkušený politik má větší šanci než renomovaný akademik, diplomat nebo intelektuál. Proto minule postoupili do druhé kola dva vyhranění politici Zeman a Schwarzenberg,“ konstatuje jeden z možných kandidátů na post české hlavy státu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…