Rusko povolává brance a soukromé bojovníky, uvádí média

16.05.2022 8:14

Server arabské televize Al-Džazíra přinesl souhrn informací o tom, jak se vyvíjí ruská válka na Ukrajině. Rusku prý docházejí profesionální vojáci a skrytě povolává do akce málo vycvičené brance. Britská BBC si v souvislosti s válkou na Ukrajině položila otázku, zda by ruský plyn, který možná přestane téct do EU, mohl nahradit plyn africký. A nabídla odpověď.

 Rusko povolává brance a soukromé bojovníky, uvádí média
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Z NATO zaznívá, že ruská válka neprobíhá tak, jak si v Kremlu představovali.

Server arabské televize Al-Džazíra s odvoláním na Institut pro studium války tvrdí, že ruským vojskům se nedaří obklíčit ukrajinské síly na Donbasu. Institut pro studium války říká, že Rusku pravděpodobně došli bojeschopní profesionální záložníci a přivádí vojáky ze soukromých vojenských společností. Vedle toho prý Rusové skrytě mobilizující jednotky nevycvičených mužů, včetně branců z Luhansku a Doněcku.

Agentura Bloomberg hlásí, že německá vláda kancléře Olafa Scholze je odhodlána zarazit přítok ropy do konce roku bez ohledu na to, jak se k tomu postaví ostatní členské státy EU.  

„Podle úředníků z berlínského kancléřství, kteří promluvili pod podmínkou zachování anonymity, úsilí o uzavření obchodů s alternativními dodavateli pokračuje a vláda je přesvědčena, že může vyřešit zbývající logistické problémy během příštích šesti až sedmi měsíců,“ uvedla agentura Bloomberg.

Vedle ropy dodává Rusko do EU i plyn. BBC si položila otázku, zda se evropské společenství dokáže vedle ropy zbavit i ruského plynu. Rusko má největší zásoby zemního plynu na světě a je největším vývozcem, na nějž připadá přibližně 40 % evropského dovozu.

Teoreticky by ruský plyn mohl být nahrazen plynem z Afriky.  

Expertka na energetiku z londýnské poradenské společnosti Crystol Energy Carole Nakhleová však upozornila, že tři největší afričtí exportéři plynu - Egypt, Alžírsko a Nigérie, dodávají do Evropy zhruba polovinu dodávek plynu oproti Ruské federaci. „V tuto chvíli je nepravděpodobné, že by tyto země kompenzovaly jakékoli výpadky z ruských dodávek. Dobrou zprávou je, že bude větší zájem o země, které již mají zdroje na nahrazení ruského plynu, a Afrika je ve velmi dobré pozici," uvedla expertka.

Ve výhodné pozici s vytvořenou příslušnou infrastrukturou je především Alžírsko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…