„Selhání. I u nás.“ Přiznal majitel Seznam Zpráv po trapasu s Gazou

19.10.2023 16:00

Selhání médií. To se ozývá po úterku, kdy řada prestižních listů vzala jako bernou minci slova Palestinců, že Izrael zaútočil na nemocnici Al-Ahlí a při útoku zemřelo 500 obětí. Následně se měnily titulky a přicházela vysvětlení a důkazy. „Včerejší nepravdivé informování o útoku na nemocnici v Gaze je naprosté selhání klasických médií. Včetně těch našich,“ ozval se majitel Seznam Zpráv Ivo Lukačovič.

„Selhání. I u nás.“ Přiznal majitel Seznam Zpráv po trapasu s Gazou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Parkoviště nemocnice Al-Ahlí, kde došlo v úterý večer k explozi

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31662 lidí
Jak je známo, Izrael se momentálně snaží zničit hnutí Hamás na území Gazy. Což má ovšem za následek řadu civilních obětí. Velmi sporným incidentem je pak výbuch v nemocnici Al-Ahlí z úterka. Podle Palestinců měl zabít 500 obětí. Hnutí Hamás z něho obviňuje Izrael, ten zase tvrdí, že šlo o selhání rakety Hamásu. Údajné bombardování nemocnice velmi tvrdě odsoudily ostatní arabské státy.

Postupně však začaly přibývat důkazy. Jednak noční záběry, podle kterých z pásma Gazy vylétla raketa, explodovala a následně přišla exploze v nemocnici. Toto video natočila katarská Al-Džazíra a ověřil deník The Guardian.

Telegramové kanály bojovníků Hamásu pak ve stejnou dobu zveřejňovaly, jak útočí na Izrael, a ve stejnou dobu na izraelské území začaly pršet rakety.

Pak je zde kráter, taktéž na několika záběrech. Podle expertů oslovených deníkem The Guardian je „mělký“, což by odpovídalo tomu, že se jednalo o selhání zbraně místo o cílený útok. A prý také vznikl „kinetickou energií“, což neodpovídá bombám, kterých už Izrael podle svých vlastních slov shodil v Gaze přes 6 000. Podle expertů není nic prokázáno, nicméně letecký zásah hodnotí jako méně pravděpodobný.

Ze strany izraelské armády se ozvalo, že v době exploze neútočila v oblasti ani armáda, ani námořnictvo, ani letectvo Státu Izrael, ale zachytili na radaru rakety směřující na Izrael a také komunikaci Hamásu ohledně útoků.

Jak již informovalo Echo24, explozi v nemocnici doprovázelo selhání médií. Média jako New York Times, CNN, BBC nebo Associated Press totiž o ní informovala jako o „izraelském útoku“, byť většinou s dovětkem „tvrdí Palestinci“.

Smočila si i Česká televize, za což byla pak na sociálních sítích ostře kritizována.

A také Seznam Zprávy s titulkem „Izrael zasáhl nemocnici v Gaze, zemřelo nejméně 500 lidí, tvrdí místní úřad“.

K tomuto selhání médií se pak vyjádřil vlastník Seznam Zpráv i Novinky.cz. Jednak ranním opakováním: „1. Nevěřte informacím, které šíří teroristická organizace. 2. Nevěřte informacím, které šíří teroristická organizace. 3. Nevěřte informacím, které šíří teroristická organizace. 4. Nevěřte informacím, které šíří teroristická organizace. 5…“

A následně i přiznáním: „Včerejší nepravdivé informování o útoku na nemocnici v Gaze je naprosté selhání klasických medií. Včetně těch našich.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Selhání plátku ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezoufalec5555 , 19.10.2023 16:36:21
To by se musel pan Lukačovič omlouvat několikrát denně za to, co se píše na Seznam Zprávy. Vždyť je to jen provládní plátek, který pouze papouškuje názory Pětikolky a jejích poskoků.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…