„Šetrná čtyřka" přišla s návrhem záchranného fondu. Jak pomoci po krizi?

23.05.2020 20:58

Hned čtyři země Evropské unie se rozhodly postavit proti francouzsko-německému plánu záchranného fondu pro hospodářskou obnovu v Evropské unii po krizi způsobené koronavirem. Jde o Rakousko, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko – ty dnes představily alternativní návrh. Jeho základem by mělo být poskytování výhodných úvěrů, a to nanejvýš po dobu dvou let, píše server ČeskéNoviny.cz na základě informací agentur DPA a APA.

„Šetrná čtyřka" přišla s návrhem záchranného fondu. Jak pomoci po krizi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Francouzsko-německý plán představený kancléřkou Angelou Merkelovou a prezidentem Emmanuelem Macronem by měl být v rozsahu 500 miliard eur. Unie by si peníze půjčila na finančních trzích a následně by je splácela v delším časovém horizontu. Peníze by pak měly být rozdělovány přes rozpočet EU ve formě dotací a půjček. 

„Šetrná čtyřka“ zemí naopak v protinávrhu prosazuje, aby peníze byly distribuovány jednotlivým zemím ve formě výhodných úvěrů, nikoliv přímých dotací. „Pomoc státům a odvětvím má být adresná, například v podobě podpory výzkumu a inovací či přechodu k 'zelené ekonomice'. Konkrétní objem prostředků v zamýšleném fondu alternativní plán neobsahuje,“ píše server.

„Říkáme jasné ano okamžité koronavirové pomoci, ale odmítáme dluhovou unii přes zadní vrátka,“ uvedl ke konceptu francouzsko-německého návrhu v minulých dnech kancléř Rakouska Sebastian Kurz. Oproti tomu Itálie se dnes vyjádřila kriticky k návrhu čtveřice „šetrných“ států. Je podle nich nepřiměřený. „Návrh 'šetrných' je obranářský,“ uvedl k němu italský ministr pro evropské záležitosti Enzo Amendoly. 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…