„Sexuální útoky migrantů na denním pořádku.“ Lajkovali a europarlament je stíhá

13.11.2023 14:21

Předseda strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński tvrdí, že svoboda v Evropě je stále více potlačována, protože „noví bolševici“ z Bruselu umlčují druhou stranu. Uvedl tak v souvislosti s rozhodnutím Evropského parlamentu, který zbavil imunity čtyři polské europoslance kvůli údajnému podněcování k nenávisti proti muslimským přistěhovalcům. Polští europoslanci se měli provinit tím, že lajkovali na síti X příspěvek s antimuslimským vyzněním.

„Sexuální útoky migrantů na denním pořádku.“ Lajkovali a europarlament je stíhá
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Čtveřice polských europoslanců se strany Právo a Spravedlnost a spřízněné strany Suverénní Polsko byla obviněna norským aktivistou Rafalem Gawelem, který je přitom sám v Polsku odsouzen za finanční zpronevěru a v současné době je hledán policií.

Gaweł obvinil europoslance z „páchání rasistických trestných činů na polské půdě“ tím, že na sociálních sítích přeposílali nebo lajkovali volební spot PiS z kampaně před komunálními volbami v roce 2018. Spot pojednával o nebezpečí přílivu nelegálních přistěhovalců do Evropy.

Klip představoval smyšlenou reportáž zasazenou do roku 2020, která se snažila obvinit opoziční stranu Občanská platforma (PO) z vlny kriminality poté, co do země vpustila tisíce muslimských žadatelů o azyl.

„Uplynul rok od chvíle, kdy Občanská platforma zlikvidovala krajské úřady,“ oznamuje fiktivní moderátor televizních zpráv. V klipu pak zazní zprávy o „enklávách imigrantů“ a o tom, že „sexuální útoky se staly každodenní záležitostí“. Komentář doprovázela série obrázků a videoklipů, které ukazují nepokoje, rvačky a hořící vozidla.

Soudce varšavského soudu v závislosti na trestním oznámení podal žádost o zbavení imunity Evropskému parlamentu. Výbor pro právní záležitosti i přes vyjádření zpravodaje Výboru Gillese Lebretona, že jde o politicky motivované obvinění, hlasoval pro návrh a polským europoslancům byla imunita odebrána.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński tvrdí, že jde o jasný důkaz omezování svobody slova. „Je to jen ukázka toho, jaký je dnes Evropský parlament, protože si prosím všimněte, že i zpravodaj výboru řekl, že to nemá žádný základ, je to jen čistě politické obvinění,“ řekl Kaczyński podle informací serveru twpworld.com.

„Ukazuje to také, jaký bude rozsah svobody v Evropě, kterou se někteří snaží budovat. Za lajkování příspěvku na sociálních sítích můžete být postaveni před soud, zatímco například když byla na internetu zveřejněna výzva k vraždě mé neteře, nic se kvůli tomu nestalo,“ pokračoval. „Jde o to... kdo je na straně této neomarxistické revoluce, tohoto nového bolševismu... a kdo je proti ní,“ uzavřel Kaczyński.

Jeden z dotčených europoslanců Patryk Jaki uvedl, že jemu a jeho kolegům hrozí tři roky vězení za to, že lajkovali oficiální spot své strany. Ten přitom prý jen ukazoval skutečné videozáznamy z celé Evropy týkající se agrese migrantů. Jde tak podle něj o politicky motivovanou záležitost.

„My v PiS patříme k největším kritikům nové smlouvy o EU, na jejímž základě má vzniknout nový evropský stát. Už na první stránce této smlouvy je odkaz na Komunistický manifest,“ řekl Jaki. „Je známo, že tento evropský stát je jedna velká utopie. K udržení této utopie potřebujete cenzuru, příděly svobody a organizování násilí. A k tomu má sloužit celá tato akce: Umlčet lidi, kteří říkají, co nový evropský stát obnáší,“ vysvětlil europoslanec.

„Berou nám imunitu za svobodu slova!“ reagovala další dotčená europoslankyně Beata Kempa. Podobně se vyjádřila i Beata Mazurek. „Chtějí nás odsoudit za to, co se nám líbí. Je to jasný projev arogance a výsměchu právu a svobodě, základům demokracie,“ napsala, jak informuje server euobserver.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

I sem se hodí: „Čím dále se společnost bude vzdalovat od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají.“ G. Orwell., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 13.11.2023 15:44:09

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …