„Skandál paní Babišové" je prý prkotina. Vždyť i Havel kdysi šel za plentu s Dášou, připomněl zkušený novinář

24.05.2014 16:17

Stejný průšvih, jaký měla partnerka ministra Andreje Babiše Monika při volbách do EP, se podle mediálního odborníka Karla Hvížďaly stal v minulosti i Václavu Havlovi. Ten také prý svou ženu Dagmar ve volební místnosti doprovodil za plentu. A právě kvůli němu se pak musel paragraf o volbách upravovat, aby bylo jasné, kdo za plentu může a kdo ne. Na vině je ale podle Hvížďaly i jakási nepřehlednost návodu u volebních lístků. „Je to málo čitelné," vysvětlil.

„Skandál paní Babišové" je prý prkotina. Vždyť i Havel kdysi šel za plentu s Dášou, připomněl zkušený novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: První pokus Moniky Babišové odvolit se nezdařil

To, jak v pátek odvolila při volbách do Evropského parlamentu Monika Babišová, je podle některých médií a zpravodajských serverů pouhý lapsus, podle prvotního vyjádření Ministerstva vnitra ale má jít v tomto případě přímo o porušení zákona. Poprvé totiž Babišová vhodila do urny hlasovací lístek bez obálky, okrsková volební komise jí ale posléze umožnila volit napodruhé. Partnerka ministra financí tak vlastně volila do Evropského parlamentu nadvakrát.

Babišová prý ale sama řekla komisi, že jí nedali obálku. „Jejda. Já jsem to tam hodila bez obálky. Vy jste mi nedali obálku,“ řekla podle serveru Echo24.cz Babišová. A dostala druhou šanci. Podle ČTK totiž prý vzal chybu na sebe šéf volební komise a tak partnerka miliardáře a ministra financí odevzdala poté platný lístek, vložený již do příslušné obálky s úředním razítkem.

„Jde o pochybení volební komise. Nejednala správně. Nicméně na regulérnost voleb to nebude mít vliv," komentoval již v pátek celou věc mluvčí Českého statistického úřadu. Lístky, které nejsou v obálce, se podle něj odstraní, ovšem druhý hlas Babišové bude platný, protože byl odevzdán řádným způsobem.

Ovšem chybějící obálkou celá anabáze neskončila. Babišovou totiž za plentu napodruhé doprovodil sám Andrej Babiš, a to podle zákona dělat rozhodně neměl. Podle Ministerstva vnitra totiž musí být volič za plentou sám, proto byl v tomto případě porušen zákon o volbách do Evropského parlamentu. Serveru iDnes.cz to v pátek potvrdil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Zákon totiž v § 36, který se nazývá Zásady hlasování, v bodu (7) praví: „V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků nesmí být nikdo přítomen zároveň s voličem, a to ani člen okrskové volební komise. S voličem, který nemůže sám upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise, a hlasovací lístek za něho v souladu s jeho pokyny upravit a vložit do úřední obálky.“

Tělesnou vadu nemá a umí číst

A protože se předpokládá, že Monika Babišová nemá tělesnou vadu a číst a psát umí, tak pak volební zákon prý porušila ona, ovšem stejně tak i ministr Babiš a navíc stejně tak i volební komise, která je na to vše měla upozornit, což neudělala.

Jak se ale tento případ Babišových bude řešit a jestli vůbec, to bude jasné až během příštího týdne. Oficiální výsledky voleb do EP totiž budou ohlášené až v neděli ve 23 hodin.

Jenže tento celý případ je zajímavý ještě z jiného hlediska, a to z mediálního. Jde totiž o to, že některá média o tomto přešlapu Moniky Babišové informovala nejprve otevřeně, ale během soboty již své články mírnila a stejně tak i vyjádření oslovených odborníků.

„Okrsková volební komise měla voliče upozornit, že nepostupuje v souladu se zásadami volebního zákona. Případně by to tedy bylo pochybení komise, že na to neupozornila, ale ani jejím členům žádná sankce nehrozí," uvedl třeba pro iDnes.cz v pátek mluvčí resortu Vladimír Řepka, kdy přímo hovořil o porušení zákona o volbách do Evropského parlamentu.

Ministerstvo však později vyjádření v tiskové zprávě zrelativizovalo s tím, že Řepka odpovídal jen v obecné rovině. „Konkrétní události nelze nyní objektivně zhodnotit, neboť k nim neexistuje dostatek relevantních informací," upřesnil úřad. Tím, že partnerka ministra volila dvakrát, ovšem podle Řepky zákon neporušila. Byť to podle něj nebyla úplně standardní situace a nemělo by k ní docházet.

Považovali to za majstrštyk...

„Já si myslím, že v tom asi žádná servilita médií nebude,“ odvětil k couvání některých médií ParlamentnímListům.cz mediální odborník Jan Jirák.

„Já bych to osobně tipoval na to, že se médiím napřed hodně zalíbilo, že to bude jakýsi majstrštyk, když krásná mladá manželka pro média nepříliš populárního politika poruší volební zákon, ale postupem času se jim to rozleželo, že to asi není tak horké a začala to stahovat. Z toho důvodu bych v tom nějakou servilitu vůči Babišovi neviděl,“ uvedl dále Jirák.

„Mám pocit, že se děje mnoho zajímavějších věcí, a tak v porovnání s tím je toto prkotina. Ale chápu, že se média často točí na banálních věcech,“ poznamenal ještě Jirák s tím, že kdyby on osobně měl nějakou pravomoc a mohl vykládat zákon, tak by prý bylo jedno, s kým volič za plentu jde.

„Podle mne si tam mohu pozvat třeba celou svou rodinu, neboť to je moje svobodné právo, a to úplně stejně v případě, jako když mám svobodné právo být tam sám,“ doplnil.

Mediální expert Jiří Mikeš sice soudí, že Babiš se svou paní Monikou jít za plentu neměl, ale ani on by této věci tak velkou pozornost nedával.

Mikeš: Jen divadélko, nic víc

„Já si myslím, že ani tak o moc nejde, je to všechno jen divadélko pro média. Musíme jim to odpustit, že šel za tu plentu. A pokud se týče toho, že tam napřed hodila papír bez obálky a pak teprve správně, tak to je jen možná pro ty kamery. Bylo to po dohodě s lidmi z komise, co sledují volby a když jí to povolili, tak o co jde? Stejně je jasné, že ta jeho žena bude hlasovat pro něj. Je to podle mne mnoho povyku pro nic a pravděpodobně, když je švestková sezona, tak je jasné, že po tom média skočí, ale veřejnost jako taková to podle mne bude ignorovat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Mikeš.

„Vždyť se podívejme na to, kdo vše kandidoval - těch různých stran a k tomu sdružení a herci a sportovci... To jenom svědčí o politické úrovni, která u nás vládne,“ zkritizoval Mikeš volební kandidátky některých subjektů.

Mediální odborník Karel Hvížďala nad věcí nejenom mávnul rukou, ale přitom si vzpomněl ještě na něco jiného – prý ani Babišovi a ani Karel Schwarzenberg, který jako jeden z prezidentských kandidátů vhodil do urny při prezidentských volbách také lístek bez úřední obálky, nejsou zdaleka sami, kdo takto při volbách pochybil.

Hvížďala: Havel s Dášou byli za plentou také spolu

„Problém s plentou už měl Václav Havel s manželkou Dášou. Ale tehdy to dopadlo tak, že se řeklo, že on už ten svůj lístek dal do obálky, když tam ta Dášenka za plentu nastoupila, takže potom to už je jedno,“ upozornil Hvížďala ParlamentníListy.cz na příhodu, na níž si v souvislosti s Babišovými nyní málokdo vzpomíná.

Lapsus se stal Havlovi při volbách do Poslanecké sněmovny v červnu 1998, kdy byl skutečně tehdy ve volební místnosti v Lánech za plentou na krátký okamžik společně s manželkou Dagmar. Podle tehdejšího vyjádření prezidentského mluvčího ovšem Dagmar Havlová vstoupila za plentu až v okamžiku, kdy prezident už odcházel.

„Ten zákon o volbách udělali poté kvůli Havlovi. Pokud je to tak, jak média píší, tedy že tam Babišovi byli v době, kdy ona to dávala to obálky, tak to je stejné jako to bylo u toho Havla. Je to ale samozřejmě špatně. Pokud tam Babiš vstoupil až potom, co ona volební lístek do obálky dala, tak by to neměl být přestupek,“ zmínil k tomu Hvížďala.

Že se tato věc zatím nijak nerozmazává, tak to by rozhodně nenazval jako servilitu médií vůči Babišovi.

„Jeho strana ANO nakonec vůbec nemusí zvítězit. Protože pokud ta účast bude skutečně malá, tak ty výsledky mohou být zcela neočekávané. Při tom malém počtu odevzdaných hlasů tak všechny preference, které byly zveřejňovány, nebudou platit. Navíc tyto volby zajímají tak čtvrtinu obyvatelstva, tak bych tuto příhodu ani nijak zle neviděl,“ zmínil Hvížďala a rozhodně odmítl, že by si snad média k lapsusu Babišové dovolila psát ve smyslu, že je to sice krásná dáma, ale asi nijak přespříliš chytrá.

„Bulvár může všechno, může napsat jakoukoliv blbost, ale o tomto takto uvažovat nemá cenu. Jakmile se argumentuje takovýmto způsobem, tak to bychom neměli ani komentovat, jsou to totiž vždy novinářské úlety,“ pousmál se.

„O pochybení Karla Schwarzenberga se v médiích hodně mluvilo, ale byla to spíš sranda, neboť se to bralo tak, že je to ´popletený kníže´. Novinové články tak v tom tónu koneckonců i psaly. U Havla to bylo nakonec také bráno tak, že je tak trochu popleta, a toto myslím, že je ve stejné řadě. Ukazuje to jen na to, že ´jak volit´ neznají nejenom běžní občané, ale dokonce ani politici, což je chyba. Oni by měli především předvádět vzorné chování ve volebních místnostech,“ zdůraznil mediální odborník.

Návody na to, jak volit, jsou málo přehledné

Hvížďala si ale prý nevzpomíná na to, že by se taková věc, tedy že by někdo z politiků, či jejich drahých poloviček volil špatně, stala i v zahraničí, kde před lety žil. (V letech 1978 až 1990 byl Hvížďala v exilu v SRN, kde žil v Bonnu – pozn. red.)

„Na nic takového si nevzpomínám a ani si nedovedu představit, že by nějaká prestižní média v Německu o tom psala. O tom tak píše leda bulvár. To, jak se má volit, je pak v zahraničí - a zvláště v Německu - vždy součástí kampaně a navíc je k tomu i návod v obálkách. Tím to začíná. U nás je návod v obálkách sice také, ale je méně přehledný. Je tam moc písmen, kdežto v Německu, když já tam volíval, tak to bylo takové zřetelně jednoduché a triviální. Bylo to tam navíc i namalované, co se má jak zakroužkovat a i ten, kdo by neuměl číst, tak by to okamžitě pochopil. Takové kreslené návody, jako má třeba IKEA připojené k montáži nábytku, ale přišly z USA, kde si člověk může udělat řidičský průkaz, aniž umí číst,“ dodal Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…