„Skončí to, až lednička Rusů vyhraje nad televizí!“ Lékařka bez hranic zaslechla v terénu

07.04.2022 16:35

Lékařka a záchranářka Kristina Höschlová, která v rámci mise Lékařů bez hranic několik týdnů pomáhala na Ukrajině, je překvapená z kvality ukrajinského zdravotnictví. „Měla jsem o něm nevalné mínění a to, co jsem viděla třeba ve Lvově, bylo srovnatelné s nemocnicemi v České republice,“ uvedla Höschlová s tím, že tamní zdravotnictví zvládá situaci nadmíru dobře a potřebuje jen materiální podporu Západu.

„Skončí to, až lednička Rusů vyhraje nad televizí!“ Lékařka bez hranic zaslechla v terénu
Foto: Youtube UATV
Popisek: Poničené ukrajinské město Buča

Höschlová v rozhovoru pro Radiožurnál popisuje misi Lékařů bez hranic na Ukrajině, která se prý zcela vymykala tomu, na co byla zvyklá z jiných válečných zón. „Když válka začala, samozřejmě jsem si okamžitě představila, že se tam odehrává to, co jsem zažila na předchozích misích. V tu chvíli jsem si představila, že naskočím do stejného zátahu urgentní traumatologie. V Afghánistánu nebo Jemenu jsme přijímali desítky těžce raněných prakticky čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu ve velice náročných podmínkách,“ říká Höschlová, že situace na Ukrajině byla zcela jiná.

V prvních dnech mise se podle ní téměř nic nedělo a lékaři byli instruováni, že mají vyčkat, protože zraněných, zejména vojáků, není tolik, aby se o ně tamní systém nedokázal postarat. „Postupně pak Lékaři bez hranic začali přizpůsobovat svou činnost situaci a začali působit v místech, kde se koncentrovali přemístění obyvatelé. Tady v Evropě mluvíme o více než třech milionech lidí, kteří utekli za hranice, musíme si ale uvědomit, že v rámci Ukrajiny je to mnohonásobně víc. Tam vznikají místa, kde je třeba především všeobecná lékařská péče,“ popisuje Höschlová, že místo urgentních příjmů začali Lékaři bez hranic pořádat školení a výcviky v ukrajinských nemocnicích.

„Já jsem byla povolaná asi čtrnáct dní po začátku konfliktu, abych se zapojila do školení personálu místních nemocnic v hromadném příjmu zraněných. Všichni mi potvrdili, že místní nemocnice potřebují především podporu materiální a lékovou, nikoli personální. To znamená, že se nedostali do situace přetlaku zraněných. Vysvětluji si to tím, že naštěstí funguje velice dobře evakuační systém,“ uvádí lékařka.

Byla prý sama velmi překvapena, v jak dobrém stavu se ukrajinské zdravotnictví nachází. „To bylo moje obrovské překvapení a trochu jsem se i zastyděla za svůj despekt k ukrajinskému zdravotnictví. Měla jsem o něm nevalné mínění a to, co jsem viděla třeba ve Lvově, bylo srovnatelné s nemocnicemi v České republice. Určitě jsou tam ale rozdíly mezi východem a západem země,“ popisuje Höschlová.

Tamní zdravotní systém podle ní dokáže i operativně reagovat na vývoj situace. „Například v Kyjevě údajně zůstalo 30 % obyvatel a většina žen, rodiček a dětí odešla. A tak se pediatrie a porodnice transformovaly na traumacentra. Personál tam vyčkává na přísun zraněných,“ říká uznale lékařka a chválí i místní humanitární organizace, které zvládají péči o starší a hendikepované lidi v zasažených oblastech.

Höschlová spolupracovala s lékaři ze všech částí Ukrajiny včetně Donbasu, kteří měli příbuzné v Rusku. „Zajímalo mě, jestli jsou s nimi v kontaktu, jak to tam nahlížejí. Vesměs říkali, že bavit se o politické situaci je tabu už mnoho let. Říkali, že jsou to jejich příbuzní, ale o válce se s nimi nebaví, jen se občas zeptají, zda jsou v pořádku, protože vědí, že probíhají nějaké boje. Sice tedy vnímají, že se tam něco děje, ale vůbec nedohlížejí, že miliony lidí jsou nuceny uprchnout z domovů,“ diví se Höschlová.

Jeden z jejích kolegů situaci vysvětlil pomocí přirovnání. „Tady to může skončit, až když lednička vyhraje nad televizí. Rusové se dívají na televizi a tam jim vyprávějí, že se dějí správné věci, že se na Ukrajině osvobozuje ruské obyvatelstvo a že tato speciální operace je pro dobro lidu. A oni si nechtějí klást otázky. Když jim pošleme fotku, že máme rozbitý panelák, vůbec nad tím nechtějí přemýšlet. Až se ale podívají do ledničky a tam přestanou nacházet potraviny, které jsou zvyklí si kupovat, tak se teprve začnou ptát, co se to děje,“ měl uvést jeden z ukrajinských lékařů o tom, že Rusové zcela podléhají televizní propagandě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…