„Šmejd“, který důchodci sebral občanku, odešel od soudu s podmínkou

21.04.2014 21:46

Obchodní zástupce firmy Swiss Natur Solution na předváděcí akci v prosinci 2011 vydíral důchodce, který nechtěl podepisovat smlouvu na rozsáhlý nákup. Nakonec mu vzal občanský průkaz a hrozil mu policií. Nyní mu soud udělil půlroční podmínku.

„Šmejd“, který důchodci sebral občanku, odešel od soudu s podmínkou
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Muž dostal půlroční podmínku se zkušební dobou na rok. Na jedné z předváděcích akcí, na které upozornil dokument Šmejdi, vydíral seniora, který nechtěl koupit motorovou pilu a nářadí. Zabavil mu tehdy občanský průkaz a vyhrožoval mu policií a exekutory, pokud smlouvu nepodepíše. Ten tak nakonec učinil, i když neměl ani brýle, kterými by si smlouvu přečetl. Na rozsudek soudu upozornila TV Barrandov.

Prodejce tehdy po seniorovi chtěl za zboží osm tisíc korun, ten mu však ukázal, že nemá víc než pět set. „Poškozenému vytrhl bankovku z ruky a požadoval po něm občanský průkaz. Když poškozený odmítl doklad totožnosti ukázat, hrozil, že na něj zavolá policii," konstatoval soud. Senior se nakonec prodejce bál, a tak občanku přece jen ukázal. Jenže zástupce firmy Swiss Natur Solution mu ji vytrhl z ruky stejně, jako před tím učinil s pětisetkorunou.

„Vytrhl poškozenému občanský průkaz z ruky, pak mu ho spolu s penězi odmítl vydat s tím, že tak učiní, až když podepíše smlouvu týkající se předváděného zboží. Senior opakoval, že nemá zájem. Prodejce na něj zvyšoval hlas, tykal mu, což nakonec přimělo poškozeného k tomu, že smlouvu v domnění, že dostane zpět zejména svůj občanský průkaz, nedobrovolně podepsal," poukázal dále soud.

Vydírání však pokračovalo. „Následně byl poškozený odvezen do místa bydliště, kde po něm prodejce požadoval částku 7 500 korun jako doplatek kupní ceny, ke které se smlouvou zavázal. Když to poškozený odmítl, prodejce mu pohrozil exekutorem. Muž proto raději zaplatil,“ dodal soud.

Senior zboží dostal, ale jelikož ho už od začátku nechtěl, druhý den písemně odstoupil od smlouvy a zašel na policii. Není ale jediný, na internetu je hned několik dalších stížností na stejnou firmu. Proto před nedávnem změnila název na Global Innovation. Kvůli pokutám od České obchodní inspekce (ČOI) dluží přibližně milion korun a je proti ní vedeno 13 exekucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…